Tim Cook otevřeně přiznává pokles tržeb. Na vině mají být levné baterie a Čína

33
Tim Cook otevřeně přiznává pokles tržeb. Na vině mají být levné baterie a Čína
  • Za pokles tržeb může agresivní konkurence v Číně, obchodní válka mezi USA a Čínou i cenově dostupná výměna baterií u starších modelů
  • Veliký úspěch zaznamenala sekce wearables, kde došlo meziročně k 50% nárůstu

Po dlouhých dohadech o tom, jak se Applu daří a desítkách zpráv, které jednou popisovaly prodejní úspěchy a jindy zase klesající zájem z řad zákazníků, se Apple konečně oficiálně vyjádřil k tomu, jak si stojí a co můžeme očekávat v letošním roce. Asi nejdůležitější informací pro investory, kterým je tento veřejně přístupný dopis od Tima Cooka určen primárně, je snížení očekávaných tržeb za Q1, a to z rozmezí 89 až 92 na 84 miliard amerických dolarů, tedy necelých dvou biliard korun. Pozitivní není vývoj ani z hlediska meziročního srovnání. Oproti Q1 2018 dojde k poklesu tržeb o přibližně 5 %. Za vším stojí podle Cooka hned několik faktorů.

Pokles příjmů dává Apple za vinu zejména snížení tržeb na čínském trhu. Zde společnost doplácí na zpomalující čínskou ekonomiku a situaci neprospívá ani obchodní válka s USA. Jedním z negativních faktorů je rovněž agresivní konkurence ze strany společností jako Huawei, Oppo, Vivo nebo Xiaomi. Zároveň si letos více uživatelů ponechalo některý ze starších iPhonů a nenakupovalo nová zařízení v takové míře, v jaké společnost předpokládala. Za tím má alespoň částečně stát také cenově dostupná výměna baterií u starších iPhonů, kterou Apple nabídl po skandálu s klesajícím výkonem zařízení.

V neposlední řadě si podle Tima Cooka „zákazníci pomalu zvykají na svět, ve kterém operátoři neposkytují tolik cenových pobídek a dotací“. Velikým úspěchem byla alespoň sekce wearables, která meziročně vzrostla o 50 % včetně dalších produktů (s výjimkou iPhonů) a služeb od Applu, kde došlo k meziročnímu nárůstu o 19 %.

Diskuze ke článku
XYZ
Na vine nejsou baterie, ale nesmyslne ceny za takovy kram.
Yegor
Na vině jsou přehnané ceny. Zkoušeli co si můžou dovolit a narazili. Dobře jim tak.
htcjirka
htcjirka
Zachvilku přisviští jablečnáci a vysvětlí nám, že je to redaktorem, špatný článek apod.
No, pád na čtvrtou pozici, pak pátou, šestou.. Není divu, ty podprůměrné telefony, podprůměrné kvality, ohýbání zařízení jak papír, hoření, hrubozrno displeje, neodladěný a zabugovaný sw si postupně vybírají svou daň. Kdejaký čistokrevný čínan dělá hw kvalitnější telefony, lépe vybavené, lépe odladěné.
God
iPhone xs jsem vymenil za BB Key2 s brutalni vydrží. Macbook za graficky lenovo yoga book C930, airpods za kvalitní BT pres hlavu, aw za klasické hodinky od Tag&H. A ziju. Taky jsem tvrdil, jak ten ekosystém je úžasný, že nic jine než Apple nechci, ale to už vim, že jsem si to jen namlouval. Apple mé nas*al s dvema zamitnutyma reklamacema a šlo vše pryc z baraku. Sorry ale dám 80000 za Mac a oni se mnou pák jednaj takto, tak at si to nechaj. Rok od roku horší. A to jsem začínal s iPhone Originál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze