Testujeme Xiaomi Red Rice (Hongmi): první dojmy z červené rýže

43

Čínský výrobce Xiaomi se stal v posledních měsících doslova fenoménem. Virální marketing tohoto výrobce pracuje opravdu velkolepě a zájem veřejnosti o tuto relativně malou čínskou značku je toho jasným důkazem. Jedním z velmi očekávaných přístrojů je také model Xiaomi Hongmi (Red Rice), který pro vás v redakci nyní testujeme.

Že v Číně se již zdaleka nevyrábí pouze zboží druhé, třetí nebo x-té jakosti již nějakou dobu platí. To platí také na poli mobilních telefonů, což nám denně ukazují úspěchy čínských výrobců jako je Huawei nebo ZTE. Společnost Xiaomi je mnohem mladší a menší než zmiňovaní giganti, rozhodně však není o nic méně ambiciózní.

Již nějakou dobu je společnost Xiaomi známá díky svému povedenému launcheru pro OS Android, který se jmenuje MIUI a místní české MIUI komunitě, který vydává každý týden nové updaty a o systém se příkladně stará. Co se týče optimalizace je systém opravdu velmi dobrý, díky tomu se jedná o jeden z nejkvalitnějších launcherů, které můžete pro Android vůbec stáhnout. Nezůstalo však pouze u softwaru a Xiaomi se rozhodlo vstoupit také do světa hardwaru. Výsledkem je nová řada smartphonů, které se všude po světě těší obrovskému zájmu. Jedním z těchto přístrojů je také nové Xiaomi Hongmi, které můžete potkat také pod označením Red Rice, tedy červená rýže.

Za zapůjčení Xiaomi Red Rice děkujeme e-shopu xm.cz, kde můžete telefon zakoupit

Xiaomi Red Rice je velice zajímavý přístroj, který se řadí do střední až nižší střední třídy. Svou cenovkou pohybující se kolem 6 000,- Kč je tak přímou konkurencí například pro Gigabyte GSmart S1, HTC Desire 500 (včetně modelu Dual) nebo Lenovo S750. Hned na první pohled, nebo spíše dotyk, mě u Red Rice překvapila jeho hmotnost. Při rozměrech 137 × 69 × 9,9 mm je totiž hmotnost 158 gramů trochu vyšší, nicméně není to úplně na škodu. Xiaomi Red Rice má totiž opravdu kvalitní konstrukci a ve spojení s vyšší hmotností máte jistotu, že v ruce držíte poctivě zpracované zařízení.

Velice příjemné je samotné uživatelské prostředí MIUI. Je to opravdu agresivní nadstavba operačního systému Android a vy prakticky nemáte šanci si všimnout, že v pozadí skutečně běží standardní Android 4.2 Jelly Bean. Uživatelské prostředí je osobité, barevné a uživatelsky přívětivé. Najdeme z něj mnoho prvků, které si Xiaomi evidentně vypůjčilo z ostatních OS. Například chybějící menu s aplikacemi a styl složek je jasně převzatý z iOS. Grafikou s výrazně zaoblenými prvky a barevnými ikonkami pak jasně připomíná operační systém MeeGo, který jsme mohli potkat v Nokii N9. Stahovací horní lišta s mnoha ovládacími prvky pak jasně evokuje klasický Android. Čím mne MIUI opravdu velmi oslovilo, jsou možnosti nastavení. K dispozici je toho totiž opravdu obrovská spousta od nastavení notifikační lišty a styl notifikací, zkratky, widgety, zamykací obrazovka, efekty samotného launcheru nebo obrovská zásoba motivů, kterými si můžete launcher do značné míry personalizovat. Xiaomi, tleskáme!

Uživatelské prostředí je jednoduché a opravdu velice dobře optimalizované. Například Samsung by se se svým lagujícím TouchWiz mohl mnohému přiučit, protože MIUI běží svižně a opravdu byste neřekli, že se jedná o zařízení, které v Číně pořídíte již kolem 3 000 Kč. U nás je cena samozřejmě navýšena o celní poplatky, DPH a marži prodejce, tudíž se vyšplhá o nějaký ten tisíc výše na finálních cca 6 000 Kč, stále se však v této cenové kategorii jedná o velice kvalitně optimalizované, celkově dobře provedené prostředí a Xiaomi se v tomto ohledu opravdu činí. Celkovému výsledku pomáhá také použití kvalitního hardwaru, konkrétně tedy čtyřjádrový procesor Mediatek 6589 o taktu 1,5 GHz a GPU PowerVR SGX544MP4. Ačkoliv Mediatek je zatím vnímán jako výrobce, jehož čipy vypadají skvěle na papíře, ale v reálu za moc nestojí, u Xiaomi Red Rice plní svou úlohu velmi zdatně.

Na konstrukci mě hned na první pohled mrzí dvě drobnosti. Tou první je notifikační LED, která je umístěna u senzorových tlačítek pod displejem. Je velmi slabá a svou funkci v podstatě neplní. Druhým neduhem jsou samotné senzorové klávesy, které jsou v celkem efektní červené barvě (vzpomínáte na LG Chocolate?), ale bohužel nejsou podsvícené. Ve tmě je tak zkrátka nevidíte a občas se bohužel přehmátnete. Naopak pochvala směřuje k umístění tlačítka pro vypnutí a zapnutí telefonu na bok zařízení a probuzení můžete dokonce nastavit i na klávesy pro ovládání hlasitosti.

Vnitřní paměť je svým způsobem také docela nepříjemné omezení, protože nabízí kapacitu pouze 4 GB, z nichž má uživatel dostupných dokonce pouze polovinu. Konkrétně 2,11 GB a to je dnes již opravdu málo. V podstatě stačí stáhnout jednu náročnější hru a paměť je pryč. Multimédia si naštěstí můžete nahrát na paměťovou kartu, větší vnitřní paměť však opravdu citelně chybí. Xiaomi Red Rice by se totiž mohlo stát skvělým vánočním dárkem pro mnoho dětí a mladších uživatelů a ti si nějakou tu hru rádi zahrají.

Na závěr ještě zmínka o 8Mpx fotoaparátu. Možná si říkáte, že u takto levného zařízení bude fotoaparát spíše jen do počtu jen aby se neřeklo. Opak je však pravdou a Xiaomi Red Rice je co do fotografických vlastností na opravdu dobré úrovni. Ve své cenové kategorii své konkurenty celkem jasně převyšuje a pyšní se schopností natáčet Full HD video, které je hezky plynulé. V tom by například HTC Desire 500 se čtyřjádrovým Snapdragonem 200 mohlo Xiaomi závidět. Xiaomi Red Rice je dual SIM telefon. Můžete v něm pracovat s dvěma na sobě zcela nezávislými SIM kartami, přičemž jedna zvládá 2G a 3G a druhá je omezena pouze na 2G služby.

Xiaomi Red Rice nyní v redakci testujeme a již brzy se dočkáte plnohodnotné recenze. Pokud máte jakékoliv dotazy týkající se tohoto velice zajímavého zařízení, zeptejte se nás v diskuzi pod článkem. Určitě nám také napište, pokud budete mít nějaký nápad co u telefonu otestovat - specifickou funkci, chování v určitých situacích a podobně. Vaše podněty se budeme snažit zahrnout do recenze nebo na ně odpovědět přímo v diskuzi.

Za zapůjčení Xiaomi Red Rice děkujeme e-shopu xm.cz, kde můžete telefon zakoupit

Technické parametry Xiaomi Red Rice

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 69 × 9,9 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2013, 6 000 Kč
Diskuze ke článku
JacoBee
To už bych radši doporučil vyčkat na MotoG která by měla být v podobné ceně...né li nižší.
CrashFace
Ve článku píšete že na jedné SIM podporuje 3G, ale ve specifikacích píšete že 3G nepodporuje, jak to teda je?
Maroš
Škoda tých 4GB. Ale k tým červeným tlačidlám by som pridal ešte HTC One X+ a Desire 500 má Snapdragon 200 nie 600. Teším sa na recenziu :)
Schveik
Taky ho zrovna testuju, nez ho dam dceri k vanocum. Zatim maximalni spokojenost!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze