Výdaje na výzkum a vývoj společnosti Apple dosáhly historického maxima

5
Výdaje na výzkum a vývoj společnosti Apple dosáhly historického maxima
Fotografie: Ifixit
  • Apple do oblasti výzkumu a vývoje za třetí kvartál fiskálního roku 2019 investoval takřka 100 miliard korun
  • Ve srovnání s Googlem či Microsoftem však zaostává

Redaktoři CNBC se rozhodli podrobit finanční výkazy Applu důkladné analýze, během čehož zjistili, že kvartální výdaje na výzkum a vývoj (VaV) letos dosáhly absolutního maxima v historii společnosti.

Během třetího čtvrtletí fiskálního roku 2019 Apple investoval do oblasti vývoje a výzkumu 4,2 miliardy amerických dolarů (takřka 100 miliard korun), což představuje doposud největší investovaný objem finančních prostředků (během jednoho čtvrtletí) v historii společnosti. Technologický gigant tím zároveň proinvestoval 7,9 % ze svých celkových příjmů. Podle CNBC se jedná o procentuálně nejvyšší hodnotu od roku 2003.

graf vývoje investic společnosti Apple do VaV
Vývoj výše investic společnosti Apple do oblasti výzkumu a vývoje.

Přestože se jedná o obrovskou investici, ve srovnání s ostatními technologickými společnostmi Apple stále zaostává. Microsoft během stejného období investoval do oblasti VaV 13,4 % svých příjmů a Google dokonce 15,7 %. K rekordním investicím se vyjádřil rovněž finanční ředitel Applu Luca Maestri: „Chceme zlepšit uživatelský komfort a odlišit naše produkty a služby na trhu. A v tom budeme pokračovat, “ prohlásil Maestri. „Existují samozřejmě některé druhy investic, které jsou pro nás velmi strategické a budou mít na společnost vliv z dlouhodobého hlediska.“

Diskuze ke článku
G.
Také výdaje na vývoj a presa nestačia na to, aby bolo možné sprevádzkovať AirPower, ktorá bola zákazníkom sľúbená. Takisto ma udivuje, že s takýmto rozpočtom nie sú schopní vrátiť MacBookom použiteľné klávesnice, ktoré nezlyhávajú bežným používaním. Namiesto toho vydajú nové MacBooky, ktoré rovno zaradia do opravného programu, čo by si žiadna iná spoločnosť nedovolila. Pridajme k tomu ohybné iPady Pro 2018 a ak ide o porty - polovičné nasadenie USB-C - iPhony spolu s nižšími iPadmi majú stále lightning, čo do kategórie portov prináša nežiadanú diverzitu. VR projekt bol podľa neofiko informácií tiež zrušený. Pýtam sa teda, kam idú tie peniaze na vývoj?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze