Komunikátor Astro Slide oficiálně končí vývoj a jde do výroby

1
Komunikátor Astro Slide oficiálně končí vývoj a jde do výroby
Fotografie: Planet Computers
  • Společnost Planet Computers ohlásila, že její poslední produkt je připraven na masovou výrobu
  • Na trh tak brzy dorazí přístroj s fyzickou QWERTY klávesnicí
  • Výchozí specifikace se během kampaně lehce měnily

Svět telefonů, které i v 21. století nabídnou něco tak archaického, jako je fyzická QWERTY klávesnice, je zase o jeden model bohatší. Stojí za ním opět britská společnost Planet Computers, pro níž jde už o třetí podobný komunikátor. Pomocí crowdfundigové kampaně už poslala mezi zájemce model Gemini, který se inspiruje starými kapesními počítači značky Psion, a také jeho následovníka, který nese název Cosmo Communicator a jenž se snažil více vypadat jako telefon.

I třetí model se do světa podívá díky komunitnímu financování na indiegogo.com. Tam také autoři kampaně ohlásili, že fáze vývoje a testování prototypu je oficiálně u konce a v nejbližší době začne výroba pro všechny, kteří produkt podpořili v kampani. Tato možnost zůstává otevřená i nadále s částkou 529 €, tedy asi 13,5 tisíc korun. Později bude produkt k dispozici i v v e-shopu firmy, ale za vyšší cenu.

Zapomeňte na otevírání, je tu vysouvání

Hlavním poznávacím znakem komunikátoru Astra je jeho komplet nová konstrukce, která se více podobá konkurenčnímu F(x)tex Pro 1. V uzavřeném stavu tak přístroj vypadá jako trochu větší smartphone s 6,39" AMOLED displejem. Klávesnice se odhalí až v případě, že zboku zatlačíte na horní polovinu. Těžko říct, jak bude mechanismus působit ve skutečnosti a po delším používání, ale na videu vypadá přesvědčivě.

Na další hardwarové výbavě se bohužel podepsalo, že kampaň probíhá v nestabilním světě postiženém jak pandemií, tak nedostatkem čipů. V průběhu kampaně tak došlo ke změně parametrů – asi nejvíce fanoušky mrzí odklon od MediaTeku 1000 k „osmistovce“. Zařízení se tak posunulo spíše do segmentu střední třídy, ale ve výbavě nic podstatného nechybí. Naopak se firma zaměřila na nedostatky Cosma a snažila se je napravit. Novinka tak má například 10W bezdrátové nabíjení a senzor, který automaticky spouští podsvícení klávesnice.

Crowdfundigová kampaň má ale i svoje pozitivní stránky. Její účastníci se například v hlasování rozhodli, že dají přednost kapacitě baterie před vzhledem. Oproti původním specifikacím tak akumulátor povyroste na cca 4 000 mAh za cenu vyšší tloušťky a hmotnosti zařízení.

Astro Slide

Vedle hardwarové klávesnice jsou z hardwarového pohledu raritní i takové kousky výbavy, jako jsou dva USB-C porty (na každé straně jeden) nebo starý dobrý 3,5mm jack pro sluchátka, která mohou fungovat jako anténa FM rádia. Pokud se zaměříme na software, pak Android 11 s pár aplikacemi navíc nikoho nepřekvapí. Firma ale slibuje i upravenou linuxovou distribuci, která na telefonu může běžet vedle Androidu (multi-boot).

Technické parametry Planet Computers Astro Slide

Kompletní specifikace
Konstrukce172,4 × 76,5 × 17,8 mm, 300 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ChipsetMediaTek Dimensity 800, CPU: 4×2 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ2 2020, 20 000 Kč
Diskuze ke článku
Petr Paulika
Petr Paulika
Zajímavý koncept. Určitě mě to více zaujalo než nějaké Foldy nebo Flipy. Jen ta váha 300g je už fakt hraniční.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze