Apple objasňuje situaci kolem výkonu iPhonů, nabídne i výměnu baterií se slevou

38
Apple objasňuje situaci kolem výkonu iPhonů, nabídne i výměnu baterií se slevou
Fotografie: Apple
  • Apple nabídne dotčeným iPhonům výměnu baterie s výraznou slevou
  • Současně uživatelům při aktualizacích poskytne informace o stavu jejich baterie

Poklidné svátky vánoční letos řádně rozvířil americký Apple. Minulý týden totiž oficiálně potvrdil, že záměrně zpomaluje starší iPhony. Děje se to při aktualizacích a uživatelé o tom v podstatě neměli žádné tušení. Důvodem zpomalení má být baterie, která po čase ztrácí svou kapacitu a v krizových momentech (například v zimě) nedokáže dodávat potřebné množství energie. Netrvalo dlouho a první nespokojení uživatelé podali na amerického výrobce soudní žaloby. Po několika dnech se Apple k situaci konečně vyjádřil svým prohlášením.

Společnost se v něm nejprve omlouvá, že své zákazníky vystavila této situaci, a jedním dechem dodává, že by nikdy úmyslně nepřistoupila ke zpomalení svých telefonů za účelem vynuceného upgradu směrem k novějším modelům řady iPhone. Dále vysvětluje, že v loňském roce souběžně s aktualizací na iOS 10.2.1 vyslala na iPhony 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus a SE doplňující software, který dynamicky spravuje výkon těchto zařízení. V krizových chvílích tak může dojít k mírnému poklesu výkonu, čímž Apple zabraňuje neočekávanému vypnutí přístrojů. V daných chvílích mohou mít uživatelé pocit, že se některé aplikace spouštějí o něco málo déle než obvykle. Tentýž software se v letošním roce spolu s aktualizací iOS 11.2 dostal rovněž na iPhony 7 a 7 Plus.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Apple si je i přes vysvětlení vědom, že uživatelé jsou nespokojení, a rozhodl se nabídnout poměrně výraznou slevu na výměnu baterií v postižených iPhonech. Doposud výměna vyšla na 79 dolarů (přibližně 2 000 Kč s daní), nyní Apple poplatek snížil na 29 dolarů (zhruba 800 Kč s daní). Tato akce je časově limitována a platí od konce ledna 2018 až do konce roku 2018. Podmínkou využití akce je vlastnění iPhonu novějšího než je model 5s. Současně se musí prokázat, že baterie již není v původní kondici.

To však ještě není vše. Druhým krokem, ke kterému se Apple rozhodl, je lepší informovanost samotných uživatelů. Od roku 2018 tak bude v rámci aktualizací softwaru poskytována také informace o stavu baterie ve vašem konkrétním iPhonu. Každý tak bude vědět, zda jeho baterie již negativně ovlivňuje maximální výkon a bude se moci informovaně rozhodnout pro její výměnu.

Zdroje: apple.com, phonearena.com

Diskuze ke článku
Robert
A to musely přijít žaloby aby se Apple zase mohl ukázat jak mu jde o blaho zákazníka?
Proč to neoznámil již dříve, teď je to již jen trapný pokus o zachránění situace. Bohužel se najde pořád dostatečný počet lidí co jsou ochotni utrácet obrovské peníze za něco co má konkurence již dávno za levněji.
Byl jsem taky takový než jsem zkusil delší dobu používakonkurenční platformu. Kdo nezkusí déle než 1 den bude pořád žít v bludech co kolují pořád na internetu pořád dokola a vychvalovat iOS jak je dokonalý. Ta doba je bohužel nenávratně pryč. Měl jsme je rád, ale nejsem blázen.
Blue Sun
Blue Sun
iOdpad, hehe... Tece jim do bot, tak honem vymysli, jak z toho vybruslit.
Smutne je, ze iOvce se stejne nepouci.
Milan
A když si člověk vymění baterií a přijde mu ona aktualizace, tak se telefon nezpomalí?
Mara Studna
Mara Studna
K tomuto rozhodnutí je donutil tlak nespokojených uživatelů a s tím i žaloby.Proč se k tomu nepostavili takto nějak rovnou?Už jim nevěřím ani nos mezi očima!!!!Jiní výrobci své produkty nezpomalují,trapná komedie a co si vymyslí příště?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze