Oficiálně potvrzeno: Apple odkoupil byznys s modemy Intel za 1 miliardu dolarů

1
Oficiálně potvrzeno: Apple odkoupil byznys s modemy Intel za 1 miliardu dolarů
Fotografie: Intel
  • K dokončení transakce mezi Applem a Intelem by mělo dojít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku
  • Přibližně 2 200 zaměstnanců Intelu nově přejde pod křídla Applu
  • Intel bude nadále vyrábět modemy pro počítače, IoT a autonomní vozidla

Po rozhodnutí Intelu opustit byznys s vývojem a produkcí 5G modemů určených pro použití ve smartphonech se dlouhou dobu spekulovalo, zda o tuto divizi neprojeví zájem Apple. Ten se na komponenty pocházející od Intelu musel v poslední době spoléhat vzhledem k dlouholetému sporu s Qualcommem a přestože se mezi poslední jmenovanou společností a cupertinským výrobcem vztahy v poslední době značně zlepšily, ze dlouhodobě strategického hlediska je pro Apple evidentně výhodnější si zachovávat jistou nezávislost.

To, o čem se již delší dobu šuškalo, se tak nyní oficiálně potvrdilo přímo v oficiální tiskové zprávě od Applu. Ten od Intelu odkoupil divizi zabývající se výrobou modemů určených do smartphonů za astronomickou jednu miliardu amerických dolarů (přibližně 23 miliard korun). K úspěšnému dokončení transakce a všech náležitostí by přitom mělo dojít již ve čtvrtém kvartále letošního roku a přibližně 2 200 zaměstnanců Intelu se nově dostane pod křídla Applu.

Po tomto nákupu bude Apple třímat přes 17 tisíc patentů k bezdrátovým technologiím včetně důležitých technologických protokolů a standardů až po architekturu samotných modemů. Intel bude pochopitelně i nadále vyvíjet modemy určené pro počítače a IoT (Internet of Things) nebo například autonomní vozidla. S výrobou modemů pro smartphony však tímto pochopitelně končí. Apple je po tomto rozhodnutí opět na dobré cestě, jak se stát nezávislým na Qualcommu. Podle Johny Sroujiho, senior viceprezidenta hardwarové divize Applu, to společnosti umožní dále se odlišit od svých konkurentů a technologicky se posunout vpřed.

Intel 5G modem
5G modem Intel XMM 8160 5G se měl původně objevit ve smartphonech v první polovině příštího roku.
Diskuze ke článku
Porydge
Tak si nejsem jistý jestli se mám více obávat klimatických změn, anebo toho, že si za pár let Apple koupí celou zeměkouli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze