USA počtvrté oddálilo obchodní sankce vůči Huawei. Platí do 15. května

aktualizováno
USA počtvrté oddálilo obchodní sankce vůči Huawei. Platí do 15. května
Fotografie: Huawei
  • Americké ministerstvo obchodu má přijít s dalším oddálením obchodních sankcí
  • Nejnovější odklad má posunout účinnost sankcí o dalších 45 dní
  • Důvody jsou pragmatické, američtí operátoři stále nemají náhradu za Huawei

Aktualizováno 11. 3. 2020

Čtvrté oddálení obchodních sankcí vůči Huawei bylo dnes schváleno americkým ministerstvem obchodu, o čemž informovalo na svých oficiálních stránkách. Aktuálně tak výjimka ze sankcí platí až do 15. května. Odklady se tak naskládaly do celého roku, prvotní hrozba sankcí přišla již v květnu 2019.

Původní informace ze 17. 2. 2020

Podle nejnovějších informací mydrivers.com chystá americké ministerstvo obchodu další odklad obchodních sankcí vůči Huawei. Nejnovější ze série odkladů má posunout termín účinnosti sankcí o dalších 45 dní a jde v pořadí již o čtvrté oddálení.

Důvody k dalšímu odkladu mají být přitom čistě pragmatické. Podle nejmenovaného zástupce amerického ministerstva obchodu umožní oddálení sankcí americkým společnostem nadále exportovat produkty a technologie společnosti Huawei, a to až do 1. dubna 2020. Ještě vyšší prioritu má však podpora amerických mobilních operátorů, kteří jsou na Huawei stále závislí – většina infrastruktury těchto operátorů totiž pochází právě od čínského výrobce. Mobilní operátoři navíc mají problém nahradit dosavadní mobilní infrastrukturu za alternativu pocházející od jiných výrobců, kterých je pomálu a jsou zpravidla dražší.

Pro úplnost připomeňme, že vláda prezidenta Donalda Trumpa zapsala společnost Huawei na tak zvaný „Seznam subjektů“ (Entity List) již 15. května 2019. Během roku 2019 byl následně společnosti Huawei třikrát po sobě udělen 90denní odklad, nejprve 20. května, poté 19. srpna a nakonec 18. listopadu, jehož platnost nyní vyprší.

Důvodem má být údajná spolupráce Huawei s čínskou vládou, které má výrobce smartphonů, mobilní infrastruktury, ale i množství další elektroniky, dodávat citlivé údaje. Huawei se proti tomuto tvrzení několikrát důrazně ohradil, obrátil se na příslušné soudy a vyzval zástupce USA, aby předložili důkazy, které jejich tvrzení doloží.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Voni se pak budou strašně divit, až jim Čína nic nepošle, protože všichni lehnou
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Natahování kočky za ocas pokračuje dál a dál...
Aki.Lee
Tak Trump moc dobře ví, že jak Kche-čchiang takhle mááávne, tak mu vypne půlku Ameriky, tak vo co mu de? :-D
Holt...
...technologická velmoc, no :-D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze