Apple se zařídí po svém. Výroba jeho produktů se z části přesune do Indonésie

7
Apple se zařídí po svém. Výroba jeho produktů se z části přesune do Indonésie
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Jeden z klíčových výrobců zařízení Apple, Pegatron, přemístí výrobní závody z Číny do Indonésie
  • Obdobně se zachoval také Foxconn, který si ale vybral sousední Indii

Doutnající obchodní válka mezi USA a Čínou minimálně dočasně semlela Huawei. Na pozoru se však má i Apple, který právě v Číně nechává vyrábět nejen iPhony. Hrozba zavedení cel na produkty dovezené z Číny by pro Apple byla nepříjemná. Americká společnost nebude čekat, až bude příliš pozdě a postupně se zařídí tak, aby byla chráněna. Digitimes.com přinesl informaci, že Pegatron, klíčový výrobce Applu, pomalu přesouvá své výrobní závody z Číny do Indonésie. Zvažován byl také Vietnam, avšak volba nakonec z důvodu lepší dostupnosti kvalifikované pracovní síly padla na zmíněnou Indonésii.

Dle dostupných informací by se již počínaje letošním červnem měla rozběhnout výroba MacBooků a iPadů právě v Indonésii. Pegatron však není jediným velkým dodavatelem, na který Apple spoléhá. Možná ještě známější je Foxconn. I zástupci této společnosti však myslí na zadní vrátka a například vybrané modely iPhonů se již vyrábějí v sousední Indii. Započalo se například starším iPhonem 6s, který cílí na stále spíše rozvojový indický trh nižší cenou, avšak ve výrobních halách jej doplní i současné kousky.

Diskuze ke článku
Japko
No, bude to ještě zajímavé. Indie, to je co do spolehlivosti a kvality práce snad nejhorší co může být, indonésii z tohoto pohledu neznám, ale za pár drobných jako v číně asi dělat nikde nebudou. Mám neblahé tušení, že tato taškařice bude mít ješte zajímavou dohru. Apple by se zbavil závislosti na číně, i když by to určitě nebylo hned a čína, po které teď každy šlape, naoplátku začne bojkotovat výrobky Applu a to by bylo teprve nepříjemné. Jestli něco východní obyvatelstvo umí, tak držet v těžkých časem při sobě. Designed in California Assembled in India, Indonesia, Iraq, Iran...?
q2
A ja bych se nezastavil v Indonésii, co to protáhnout až na Hawai :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze