Za neuspokojivé prodeje nových iPhonů může nedostatek inovace, zaznívá z Taiwanu

21
Za neuspokojivé prodeje nových iPhonů může nedostatek inovace, zaznívá z Taiwanu
Fotografie: apple.com
  • Na Taiwanu sídlí několik klíčových dodavatelů Applu
  • Neuspokojivé prodeje nových iPhonů mohou mít negativní dopad na taiwanskou ekonomiku

Fakt, že se Applu nedaří tak, jak by si představoval, již žádným tajemstvím není. iPhony, které tvoří stěžejní část tržeb portfolia společnosti, se zkrátka neprodávají v očekávaném množství a situaci nevytrhnou ani příjmy z ostatních divizí. Komu dávat za tuto situaci vinu? Apple ukazuje prstem na Čínu, ale viní také levnou výměnu baterií u starších modelů. Úplně jinak to však vidí taiwanský státní orgán „National Development Council“ (Národní výbor pro (ekonomický) rozvoj). Ten na svém čtvrtečním zasedání zaujal stanovisko, že nové iPhony se prodávají špatně nikoliv primárně kvůli Číně, ale kvůli nedostatku inovací.

V reakci na současný stav Apple snížil produkci nových iPhonů na první kvartál tohoto roku o celých deset procent. Taiwan je však domovem mnoha společností, které jsou dodavateli Applu – TSMC pro Apple vyrábí procesory, Largan Precision zase součástky do fotoaparátů a Foxconn se stará o kompletaci. Tyto společnosti jsou velmi úzce ovlivněny tím, jak se nové iPhony prodávají, což znamená, že ani pro ně momentálně není situace dvakrát příznivá. Zda se bude druhý kvartál nést v pozitivnějším duchu, se však teprve uvidí.

Diskuze ke článku
Blue Sun
Telefonum a designu rozumim lepe nez kdokoliv tady, takze bych mel jit pracovat pro Apple, aby vedeli jak se to ma delat. Alespon vynikne ma dokonalost.
Golden
Zákazníky rozhodně nakrklo už to omezování výkonu, bez jejich vědomí. Následná dotovaná výměna akumulátorů to měla uhrát do autu a oni se na to budou teď vymlouvat, nebo rovnou za to můžou číňani? Divné praktiky má ta firma. Mě až dohrká obstarožní sedmička, tak nevím co dál. Vykrojenej nesmysl za třicet opravdu nekoupím a už vůbec ne ten levnější.
PN
Nejenom že Apple u iPhonů neinovuje, on dokonce své telefony technologicky degraduje. Třeba odstranění Touch ID v době, kdy má podobnou funkci už i mnoho nejlevnějších Androidů je fakt nepochopitelný krok zpět. Face ID nikdy nemůže Touch ID nahradit, byť by bylo sebedokonalejší, což ve své současné podobě ani zdaleka není. Naopak, ty dvě funkce by se měly doplňovat, jako je tomu právě u mnoha Androidů. Jinými slovy, nejenže Apple už v oblasti telefonů není inovátorem, on je spíš zpátečníkem. A to, spolu s čím dál vyššími cenami iPhonů, se prostě jednou projevit muselo a projevilo se to teď, kdy už i ty nejzarytější iOvce začínají prozírat. A je to prostě smutné konstatování.
Offečka Jablečna
Tak hlavně že Ass-us je úplna studna inovací, že jo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze