Uvolněno SDK k Tizenu 2.0: screenshoty a další novinky

Konsorcium Tizen Association uvolnilo novou verzi SDK a zdrojového kódu k operačnímu systému Tizen s příznačným označením 2.0.

Vývoj operačního systému Tizen pro chytré mobily, tablety, televize a další zařízení již před delší dobou inicioval jihokorejský Samsung. Není to ale rozhodně jen jeho projekt, a v Tizen Association kromě něj ještě figurují výrobci jako Huawei nebo Panasonic, americký výrobce čipů Intel a také velcí operátoři Vodafone, Orange nebo Sprint. Pro pořádek dodejme, že se jedná o Open Source projekt, který navíc úzce spolupracuje s Linux Foundation.

Tizen logo

Tizen 2.0 Mangolia je další vývojovou fází systému. Nová verze má oproti předchozím mnoho nových funkcí a vylepšení. Jejich kompletní seznam najdete níže. Spolu s SDK a zdrojovým kódem byla uvolněna i řada screenshotů. Podle mnoha indicií by údajně podoba uživatelského prostředí, které je na nich zobrazeno, již neměla procházet do uvedení prvních zařízení do prodeje výraznějšími změnami. UI na nás působí podobně, jako další podobný projekt - Firefox OS. Inspirace ale určitě probíhala třeba i u Androidu a podobně. Na druhou stranu je v dnešní době těžké vymyslet něco úplně odlišeného. Je zde totiž velké riziko, že to zákazníci nepřijmou.

Tizen OS 2.0 vypadá zatím docela slibně

Novinky v Tizen 2.0

  • Rozšířený Web framework, který poskytuje HTML5/W3C API popdporu
  • Web UI framework včetně podpory zobrazení full-screen a multi-window
  • Přístup vývojářům k API Bluetooth, NFC, přístupu ke kalendáři, historie volání a výpisů subsystému
  • Native framework podporující full-featured vývoj aplikací a poskytující řadu nových funkcí, jako je běh aplikace na pozadí, IP push, a TTS (Text-To-Speech)
  • Nativní aplikace obsahují obvyklé kontakty, kalendář, galerii obrázků, hudební a videopřehrávač a další
  • Nové IDE (vývojové prostředí) pro různé JavaScriptové části

Výše uvedené novinky jsou povětšinou zajímavé spíše pro vývojáře, než pro běžné uživatele. Ty určitě zajímá hlavně to, že vývoj systému pokročil do konečné fáze, a již brzy uvidíme první zařízení. Představení se dočkáme možná už 25. až 28. února na MWC 2013 v Barceloně. Tipujeme, že první a největší propagátor Tizenu bude Samsung, který se chce z dlouhodobého hlediska pojistit proti případnému úpadku Androidu.

Zdroje: blog.gsmarena.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze