Týden používáme Apple iPhone 8 Plus. A tady jsou naše dojmy

64
Týden používáme Apple iPhone 8 Plus. A tady jsou naše dojmy
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Apple dnes začal v České republice prodávat zbrusu nové iPhony 8 a 8 Plus
  • Naše redakce už iPhone 8 Plus týden používá a přinášíme vám první dojmy
  • Řekneme také, zda se vyplatí novinky kupovat, nebo počkat na dražší iPhone X

K září patří iPhony a nejinak je tomu letos. Dnešním dnem Apple spouští druhou vlnu prodeje nových iPhonů 8 a 8 Plus a mezi vyvolené země patří i Česká republika. My však v redakci iPhone 8 Plus testujeme už od minulého pátku, neboť jsme si pro telefon dojeli do Německa, které každoročně patří mezi první státy, kde se novinky od kalifornské společnosti začínají prodávat. A jaké jsou tedy naše dojmy z telefonu?

Apple iPhone 8 Plus

Jestliže budete hledat hlavní rozdíl v konstrukci mezi loňskými iPhony 7 a těmi letošními, rovnou telefon otočte na zadní stranu, kde se odehrává největší změna. Apple se po letech vrátil ke skleněným zádům, kdy iPhonem 4s uzavřel kapitolu za hliníkovým kompozitem. Ten si mnoho uživatelů pochvalovalo a Applu umožňoval každoročně měnit barevnou škálu zařízení. Za ty roky jsme mohli vidět břidlicové, vesmírně šedé, zlaté, růžově zlaté či červené iPhony i variantu Jet Black.

Apple iPhone 8 Plus
iPhone 7 Plus nalevo, iPhone 8 Plus vpravo

Právě na leštěnou černou kombinaci se loni snášela největší kritika. A nutno říci, že zcela oprávněně. Pokud jste totiž telefon neopečovávali v rukavičkách, měli jste na jeho těle první škrábance, jen co jste jej vyndali z krabičky. A to byla vcelku mrzutá prvotní zkušenost vzhledem k ceně.

Apple iPhone 8 Plus

Letos Apple na hliníkovou konstrukci dává zapomenout a přichází se třemi barevnými variantami. Ke klasické stříbrné přidává novou zlatou barvu a návrat hlásí vesmírně šedá. I když se nám nový odstín zlaté barvy líbil, více se jistě bude hodit k dámské kabelce. Konzervativně jsme sáhli po vesmírně šedé a přestože můžeme srovnávat s loňskou řadou 7 Plus, letošní iPhony hned na první pohled působí luxusnějším dojmem, který umocní i fakt, že hmotnost vzrostla na rekordních 202 gramů, takže telefon skutečně v dlani pocítíte.

Apple iPhone 8 Plus

Po týdnu používání si ovšem natolik zvyknete, že nárůst hmotnosti o necelých 20 gramů nebudete vůbec vnímat. Skleněná záda mají ještě jednu nespornou výhodu, kterou je to, že se telefon lépe drží v dlani a neklouže jako hliník. Jinak po konstrukční stránce nelze Applu nic vytknout, zpracování je na natolik vysoké úrovni, že byste marně hledali chyby.

Ke skleněným zádům se nakonec váže ještě jedna velká výhoda – umožňuje nasazení indukčního nabíjení. Ano, Apple po letech otálení, nutno dodat, že technické nasazení kvůli hliníkové konstrukci nebylo možné, konečně přichází s nabíjením pomocí indukce a využívá standard Qi, takže nabíjet můžete jakoukoliv Qi nabíječkou, která je na trhu. Apple na svých stránkách má zalistované zatím dvě bezdrátové nabíječky – jednu od společnosti Belkin a druhou od mophie, obě za shodnou cenu 1 719 korun.

Apple iPhone 8 Plus

My jsme si obě nabíječky vyzkoušeli přímo v Apple Store a musíme dát zapravdu všem uživatelům konkurenčních telefonů, co Qi už mají. Je to velice pohodlné a návykové. Navíc není potřeba telefon vyndavat z pouzdra, bude se dobíjet i skrze něj až do tloušťky 3 mm. Ale není to jen o indukčním nabíjení, novinky podporují i Fast Charge, kdy jste schopni iPhone nabít z 0 na 50 % za pouhou půlhodinu. Bohužel silnější nabíječku, kterou pro toto nabíjení budete potřebovat, Apple nedodává v balení a musíte si ji dokoupit společně s kabelem zvlášť. Počítejte tak s další investicí.

Přesuňme ale nyní pozornost do útrob iPhonu, poněvadž velké věci se odehrávají „pod kapotou“. Apple letos nasadil nový 6jádrový procesor Apple A11 Bionic, který je po všech stránkách rychlejší než starší A10. Praxe je taková, že v prostředí iOS 11 rozdíl moc nepoznáte, jestliže vlastníte iPhone 7 Plus, můžete být v klidu.

Geekbench iPhone 8 Plus
Výsledky v Geekbench iPhone 8 Plus nalevo, iPhone 7 Plus napravo

V řeči čísel lze pozorovat zhruba 20% nárůst výkonu, takže navrch má 8 Plus hlavně na papíře. Apple nicméně hlavní přednosti A11 vidí v rozšířené realitě a jeho ARKitu, který při keynote patřičně „oddemovali.“

The Machines

A je pravda, že her a aplikací se ihned po vydání iOS 11 vyrojilo spousta a iPhone 8 Plus je zvládá levou zadní, v tu chvíli se vyšší výkon velmi hodí a zatímco iPhone 7 Plus náročnější hry načítá, s novým iPhonem už hrajete. Her a aplikací bude jistě přibývat a zvlášť na propracované střílečky se velmi těšíme. Zatím vyzkoušejte třeba hru The Machines, stojí za to.

Mezi další novou funkci patří True Tone displej, který podle senzorů upravuje barevnost a intenzitu displeje podle okolního osvětlení, aby obraz vypadal přirozeněji. Ostatně majitelé iPadu Pro ho velice dobře znají a tuto vychytávku si velmi pochvalují. True Tone lze pochopitelně vypnout, ale za nás nevidíme důvod proč, je to přesně to, po čem naše oči už dlouhodobě volaly.

Apple iPhone 8 Plus
Ukázka True Tone displeje, iPhone 8 Plus napravo

O fotoaparátu jsme již vydali samostatný článek, nicméně jeho kvality nás nepřestávají překvapovat. Větší rozborku udělal fotografický server DxOMark, který fotoaparát iPhonu 8 Plus označil za ten nejlepší, co dosud testovali.

Pár ukázkových fotografií z iPhonu 8 Plus

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 4K, 60 FPS

Apple iPhone 8 Plus – testovací video, 1080P, 240 FPS

Z technických parametrů nesmíme opomenout a zmínit, že Apple v nových iPhonech použil Bluetooth ve verzi 5, které slibuje delší dosah, více připojených zařízení na jednou či rychlejší přenos. Stejně tak je novinkou přítomnost satelitních družicových systémů Galileo a QZSS. Druhý zmíněný se ovšem bude zapínat pouze pokud navštívíte Japonsko, v rámci Evropy se nemusíte spoléhat na GPS a GLONASS, které jsou v iPhonech přítomny už řadu let, ale nově je tu i Galileo, jehož výstavbu zajišťují státy Evropské unie.

Apple iPhone 8 Plus

Ačkoliv se na první pohled může jevit, že nové iPhony 8 nemají co nabídnout a že měly dostat přídomek 7s, označení 8 si zaslouží, poněvadž ve výčtu je nových funkcí opravdu hodně.

Apple iPhone 8 Plus

Výhodou je i dostupnost za příznivou cenu, menší iPhone 8 (64GB) se v ČR prodává za 20 990 korun, větší 8 Plus za 23 990 korun. Za větší paměť (256 GB) si pak připravte o zhruba 4 490 korun navíc.

Vyplatí se tedy koupě, nebo raději počkat na iPhone X? Výkon bude srovnatelný u obou telefonů, oba pohání A11 Bionic a vzhledem k většímu a jemnějšímu displeji u modelu X by výkon neměl současné iPhony předčit, ba naopak. Fotografové by ovšem mohli ocenit stabilizaci obou dvou zadních objektivů a přední kameru s funkcí Portrétního režimu. V tu chvíli se misky vah převažují na stranu modelu X. Velkou neznámou a zároveň největším lákadlem pro většinu uživatelů je nové biometrické zabezpečení nazvané Face ID. Dle Applu by mělo fungovat ještě mnohem spolehlivěji než Touch ID.

Apple iPhone 8 Plus

Na to jsme si však po řadu let natolik zvykli, že většina uživatelů by se ji nejraději nezbavila. Konzervativci by tedy zajisté měli zůstat u současných modelů, poněvadž Touch ID je sázka na jistotu a funguje skvěle. Pro vyznavače nových technologií je iPhone X výzvou, už jen samotné ovládání, když Apple spolu se čtečkou odstranil i home button, bude velká neznámá.

Těšit se dále můžeme i na moderní OLED panel, který zaujímá takřka celou přední stranu, a tudíž vám iPhone padne mnohem lépe do dlaně, neboť může mít menší rozměry. Apple vkládá do iPhonu X svojí budoucnost. Otázka je zda na ni jste připraveni i vy? Pokud ne, pořiďte si některý z iPhonů 8 a nebudete litovat.

Technické parametry Apple iPhone 8 Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetApple A11, CPU: 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémiOS 12
Akumulátor2 675 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostzáří 2017,
Diskuze ke článku
X nechci
Mám 7 256 matte Black. Bezdrátové nabíjení nepoužiju. Má cenu upgrade na 8 256gb? Jak vypadá to sklo vzadu, je na první pohled bytelne? Měl jsem i S8+ od Samšuntu, tam to sklo bylo tenoucke a kolega měl pavouka po cca 14dnech. Nepoužívám žádné kryty. Klouze to zadní sklo tak jak hliník? Díky
Xwert Is
Xwert Is
Myslím že toto bolo škoda písať. Rozdiel z používania od iPhone 7 je presne rovný 0....
ing anton
Heil to the king. Novy iphone totiz nepotreboval zasadne zmeny; nadcasovy design bude trendy vzdy. Hlavnou devizou je tak desktop class cpu A11. Procesorovy vykon je na urovni medzi desktop core i5 a i7. Vlastna neuronova siet s AI. Spickova takmer profi kamera v 4k a 60 fps. Len samotna kamera tejto kvality stoji viac ako samotny iphone. K tomu vykon desktopoveho cpu, a mame tu telefon roku. Iphone X je jeho jedinym konkurentom.
Petas
Dle jednoto testu na youtube je iPhone 8 Plus s brutus A11 chipem pomalejsi nez Note 8. Proc??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze