Nový Apple iPhone 4 oficiálně: příval novinek

4

Nový Apple iPhone 4 je na světě. Přinese nový kovový design, špičkový displej s jemným rozlišením, 5 Mpx fotoaparát s LED diodou, natáčení HD videa, videovolání a mnoho dalších funkcí. V prodeji bude již koncem června.

Konec dohadům, nový iPhone je zde. Oproti očekáváním sice nese označení iPhone 4 (tedy nikoliv HD nebo 4G), ale jinak se všechny očekávané novinky v podstatě potvrdily. Zatímco až doposud neměl iPhone uživatelům, hledajících špičkovou výbavu, co nabídnout, nyní se karta obrací a také iPhone může bojovat jemným displejem a poměrně dobrým fotoaparátem. Stále v mnoha věcech ale zaostává. O to ale u iPhonu přeci vůbec nejde a případné malé dírky ve výbavě odstraní špičkový marketing. Pojďme se podívat, co je nového.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Nový iPhone 4 dostane zbrusu nový kabát. Starému vzhledu, kterého se držely tři generace předchozích iPhonů, bude tak konečně odzvoněno. Pozměněný vzhled bude podpořen větším podílem kovových prvků, které budou tvořit boční lem nového iPhonu. Kovový rám navíc částečně slouží jako anténa. Na vzhledu se dále budou podílet i prvky ze skla. Displej bude chráněn nepoškrabatelným sklem, údajně 30x odolnějším, než plast. Ze skla bude rovněž i zadní strana.


Černá varianta


Bílá varianta


Nový kovový design se skleněnými plochami

Twiggy smartphone

Oproti předchozímu iPhone 3GS, bude novinka o celých 23 % tenčí, nyní pouze 9,3 milimetru. Díky své zeštíhlovací kůře bude aspirantem na nejtenčí smartphone na světě. Boční partie budou ukrývat, a to především na levém boku, tři klávesy, z nichž dvě budou sloužit pro ovládání hlasitosti, a třetí "umlčí" všechny zvuky. Další prvky jako je 3,5 mm hudební Jack, druhý mikrofon pro eliminaci nežádoucích ruchů a zvuků při telefonním hovoru nalezneme na horním a spodním boku. Skupinu pak uzavírá přítomnost slotu na micro SIM kartu.

Na přední straně nalezneme videokameru, určenou pro videotelefonování. Rovnou ale zklamu všechny, co začali jásat. Videohovory pomocí přední kamerky budou možné pouze přes Wi-Fi a na jiný iPhone 4. Videohovorů v síti 3G, které nabízejí jiné telefony už celé roky, se opět bohužel nedočkáme. Zadní straně pak dominuje optika 5 megapixelového fotoaparátu, který doplňuje LED dioda.

Bezkonkurenční displej

I displej může získat nejedno prvenství. Nabídne špičkové rozlišení 960 x 640 bodů, při úhlopříčce 3,5". Kdo by typoval zobrazovací technologii TFT nebo AMOLED, bude rychle vyveden z omylu. Nově se setkáváme z technologií převzatou z monitorů či LCD panelů, a to IPS, která se vyznačuje například výbornou čitelnosti a nezkreslením obrazu z jakéhokoliv úhlu. Samotné rozlišení potažmo jemnost displeje zahanbí dokonce i rozlišení vytisknuté digitální fotografie z fotolabu.


Na uvedených dvou snímcích můžete spatřit rozdíly v kvalitách a zobrazovacích schopnostech displejů: nalevo iPhone 3GS a napravo iPhone 4

Výdrž novinky bude milým překvapením, výrobce avizuje slibné hodnoty. Stěžejním prvkem celého hardware je jistě očekavaná otázka, jaký procesor byl použit. Jedná se o procesor z vlastní stáje typu A4. V následujícím obrázku si můžeme udělat představu o systematickém rozložení všech prvků novinky, přičemž mezi největší komponentu bude patřit akumulátor s větší kapacitou oproti iPhonu 3GS. Údaje o výdrži tak narostly až na 300 hodin pohotovosti nebo 40 hodin přehrávání hudby.

Špičková datová výbava plus gyroskop pro lepší hraní

Datové funkce budou tvořeny nejmodernějšími technologiemi. Do výčtu můžeme zahrnout HSDPA 7,2 Mbps, Wi-fi s podporou protokolů b/g/n nebo i HSUPA s rychlostí 5,8 Mbps. Ani obligátní technologie jako EDGE a GPRS nechybí. Dalším prvkem bude integrovaný GPS modul. Apple se zaměřil i na větší požitek z hraní her. Setkáme se se senzory pohybu - akcelerometrem, tříosým gyroskopem a také kompasem. Hraní her tak získá nový rozměr. Interní paměť zůstává na stejné hodnotě jako u předešlého modelu. Spekulovalo se o paměti až 64 GB, bohužel zůstalo jen u přání. Maximální kapacita je opět 32 GB.

5 MPx fotoaparát s HD videonahrávkami

Fotoaparát v novince povýšil na rozlišení 5 MPx, nově bude umožňovat i 5x digitální zoom, bude schopen zaostřovat i dotykem na libovolné místo obrazovky. Pro pořizování nočních snímků je připraven diodový blesk. Revoluce se také odehrává v schopnostech pořizovat video, které dostalo přídomek HD (720 x 480 bodů) při 30 snímcích za vteřinu.

iMovie - aneb editace videa

Nová aplikace iMovie bude sloužit těm, kteří začínají s filmem. Tato aplikace bude schopna zpracovat, vytvářet, editor video do několika výstupních rozlišení, dokonce i v HD rozlišení. Aplikace bude stát pět dolarů.

Nový iPhone 4 spatří světlo světa ve dvou barevných verzích, bílé a černé. 16 GB verze bude k mání za 199 dolarů, 32 GB pak vyjde na 299 dolarů. Jako první se nového iPhonu 4 dočkají zákazníci ve Francii, USA, Německu, Velké Británii a Japonsku, a to již 24. června. V další fázi, která vypukne v září, dojde řada i na Českou republiku.

TIP: Soutěžte s námi o Samsung Wave a 30 dalších cen

Technické parametry

Rozměry 115,2 x 58,6 x 9,3 mm
Hmotnost 137 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černá/bílá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej

aktivní, kapacitní, typu IPS, rozlišení (640 x 960 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,5"

Paměť 16 GB/ 32 GB vnitřní
Operační systém iOS 4.0
Organizační funkce Emailový klient (podpora Microsoft Exchange, Apple .Mac Mail, AOL Mail, Google Gmail), kalendář, úkolovník, poznámky, synchronizace s Apple i PC, světový čas, webový prohlížeč Safari
Multimédia Hudební přehrávač plně spolupracující s iTunes, včetně video a TV, video přehrávač, OS X s podporou Widgetů, Google Video, Google Maps, GPS navigace (A-GPS), 3,5 mm Jack, gyroskop, akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), autofocus, LED dioda nahrávání videa HD (720 x 480 px, 30 snímků/s)
Datové funkce USB 2.0 (ActiveSync), Bluetooth 2.1 + EDR (profil A2DP) GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n), HSDPA 7,2 Mbps, HSUPA 5,8 Mbps
Baterie a výdrž mAh
Doba hovoru: až 13 hodin (2G), 7 hodin (3G), pohotovostní režim až 300 hodin
Cena a dostupnost 16 GB 199 dolarů
32 GB 299 dolarů
Diskuze ke článku
Ethan
Za $199 to je nějaký až moc pěkný na to aby to byla pravda ne? To vypadá na cenu až po upsání na x let... nebo že by dostali rozum?
JohnyAsbest
rozum určitě nedostali, iPhone za 200-400 doláčů je cca 10 klacíků, jenže v našich českých postkomunistických podmínkách je cena 16-20 klacíků..............Takže sbohem.............a šáteček.
Michal Kostka
Michal Kostka
Přesně tak avizovaná cena je vždycky pěkná, bylo to i v případě předchozích modelů. Jenže je nutné brát potaz, že daná cena platí za "velkou" louží. U nás bude skutečná cena dvojnásobná. Bohužel.
Honza
Cena je platná s úvazkem na 2 roky u operátora ATaT.U nás ta cena bude startovat na 20k.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze