Apple zveřejnil finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí 2019

9
Apple zveřejnil finanční výsledky za první fiskální čtvrtletí 2019
Fotografie: apple.com
  • Podle Applu dosáhla společnost celkového obratu přibližně 1,9 bilionu korun
  • Čistý příjem spadl o méně než 1 % na hodnotu zhruba 449 miliard korun
  • iPhony tvoří 60 % celkových příjmů společnosti

Internetem již několik týdnů kolují zprávy o neuspokojivých prodejích nových iPhonů i o tom, jak Applu dochází dech. Sám Tim Cook uznal, že situace není ideální a prodeje nedosahují původně předpokládaných hodnot. Za viníka přitom označil zpomalující čínskou ekonomiku a levnou výměnu baterií, kvůli které se mnoho zákazníků rozhodlo i nadále používat starší model. Jak moc se snížené prodeje promítly do finančních výsledků jsme se však oficiálně dozvěděli až před pár hodinami ze zprávy Applu za první fiskální čtvrtletí roku 2019, které končilo 29. prosince.

Začněme iPhony, které tvoří 60 % celkových příjmů společnosti. Apple přestal publikovat počty prodaných kusů, podle dostupných záznamů však byly celkem prodány iPhony v hodnotě 52 miliard dolarů, tedy 1,173 bilionu korun, což meziročně představuje přibližně 15% pokles. Co přesně způsobilo propad navíc nelze zcela jednoznačně určit. Mnozí analytici vidí problém v příliš vysoké ceně. V současnosti s výjimkou nejlevnějšího iPhonu Xr stojí zbylé dva modely poslední generace iPhonů více než základní model MacBooku Air.

Další produkty od Applu na tom byly již o poznání lépe. Skvěle se dařilo segmentu wearables, který meziročně narostl o 33 %, ale také iPadům, u nichž prodeje vzrostly o 17 %. Podle Applu dosáhla společnost celkového obratu 84,3 miliard dolarů (přibližně 1,9 bilionu korun), což představuje meziroční pokles o 4 %. Vzhledem k předchozímu oznámení o nutnosti korigovat předpověď prodaných kusů to však není až tak velikým překvapením. Apple tak i nadále bezpečně zůstává v černých číslech. Čistý příjem spadl o méně než 1 % na 19,9 miliard dolarů (zhruba 449 miliard korun), tedy 4,18 dolaru (přibližně 94 korun) na akcii, čímž dokonce překročil původní očekávání Wall Streetu 4,17 dolaru na akcii.

Diskuze ke článku
Tupec
Dobře jim tak. Ty jejich ceny za telefony jsou šílené. Doufám, že zákazníci jim dají jasně najevo, že takhle opravdu ne.
Lololol
Finanční experti za 3.. 2.. 1..
Petr
Více jak polovina tržeb je z iphonu a služeb s ním spjatých. Na to jak se dařilo nositelnostem, ipadům a dalšímu, tak špatné prodeje iphonů to vše stáhli ke dnu a zisk je naopak nižší jako vloni. Celý Apple stojí dnes na iphonech a to je špatně.
Mike
Chudacik Samsung, co len teraz budu robit, ked firma ako celok dosiahla najvacsi zisk v historii? :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze