Tyto záběry vás nenechají v klidu usnout. Starší iPhone se vznítil při nabíjení

1
Tyto záběry vás nenechají v klidu usnout. Starší iPhone se vznítil při nabíjení
Fotografie: Apple
  • Domácí kamera náhodně nahrávala nabíjení postaršího iPhonu
  • To skončilo uprostřed noci vznícením telefonu
  • Požár se nerozšířil jen díky shodě šťastných okolností

O nebezpečí, jaké představují lithium-iontové baterie, které nalezneme prakticky v každé mobilní elektronice, se mluví poměrně často. Z popisů je ale těžké si představit, jak rychle mohou případné problémy eskalovat. O to se na Facebooku podělili Brian a Jennifer Leisgangovi z Ohia. Jejich domácí kamera nahrávala přes noc kuchyni, kde se nabíjel Apple iPhone 4.

Tento model byl představen v roce 2010 a z popisu není jasné, jestli stále fungoval s původní baterií. Nabíječka i kabel však byl podle rodiny originální. Na záběrech je slyšet série ran a hned vzápětí se objeví vysoké plameny. Podle rodiny bylo obrovské štěstí, že den předtím proběhl v domácnosti úklid a kuchyňská linka byla prázdná. Obvykle se tam povaluje spousta školních knih a dalších papírů, které by dozajista přispěly k rozvoji požáru. Ani exploze baterie totiž nikoho z rodiny neprobudila a o celém incidentu se dozvěděli až ráno, kdy našli kuchyňskou linku plnou sazí a lehce ohořelou.


Rodina proto sdílela svůj příběh, aby před podobným riziky varovala ostatní. I když jsou lithiové baterie obecně velice bezpečné, k podobným incidentům může dojít. Pokud není na vině výrobní vada, pak to může být vystavení nevhodným podmínkám: například horku nebo nárazům. V tomto případě za vše mohlo nejspíše stárnutí baterie, během něhož se uvnitř baterie uvolňuje plyn. Její nafouklý tvar je pak jasným ukazatelem toho, že něco není v pořádku. Jak u nových, tak i starých baterií ale platí, že by měly být nabíjeny pokud možno pod dozorem, na nehořlavé podložce a mimo dosah dalších hořlavých věcí.

Apple iPhone 4

Rozměry115,2 × 58,6 × 9,3 mm, 137 g
DisplejTFT IPS, 3,5" (640 × 960 px)
Fotoaparát5 Mpx, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ProcesorApple A4, 1×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, úložiště: 8 GB / 16 GB / 32 GBne
Akumulátor1 420 mAh
Diskuze ke článku
Porydge Covername
Porydge Covername
Omg vy to neznáte? To je přeci funkce! Jejím smyslem je přimět uživatele pořídit nový iPhone. Když nereaguje na snížení výkonu aktualizací, tak tohle je další level.😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze