Uhodnete, jak se vlastně chytré hodinky „učí“ správně monitorovat sport?

Na exkurzi ve finské Huawei Health Lab
Uhodnete, jak se vlastně chytré hodinky „učí“ správně monitorovat sport?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Huawei ve Finsku nově otevřel speciální zdravotní laboratoř o rozloze 1 000 metrů čtverečních
  • Uvnitř se zkoumá více než 20 sportovních aktivit a více než 200 fyziologických a biomechanických ukazatelů
  • Chytré hodinky Huawei se tak učí, jak správně monitorovat sportovní aktivity

Společnost Huawei se od uvedení své úplně první generace Huawei Watch velmi dobře etablovala na trhu s chytrými hodinkami, kde její produkty vynikají především dlouhou výdrží na nabití, prémiovým zpracováním, ale také důrazem na zdravotní a sportovní monitoring. Zejména posledně zmíněný aspekt, tedy schopnost pokročilého monitoringu zdravotního stavu uživatele, se pak snaží výrobce neustále zdokonalovat, což je i jeden z důvodů, proč vznikla speciální laboratoř Huawei Health Lab. Kromě domovské Číny, kde se nachází největší laboratoř tohoto druhu (o celkové rozloze 4 680 m2), přitom najdeme jednu i v od nás v ne tak vzdáleném Finsku. Jaké jsou naše dojmy z návštěvy místa, kde se chytré hodinky „učí“, jak správně monitorovat?

Ultramoderní laboratoř plná odborníků

Hned na začátku prohlídky jsme se mohli dozvědět, že původní podoba projektu finské Huawei Health Lab se od té dnešní výrazně lišila. Huawei původně počítal pouze s relativně malými prostory, nyní zde však má velké testovací centrum/laboratoř s tou nejmodernější výbavou o rozloze 1 000 m2. Uvnitř laboratoře se pak nachází celkem 5 hlavních testovacích oblastí, v nichž se zkoumá více než 20 sportovních aktivit a více než 200 fyziologických a biomechanických ukazatelů. Mezi 5 hlavních oblastí patří bazén s protiproudem, lyžařský trenažér, multifunkční běžecký pás, běžecký pás s přístroji a otevřená tělocvična. V laboratoři pak pracuje vědecký výzkumný tým skládající se ze 6 doktorandů a 20 odborníků v oblastech, jako je strojové učení, fyziologie, AI, softwarové inženýrství a další.

Huawei Watch GT 4
Ukázka měřených údajů při jízdě na vozíčku

Cílem odborníků ve finské Huawei Health Lab je přitom, zkráceně řečeno, zajistit, aby dostávali majitelé chytrých hodinek Huawei co nejrelevantnější údaje z měření. Ovšem k tomu je nejprve potřeba hodinky „naučit“, jak měřit. Huawei zde má proto celou řadu simulovaných prostředí. Jedná se například o obří běžecký pás, na němž lze jezdit na skateboardu, kole, bruslích či speciálních závodních vozících pro vozíčkáře.

V místnosti s tímto obřím pásem, který lze rovněž naklonit (v náklonu až 14 stupňů), jsme tak mohli vidět výkon paralympionika na speciálně upraveném vozíčku i jiných profesionálních sportovců na bruslích či kole. Pochopitelně zde přitom nejezdí „jen tak“, ale mají na sobě připevněné senzory, které zkoumají různé údaje. Jedná se o „základní“ údaje, jako je srdeční tep či pokročilé data, jako je například množství vydechnutého oxidu uhličitého. Souběžně sledují sportovní aktivity také hodinky, které se rovněž učí.

Huawei Watch GT 4

Pozorování takovéhoto výzkumu je zajímavé samo o sobě, neboť například jízda na kola (zejména ve vyšších rychlostech) na zmíněném pásu vyžaduje značnou míru koordinace (i koncentrace) ze strany cyklisty i operátora pásu. Důležité je rovněž zmínit, že ačkoliv jsme mohli pozorovat zpravidla profesionální finské sportovce, testují se zde i průměrní uživatelé, kteří mají nadváhu nebo jen zkrátka nemají nijak zvlášť dobrou kondici.

Měří se plavání i lyžování

Stanovišť je zde tedy hned několik a kromě zmíněného pásu jsme se mohli podívat například i na měření plavání ve speciálním bazénu navrženém pro testování různých plaveckých stylů. Zde jsou rovněž monitorovány nejrůznější hodnoty (plavec má zároveň nasazené hodinky) a následně jsou vyhodnocována data, na základě nichž se optimalizuje sportovní režim plavání, respektive monitoring této aktivity.

Prohlédnout jsme si dále mohli monitoring běhu na již vcelku standardně vypadajícím běžeckém pásu, který vyhodnocuje různé nadstandardní údaje (například přesně měří sílu dopadu na chodidla, tedy i schopnost správně balancovat apod.), ale také speciální tréninkovou plošinu pro lyžaře (záběry najdete na našich sociálních sítích).

Závěrem lze dodat, že je velmi zajímavé sledovat, jak vypadá učení se, zpřesňování a také vylepšování monitoringu sportovních aktivit naživo. Huawei v tomto ohledu tedy nezahálí a snaží se přinášet ještě pokročilejší měření sportů a souběžně s tím i praktické zdravotní funkce. Příkladem budiž nová řada Huawei Watch GT 4, o které si můžete přečíst více v naší recenzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze