USA žalují Apple, prý porušuje antimonopolní zákony

USA žalují Apple, prý porušuje antimonopolní zákony
Fotografie: Apple
  • Podle ministerstva spravedlnosti USA využívá Apple své postavení k tomu, aby podkopával aplikace, produkty a služby snižující závislost uživatelů na iPhonu
  • Apple se již k žalobě vyjádřil, nařčení odmítá a mluví o ohrožení principů, jež odlišují produkty Apple na silně konkurenčních trzích

Server engadget.com upozornil na to, že americké ministerstvo spravedlnosti spolu s více než desítkou států podalo u federálního soudu žalobu na společnost Apple, v níž ji obviňují z porušování antimonopolních zákonů tím, že hardwarové a softwarové produkty firmy se sídlem v Cupertinu jsou do značné míry nedostupné pro konkurenci. Dodejme, že podobně nedávno Apple trestala Evropská komise, která společnosti udělila pokutu ve výši 1,8 miliardy eur za to, že bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo App Store.

Apple podkopává aplikace, produkty a služby, které by jinak snížily závislost uživatelů na iPhonu,“ uvedl generální prokurátor Merrick Garland ve vyjádření pro CNN. „Společnost Apple využívá své monopolní postavení mimo jiné k tomu, aby získala více peněz od spotřebitelů, vývojářů, tvůrců obsahu, umělců, vydavatelů, malých podniků a obchodníků,“ dodal.

Podle žaloby Apple nezákonně monopolizoval trh se softwarovými aplikacemi, přičemž ministerstvo spravedlnosti USA naznačuje, že společnost využívala své kontroly nad systémem iOS k tomu, aby veřejnosti blokovala inovativní aplikace a cloudové streamovací služby. Týkat se má ale i toho, že Apple brání konkurenčním platebním platformám a omezuje způsob integrace konkurenčních chytrých telefonů se zařízeními s iOS.

K žalobě už se stihl vyjádřit i Apple: „Věříme, že tato žaloba je nesprávná z hlediska faktů i zákonů a budeme se proti ní důrazně bránit.“ Apple také dodal, že by žaloba mohla vytvořit nebezpečný precedens. „Ve společnosti Apple každý den inovujeme, aby si lidé technologie oblíbili – navrhujeme produkty, které hladce spolupracují, chrání soukromí a bezpečnost lidí a vytvářejí pro naše uživatele kouzelný zážitek. Tento soudní spor ohrožuje to, kdo jsme, a principy, které odlišují produkty Apple na silně konkurenčních trzích,“ stojí v prohlášení firmy.

O tom, že by ministerstvo spravedlnosti USA mohlo proti Applu podat rozsáhlou antimonopolní žalobu, se už ale ve světě (po zprávě deníku New York Times) spekulovalo od ledna. Kromě jiného se údajně kontrolní orgány zabývaly tím, že jsou Apple Watch schopny hlubší integrace s iPhonem než konkurenční nositelná zařízení, stejně jako tím, že konkurenční operační systémy nemají přístup ke službě iMessage, což bylo téma i pro Evropskou komisi, která však dala za pravdu nejhodnotnější firmě světa.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze