Xiaomi Red Rice
recenze

Xiaomi Red Rice

Překvapení z východu
76

Význam čínských výrobců spotřební elektroniky stoupá raketovým tempem a jedním příkladem za všechny může být mladá dynamická společnost Xiaomi. Jejich smartphony se dostaly do obecného povědomí díky skvělému poměru cena/výkon a my jsme nyní otestovali jejich nejnižší model Xiaomi Red Rice.

Xiaomi je společnost sídlící v Číně a řadí se tak po bok výrobců jako je Huawei nebo ZTE. Tito výrobci již dokázali, že si dokážou na trhu vydobýt své místo a Xiaomi, zdá se, má nakročeno podobným směrem, i když zatím se soustředí výhradně na čínský trh. Svými výrobky oslovilo Xiaomi miliony uživatelů po celém světě a může se opřít také o velice aktivní komunitu uživatelů. Výjimkou není ani Česká republika a díky tomu můžeme u zařízení Xiaomi používat počeštěnou verzi unikátního uživatelského prostředí MiUi.

Děkujeme společnosti xm.cz za zapůjčení přístroje na testování.

Xiaomi Red Rice - oficiální fotografie

Xiaomi Red Rice, které můžete občas potkat také pod čínským označením Hongmi (což je v čínštině Red Rice) (tuto verzi však zařízení není možno provozovat v evropských sítích), je svým způsobem nejlevnější zařízení v portfoliu značky. Ve své domovině se prodává za částku pohybující se kolem 3000 Kč, nicméně ani česká cena není nijak nesmyslná. Xiaomi Red Rice startuje na cenovce 6000 Kč, což je vcelku příjemná cena, která Xiaomi Red Rice řadí prakticky do nižší střední třídy. Svou výbavou a funkčností se však může tento model měřit s mnohem dražšími přístroji, tak si jej pojďme představit v naší klasické recenzi.

Obsah balení

  • Xiaomi Red Rice
  • Nabíječka do sítě s USB konektorem
  • USB kabel s micro USB koncovkou
  • Brožurky a manuály

Technické parametry Xiaomi Red Rice

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 69 × 9,9 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2013, 6 000 Kč

Xiaomi Red Rice – videopohled

Design a konkstrukce

Xiaomi Red Rice po designové stránce nenabídne nic extra. Prakticky ničím vás na první pohled nezaujme a ani při bližším prozkoumání na tomto přístroji nenajdete nic zajímavějšího, než jsou červená senzorová tlačítka pod displejem. Snad jen z boku si můžete všimnout, že telefon tvoří jakoby dvě vrstvy, jinak se však jedná o klasickou černou placku, která designem nijak neosloví, ale na druhou stranu ani neurazí.

Po konstrukční stránce toho již Xiaomi Red Rice nabídne mnohem více. Jeho zpracování je ukázkové a v této cenové kategorii rozhodně nadprůměrné. Ačkoliv v ruce ucítíte, že se jedná o trochu levnější plasty, konstrukce je velice pevná a vše přesně lícuje. Drobné povrzávání slyšíte pouze tehdy, když telefon opravdu silně stisknete. To je však daň za odnímatelný zadní kryt. Jinak ke konstrukci nemáme prakticky žádnou výtku.

Přední straně jasně dominuje prostorný 4,7” dotykový displej doplněný o trojici senzorových kláves pod ním. Jedná se o klasické klávesy Menu, Domů a Zpět, což nás informuje také o použitém operačním systému. Pod klávesou Domů se pak nachází také notifikační dioda, které si však ve vypnutém stavu nevšimnete. Nad displejem se nachází telefonní reproduktor, čočka předního fotoaparátu a také klasická soustava senzorů.

Záda Xiaomi Red Rice jsou prakticky prázdná. Nabídnou pouze logo výrobce, čočku 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací diodou a trochu netradičně umístěný hlasitý reproduktor, který najdete napravo od fotoaparátu. Zadní kryt Xiaomi Red Rice je odnímatelný a pod ním naleznete baterii Li-Ion o kapacitě 2000 mAh, a dále slot na paměťovou kartu nebo dvojici slotů pro kartu SIM. Ano, Xiaomi Red Rice je skutečně Dual-SIM telefon a dokáže pracovat se dvěma SIM kartami zároveň.

Boky telefonu jsou velice skromné. Zatímco na levém boku nenajdete zhola nic, pravý bok nese pouze tlačítko pro vypnutí/zapnutí telefonu. Jeho umístění na boku rozhodně chválíme. Na spodní hraně se pak nachází pouze microUSB konektor s mikrofonem a na horní hraně doplňuje výbavu 3,5mm jack konektor.

Zvuk a kvalita reprodukce

Po zvukové stránce toho od Xiaomi Red Rice příliš nečekejte. Výrobce dokonce ani nepřibalil do balení sluchátka, a tak budete muset využít nějaká vlastní. Zvuk z hlasitého reproduktoru není vyloženě špatný, ale rozhodně by mu slušela větší hlasitost a již tradičně se zde setkáváme s chybějícími basy a zbytečně výraznými středy. Velká škoda chybějícího ekvalizéru, který by dokázal jistě trochu pomoct.

Příjemným překvapením je zvukový výstup 3,5mm jack konektoru, který nabízí opravdu hutné basy. Na hip-hopovou hudbu vskutku ideální, bohužel však nepoužitelné například když posloucháte rock. Výšky jsou totiž výrazně potlačené a navíc některé tóny nepříjemně “řežou do uší”. Rozhodně se tak tedy nejedná o vyvážené nastavení pro různé styly hudby a absence ekvalizéru je v tomto případě opravdu na škodu.

Baterie a výdrž

Čím však Xiaomi celkem potěší, je výdrž baterie. Ta je totiž u modelu Red Rice rozhodně více než dostačující. Přihlédneme-li k cílové skupině uživatelů, telefon by vám měl bez problémů vydržet necelé dva dny. Samozřejmě jej dokážete vybít i během jednoho dopoledne, dá to však opravdu hodně práce, a tak je jeden celý den (od rána do večera) u tohoto modelu téměř vždy jistota.

Může za to především akumulátor s papírově nijak převratnou kapacitou 2 000 mAh, v praxi je ale výdrž velmi slušná. Telefon s ní dokáže velice dobře pracovat a během testování jsme neměli s baterií sebemenší problémy. V našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa dosáhlo Xiaomi Red Rice výsledku cca 395 minut, což není vůbec špatný výsledek a je o něco lepší než u hlavních konkurentů tohoto modelu.

Displej a kvalita zobrazení

Pokud Xiaomi Red Rice něčím opravdu zaujme, tak je to displej. Prostorný 4,7” zobrazovač vyrobený IPS LCD technologií totiž nabízí rozlišení velice příjemných 1280x720 pixelů a jeho jemnost tak překračuje pověstných “300 ppi retina”. Při těchto hodnotách již není lidské oko schopno rozpoznat z běžné vzdálenosti jednotlivé pixely a obraz je tak opravdu perfektně ostrý.

Displej nabízí také velice dobré pozorovací úhly, výborné podání barev a rychlou odezvu. Potěší také automatická regulace jasu, který navíc můžete rychle upravovat také pomocí posuvníku v liště s přepínači, kterou stáhnete z horního rámečku. Díky tomu je i čitelnost na slunci vcelku dobrá, i když občas vadí trochu výraznější odlesky krycího skla displeje. Jinak však na displej Xiaomi Red Rice musíme pět samou chválu. Například konkurenti od HTC z řady Desire mají proti Xiaomi displeje jako struhadlo.

Ovládání, operační systém a uživatelské prostředí

Ovládání přístroje Xiaomi Red Rice má z devadesáti procent na starosti dotykový displej, devět procent obstarávají senzorové klávesy pod displejem a jedno procento pak boční hardwarové klávesy. Tyto údaje berte samozřejmě s rezervou, protože věřím, že někteří uživatelé jistě rádi cvakají tlačítky na boku a tak na ně připadá klidně 50 % ovládání. Ale teď zpět na vážnější notu.

Klávesám pod displejem zoufale chybí podsvětlení

Ovládání skrze dotykový displej je naprosto bezproblémové. Displej je přesný, reakce jsou okamžité, citlivost naprosto dostačující. Problém však nastává v případě senzorových kláves pod displejem. Ty jsou jedním slovem otřesné. Nejenže nejsou dostatečně citlivé a reagují ne velice malé ploše (musíte se na ně trefit přesně), velice však vadí to, že nejsou podsvícené. Ve dne tak jejich červená barva na černém těle vypadá dobře, jakmile se ale zešeří, tak nejsou vůbec vidět. A trefit se na ně je opravdu problém.

Domovská obrazovka

Jako operační systém byl u Xiaomi Red Rice použit Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean. Jako běžný uživatel však prakticky nemáte šanci to poznat, protože v telefonu běží uživatelské prostředí MiUi v5, které je opravdu implementováno hluboko do systému. Dokonce ani v nastavení, které u mnohých nástaveb zůstává stejné jako u čistého Androidu, totiž v MiUi nepoznáte, že se nejedná o nějaký samostatný operační systém. Celkově tak uživatelské prostředí působí opravdu komplexně, všechno spolu ladí a nemáte pocit, že by se jednalo jen o barvičky naroubované na Android.

Domovská obrazovka

Hlavní obrazovka je tradičně tvořena soustavou pracovních ploch. Těch můžete mít prakticky nepočítaně a jejich správa je velice jednoduchá. Můžete na ně samozřejmě umisťovat také widgety, kterých je v základu dostupných opravdu mnoho. Další si pak můžete samozřejmě stáhnout z obchodu Google Play, což je velice příjemné překvapení Xiaomi. Není zde žádný alternativní obchod s aplikacemi, ale skutečný Google Play se vším všudy.

Co však budete v uživatelském prostředí hledat marně, to je menu s aplikacemi. Žádné zde totiž není, všechny zástupce aplikací se ukládají přímo na domovské obrazovky podobně jako u iOS nebo BlackBerry 10. Díky skvělé správě složek to však nijak nevadí. Pokud budete chtít mít také trochu menu s aplikacemi, stačí aplikace naskládat do jedné složky - vejde se jich tam totiž neomezený počet. Najednou vidíte až 15 aplikací a další se řadí pod ně, takže posouváním složky vidíte další a další.

Notifikační lišta a zamčená obrazovka

Celkové vzezření prostředí MiUi ukazuje inspiraci hned v několika operačních systémech. Stahovací notifikační centrum a přepínače prozrazují Android, styl složek a uspořádání domovské obrazovky pak připomíná iOS a vzhled ikon a veškerých nabídek pak jasně evokuje operační systém MeeGo z Nokia N9. Všechno je hezky barevné a kulaté, ale zároveň to nepůsobí nijak rušivě. Zkrátka to k sobě tak nějak sedí a s uživatelským prostředím se pracuje skvěle.

Xiaomi zakomponovalo do MiUi také spoustu zajímavých funkcí. Jednou z nich je například zobrazování rychlosti přenášení dat skrze mobilní síť nebo Wi-Fi v horní liště, což je fičurka, kterou jsem si velice oblíbil. Zajímavé jsou také možnosti zamčené obrazovky, kde jedním pohybem můžete odemknout telefon, spustit fotoaparát, hovory nebo zprávy. Další skvělou vlastností je také bohatá nabídka rychlých přepínačů, které najdete v notifikační liště. Je jich opravdu spousta a často přijdou vhod.

Boky telefonu - levá, pravá, horní a spodní hrana

Další překvapení pak čekají v nastavení, protože MiUi nabízí opravdu široké možnosti personalizace. Můžete si upravit styl notifikační lišty, funkce bočních tlačítek i tlačítek pod displejem, upravit vlastnosti notifikační LED, efekty přechodu samotného UI, rozložení ikon a mnoho dalšího.

K samotnému UI můžeme mít snad jen jedinou výtku. I když česká komunita Xiaomi udělal obrovský kus práce a uživatelské prostředí je kompletně v češtině, přesto však velice často narazíte na čínské funkce. Týká se to například uživatelského účtu MiCloud, která může zálohovat data telefonu, motivů ke stažení, funkce online poslechu v aplikaci rádia a mnoho dalšího. Je to zkrátka daň za skvěle optimalizované a funkční uživatelské prostředí, které má svou domovinu v Číně.

Hardware a výkon

Po hardwarové stránce nabídne Xiaomi Red Rice ve své kategorii spíše průměrnou výbavu. Najdeme zde čtyřjádrový procesor Mediatek 6589 o taktu 1,5 GHz, kterému pomáhá GPU PowerVR SGX544MP4. Ačkoliv čipsety Mediatek jsou známy tím, že na papíře vypadají mnohem lépe než ve skutečnosti, zde je situace opačná. Díky skvěle optimalizovanému prostředí MiUi je všechno perfektně rychlé a svižné a například Samsung by se mohl od Xiaomi učit, jak má vypadat správně optimalizované UI. Průměrná paměť RAM o výši 1 GB tak telefon nijak neomezuje.

Výsledky testu AnTuTu benchmark

Malou vadou na kráse Xiaomi Red Rice je velice omezená vnitřní paměť. Ta činí totiž pouze 4 GB a uživatel z ní má dostupnou dokonce pouhou polovinu! To je dnes již opravdu málo a nemůže to stačit téměř nikomu. Stačí pár písniček, fotek a videí a několik aplikací a paměť je fuč. Naštěstí však můžete paměť rozšířit paměťovými kartami až o dalších 32 GB a telefon dokonce dokáže na kartu instalovat aplikace. Nemůžete tam přesunout již nainstalované aplikace, ale všechny nové aplikace se instalují na ní. I z tohoto důvodu doporučujeme, abyste si k Xiaomi Red Rice pořídili spíše rychlejší paměťovou kartu, například Class 10.

Xiaomi Red Rice jsme podrobili také benchmark testům. I když je jasné, že je nelze brát zcela vážně, jako orientační data poslouží dostatečně. Například v benchmark testu AnTuTu testované Xiaomi deklasovalo starší Samsung Galaxy SII a směle se mohlo rovnat s mnohem dražším modelem HTC One X. Dokonce ani Samsung Galaxy SIII není nějak výrazně výkonnější. To jsou opravdu více než dobré výsledky pro Číňana za šest tisíc, co myslíte?

Fotoaparát a videokamera

Xiaomi Red Rice disponuje fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. Je vybaven automatickým ostřením a dokáže také pořizovat video ve Full HD kvalitě. U zařízení v této cenové kategorii celkem slušná výbava. Podstatné jsou však reálné výsledky a těmi nás Xiaomi Red Rice vcelku mile překvapilo.

Při dobrém osvětlení fotografie nabízí reálné barvy a jsou také dostatečně ostré. Dokonce ani v rozích se nesetkáme s nějakým výrazným rozostřením nebo obrazovými vadami a Xiaomi Red Rice se tak může pyšnit opravdu kvalitními snímky, které v této cenové relaci opravdu potěší. To samé platí i u videa, které je plynulé a na pořizování rychlých záběrů zcela dostačující. Bohužel při slabším osvětlení jde kvalita rapidně dolů. Xiaomi sice nepoužívá nějakou agresivní redukci šumu na úkor detailů, právě proto je však šumu opravdu hodně.

Prostředí fotoaparátu

Trochu nešťastně je uživatelské prostředí fotoaparátu, které je sice jednoduché, ale různá nastavení jsou v něm zbytečně hluboko. Abyste je měli zobrazená přímo v prostředí fotoaparátu, tak musíte nejdříve jít do nastavení a tam zapnout rozšířené funkce. Pak ovšem získáte přístup k filtrům, scénickým módům, nastavení expozice, vyvážení bílé a ISO, funkci HDR a mnoha dalším. S fotoaparátem si tak poté můžete opravdu vyhrát.

Multimediální funkce a aplikace

Hudební přehrávač

Xiaomi Red Rice se nezalekne ani práci s multimediálním obsahem. Nabídne například hudební přehrávač s příjemným uživatelským prostředním, ve kterém je kladen důraz na obrázky alb. Skladby jsou roztříděné do kategorií podle skladeb, umělců, alb a playlistů. Samotné prostředí hudebního přehrávače je maximálně jednoduché a moc možností zde nečekejte. Chybějící ekvalizér jsme již zmiňovali v kapitole o zvuku, je opravdu škoda, že není přítomen.

Hudební přehrávač a služba Baidu

Čtvrtá záložka s názvem Online na hlavní obrazovce umožňuje poslech online hudby skrze službu Baidu. Jedná se o čínskou hudební službu, takže počítejte se širokou nabídkou interpretů, které znáte ze své oblíbené čínské restaurace. Kromě toho zde však naleznete také světové interprety a některé české - například Karel Gott. Jejich skladby si pak můžete dokonce stáhnout přímo do telefonu ve formátu mp3! O tom, zda je tato služba zcela legální mám drobné pochybnosti, Číňané přeci jen autorská práva chápou trochu jinak, ale je to rozhodně zajímavá funkce.

Galerie média - editor obrázků a sdílení

Samostatný videopřehrávač byste hledali marně. Budete se muset spokojit s nativním přehrávačem videa v rámci aplikace galerie, která v sobě kombinuje fotografie, obrázky i video. Na hlavní obrazovce vidíte nejdříve fotografie pořízené telefonem, další obrázky se zobrazí až po rozkliknutí jedné z nabídek Lokální obrázky nebo Cloudová Alba. Cloudová Alba zobrazují fotografie, které si můžete online zálohovat pomocí služby MiCloud (obdoba iCloudu u iOS) zatímco Lokální obrázky vám zobrazí složky obrázků uložených v telefonu. Přehlednost galerie by mohla být rozhodně lepší, chválíme však povedený editor fotografií.

Vyhledávání a FM rádio

Xiaomi dále vybavilo svůj model Red Rice a především prostředí MiUi dalšími velice zajímavými aplikacemi. Ve složce Nástroje najdete například funkci vyhledávání, která kromě internetu umí prohledat i samotný telefon. Dostupné je také klasické FM rádio, které nabízí velice povedené UI, ale chybí mu bohužel podpora RDS. Skvělá je však funkce nahrávání hudby přímo z rádia do formátu mp3 nebo nastavení časovače, kdy se má rádio vypnout.

Aplikace AntiSpal, Záloha, Čítač dat, Po startu

Další zajímavé funkce najdete ve složce Bezpečnost. Je zde například funkce Při startu, kde si můžete nastavit, jaké aplikace se mají automaticky spustit po restartu telefonu. Je zde také sledování spotřeby dat, které vás upozorní ve chvíli, kdy byste se blížili vašemu FUP u operátora a zobrazuje také žebříček aplikací, které mají největší spotřebu dat. Funkce zálohování umožňuje zálohovat obsah telefonu na paměťovou kartu a funkce AntiSpam dokáže blokovat SMS zprávy a hovory z vámi určených telefonních čísel.

Služba MiCloud

Můžete také využít již několikrát zmiňované služby MiCloud. Ta dokáže online zálohovat/synchronizovat kontakty, SMS zprávy, fotografie, poznámky, protokoly hovorů a nastavení Wi-Fi, ale například také polohu. Na stránce i.xiaomi.com pak můžete s vaším účtem pracovat. Stránka je naštěstí v angličtině, tak se dá používat a v podstatě je to prakticky přímá kopie služby iCloud od Applu, a to včetně prostředí na internetu.

Co však telefon zcela postrádá, to jsou klienti sociálních sítí. V Xiaomi Red Rice nenajdete prakticky nic - ani Facebook nebo Twitter, dokonce ani jiné Google služby, například Hangouts, krom obchodu Google Play. Všechno si musíte dodatečně stáhnout z obchodu s aplikacemi.

Zprávy a klávesnice

Zprávy a klávesnice

Klasická aplikace Zprávy u Xiaomi Red Rice v sobě integruje SMS zprávy, ale také tzv. Cloud zprávy. U SMS zpráv není třeba nic moc popisovat, zato Cloud zprávy jsou opět kopií služby od Apple a to sice iMessage. Jakmile si u Xiaomi registrujete svoje telefonní číslo, tak při odesílání zprávy telefon zjistí, zda druhá strana vlastní také Xiaomi a pokud ano, zprávu pošle zdarma přes internet. Je to tedy stejná integrace přímo do zpráv jako má Apple u iMessage a mnohokrát lepší než pokus Googlu o integraci SMS zpráv do aplikace Hangouts. Jediný problém zde je v rozšíření telefonů značky Xiaomi, je jich zkrátka v současnosti velmi málo. Právě Xiaomi Red Rice by se však mohl zasloužit o větší rozšíření této značky.

Emailový klient

Na emaily je zde připravena aplikace s výmluvným názvem E-Mail. Jeho funkčnost je však opravdu pouze základní a nepodporuje ani push. Nativně umí nastavit účty pro služby Gmail, Outlook, 163, 126 a MailQQ (poslední tři jsou opět čínské služby), pokud však máte vlastní doménu nebo Google Apps, musíte nastavení zadat ručně. Nastavit můžete emaily POP, IMAP i Exchange, pokud to však s emailem budete myslet vážně, musíte si stáhnout z Google Play jinou aplikaci. Toto je opravdu pouze nouzovka. Chybí také tradiční Gmail aplikace, kterou si budete muset také stáhnout.

Klávesnice

Na rozdíl od emailového klienta je klávesnice Xiaomi Red Rice vcelku povedená. Jedná se o standardní Android klávenici, která nabízí příjemnou zpětnou vazbu v podobě vibrací, je dostatečně přesná i velká a nepíše se na ní vůbec zle. Navíc můžete využít zadávání textu pomocí tahů po displeji, což usnadňuje především psaní jednou rukou.

Telefonování a adresář

Aplikace telefonu je v MiUi složena ze tří záložek. Na první se nachází protokol hovorů společně s možností zobrazit číselník pro vytáčení hovorů. Příjemnou funkcí je, že při psaní se prohledávají jak jména v adresáři tak i čísla. Druhá záložka je klasický adresář, do kterého se dostanete i přes ikonku Kontakty na hlavní obrazovce a třetí záložkou jsou skupiny kontaktů. Během hovoru vidíte na obrazovce běžné možnosti jako je podržení hovoru, číselník, poznámka k hovoru a také velice překvapivá funkce nahrávání hovoru. Tuto funkci musí uživatelé často řešit nějakou dodatečnou aplikací, u Xiaomi to naleznou přímo v základní výbavě.

Telefonní aplikace

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na důležitou funkci Xiaomi Red Rice a tou je podpora dvou aktivních SIM karet. Jeden slot přitom dokáže pracovat s 3G sítí, druhý pak pouze s 2G sítí. Nezapomeňte tedy SIM kartu s datovým tarifem vložit do správného slotu, jinak byste nemohli využívat rychlého 3G připojení. Při provozu jsou obě dvě SIM karty samozřejmě na příjmu a při pokusu o hovor si vždy vyberete, kterou SIM kartu chcete použít. Stejně tak příjem signálu je u obou SIM karet velmi dobrý, pouze výdrž je s dvěma SIM kartami o trochu slabší, což je ovšem pochopitelné.

Adresář

U samotného adresáře pak najdete všechny detaily, na které si vzpomenete, a kromě jiného vzhledu se nijak neliší od klasického Android adresáře. Najdete zde políčka pro jméno, firmu, telefonní čísla, přezdívku, adresu, www stránky, poznámky a mnoho dalšího. Nemělo by chybět prakticky nic.

Organizér a GPS

Kalendář

Xiaomi nezapomnělo ani na pracovní funkce, a tak ve výbavě nalezneme vcelku povedený kalendář, který opět vzhledově zapadá do celkově zakulaceného UI telefonu. Nabízí klasicky rozložení dne, týdne, měsíce a agendy a podporuje synchronizaci s účty Google a Exchange.

Správce souborů

Velice povedený je správce souborů, který nabízí tři záložky. Na první vidíte rychlý náhled souborů rozdělených do kategorií Hudba, Videa, Obrázky a podobně. Zároveň zde také vidíte detaily o využití paměti a tato obrazovka se nám opravdu hodně líbí. Druhá záložka vás nechá procházet samotný souborový systém telefonu dokonce s možností přístupu na FTP server a poslední záložka nabízí přístup na online úložiště MiDrive, které je propojené s účtem MiCloud a máte k dispozici celkem 10 GB prostoru zdarma.

Kalkulačka, diktafon, hodiny a kompas

Z dalších funkcí stojí za zmínku základní kalkulačka, diktafon, aplikace hodin rozdělaná standardně na budíky, světový čas, časovač a stopky nebo praktický kompas. Naopak velice zamrzí absence kancelářského balíku a v telefonu nenajdete ani předinstalované žádné mapy. Google Maps samozřejmě fungují, ale budete si je muset stáhnout. Práce s GPS je pak zcela bezproblémová, lokalizace satelitů je rychlá a přesnost velmi dobrá.

Konektivita a internet

Co do konektivity, tak zde Xiaomi nabídne starou dobrou klasiku v podobě podpory sítí 2G a 3G, bohužel na LTE sítě se nedostalo. Nechybí však podpora Wi-Fi ani Bluetooth 4.0. S počítačem můžete telefon propojit také pomocí USB kabelu a micro USB konektor v telefonu má ještě jednu skvělou funkci - podporu USB host, takže můžete připojit například flash paměť. Zamrzí však absence NFC.

Internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč, který najdete v Xiaomi Red Rice, je bežný Android prohlížeč, který se pouze trochu jinak tváří. Vše je hezky kulaté a design opět koresponduje s celkovým designem a působí celkově velmi dobrý dojmem. Rychlost načítání stránek je velmi dobrá a ani pohyb po stránkách nečinní Xiaomi řádné problém. Výkonu má dostatek, takže se nesetkáte ani s žádným sekáním a podobně. Potěší také noční režim, díky kterému se všechny stránky trochu ztmaví a ve tmě se tak mnohem lépe čtou.

Závěr a zhodnocení

Model Red Rice je opravdu velice zdařilý počin čínského výrobce Xiaomi. Ve své cenové kategorii zaujme mnoha skvělými vlastnostmi - ať už se jedná o kvalitní fotoaparát, zajímavou výdrž baterie, špičkový displej, velice dobrý výkon nebo perfektně odladěné uživatelské prostředí s množstvím zajímavých funkcí a nastavení. Také konstrukce je na velice dobré úrovni, a tak jedinou vadou na kráse Xiaomi Red Rice může být omezená vnitřní paměť, časté setkání s čínskými službami a funkcemi v samotném UI a opravdu nepovedené ovládání senzorovými klávesami pod displejem.

Děkujeme společnosti xm.cz za zapůjčení přístroje na testování.

Když k tomu ale všemu však připočteme podporu dvou SIM karet a rozšíříme paměť o paměťové karty, máme zde zařízení, které by mohlo způsobit opravdu velký rozruch v cenové kategorii kolem 6000 Kč, v bezpečí však rozhodně nezůstanou ani zařízení o několik tisíc dražší. Xiaomi Red Rice je opravdu povedený přístroj, který nabízí více než příznivý poměr cena/výkon a pokud jste nenáročný uživatel a uvažujete o zařízení v podobné cenové relaci, Xiaomi Red Rice by vaší pozornosti rozhodně nemělo uniknout.

Konkurence

HTC Desire 500 - oficiální fotografie

A jaká konkurence na Xiaomi Red Rice vlastně čeká? Můžeme zmínit například zařízení HTC z ředy Desire. Konkrétně můžeme zmínit například o model Desire 500 a Desire 500 Dual, který je přímým konkurentem i díky podpoře pro dvě SIM karty. HTC však rozhodně ztrácí v kvalitě fotoaparátu, displeje a svižnosti celého operačního systému. Navíc je také o několik stokorun dražší.

HTC One X

Zmínit rozhodně musíme loňskou vlajkovou loď výrobce HTC a to sice model HTC One X. Ten totiž stojí několik tisíc korun více než testované Xiaomi a výbavou se v něm přitom může bez okolků měřit. Xiaomi jej překonává fotoaparátem, rychlostí systému a také podporou paměťových karet. HTC naopak nabídne nekompromisní konstrukci a design nebo podporu NFC.

Sony Xperia L

Sony jako konkurenta může představit svůj model Xperia L, který se prodává o zhruba tisíc korun levněji. Nabídne kvalitní zpracování a stylový design, ztrácí však ve výkonu a výsledcích fotoaparátu a ani displejem se nemůže s Xiaomi měřit.

Nokia Lumia 720

Pokud bychom se oprostili od Androidu, tak například Nokia nabízí v podobné kategorii model Lumia 720. Xiaomi ji však překovává takřka ve všech ohledech - fotoaparát, displej, výkon a dokonce i výdrží baterie. Lumia 720 nabízí zase subjektivně lepší design, ale to už je na každém, co preferuje.

xiaomi-red-rice
Klady
  • dobrá výdrž baterie
  • podpora dvou SIM karet
  • zamykací tlačítko na boku přístroje
  • kvalitní fotoaparát
  • podpora USB host
  • výkonný hardware
  • spousta zajímavých funkcí a nastavení UI
  • skvěle optimalizované a rychlé UI
  • skvělý displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • chybějící některé základní funkce a klienti sociálních sítí
  • často se potkáte s čínskými službami
  • omezená vnitřní paměť
  • absence ekvalizéru
  • průměrný zvukový výstup
  • senzorové klávesy zoufale postrádají podsvícení
Diskuze ke článku
Alejandro.Marquéz
Pěkná recenze. Ale moc nechápu v záporech to, že není předinstalovaný Facebook a Twitter či další služby. Komu to chybí, nainstaluje si to vše za 5 minut. Naopak bych to bral jako přednost. Nemám rád, pokud výrobce nainstaluje do telefonu aplikace, které nemám v plánu používat, zbytečně zabírají místo, překáží v menu a navíc nejdou ani vymazat.
Joohn
Jak by podle vás dopadlo srovnání s dražším samsung galaxy S3?
Ddd
Hlavni konkurent Lg l9 II chybi...
Václav Mach
Václav Mach
Hudební přehrávač samozřejmě ekvalizér obsahuje. Má mnoho přednastavených profilů, a nabízí možnost si ukládat i vlastní.
Vlastnil jsem Samsung Galaxy S3 a na něm jsem používal MIUI rom, nyní jsem ho vyměnil za Hongmi a byl to krok správným směrem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze