Android v březnu: čtvrtina přístrojů využívá Jelly Bean

1

Březnový měsíc se stal poměrně zlomovým, co se týče podílu jednotlivých verzí systému Android. Rapidní nárůst totiž zaznamenal Android 4.1 Jelly Bean a starší verze nám mizí doslova před očima.

S železnou pravidelností vydává Googlu každý měsíc statistiku podílů jednotlivých verzí svého operačního systému Android. Zatímco v posledních měsících byla poměrně nudná a vzrůstající tempo nejnovějších verzí jsme mohli s klidem nazvat lenošivé, za březen se mnohé mění. Ze začátku rovnou podotknu, že verze, kterým podíl spadl pod 0,1% se již v přehledu nevyskytují. Již dříve tedy takto zmizela verze 1.5 Cupcake a tentokrát jsme se definitivně rozloučili s verzí 3.1 Honeycomb.

Na pokraji vyhynutí je Android 1.6 Donut, jehož podíl klesl na 0,1% a v podstatě jej už na žádném telefonu nenajdete. Vytrácí se také verze 2.1 Éclair s podílem 1,7%. Výraznou ztrátu zaznamenala kdysi nejrozšířenější verze 2.2 Froyo, jejíž podíl klesl na pouhá 4%. Jasný důkaz, že většina majitelů své telefony aktualizovala nebo přestala využívat.

Rychlý pád vykázal také Android 2.3 Gingerbread a aktuálně drží podíl 39,8%. Jak asi správně tušíte, stále to stačí na titul nejrozšířenější verze, což je s ohledem na stáří dvou let a čtyř měsíců velmi udivující. Menším překvapením se blýskl Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Ptáte se proč? V posledních měsících mírně klesal, nicméně za březen se zmátořil a navýšil svůj podíl na 29,3%.

Verze Označení Podíl v únoru Změna podílu
Android 1.6 Donut 0,1% -0,1%
Android 2.1 Eclair 1,7% -0,2%
Android 2.2 Froyo 4,0% -3,6%
Android 2.3 Gingerbread 39,8% -4,4%
Android 3.2 Honeycomb 0,2% -0,7%
Android 4.0 Ice Cream Sandwich 29,3% 0,7%
Android 4.1 Jelly Bean 23,0% 8,1%
Android 4.2 Jelly Bean 2,0% 0,4%

Doslova raketový vzestup ale zaznamenal Android 4.1 Jelly Bean, který vylétl z únorových 14,9% na aktuálních 23%. Stoupající tendenci má i Android 4.2 Jelly Bean, který svůj podíl zaokrouhlil na 2%. Rychlejšímu nárůstu brání fakt, že jej stále vidíme jen na Nexusech.

Aktualizováno: Závěrem je třeba doplnit informaci, která vysvětluje zdánlivě velké změny za poslední měsíc. Google změnil metodiku měření. Zatímco do minulého měsíce se do výsledku započítávalo každé zařízení, které automaticky využilo služeb obchodu Google Play, například pro pouhou kontrolu aktualizací, počínaje výsledky měřenými za posledních 14 dní jsou do přehledu započítávána pouze zařízení, u kterých vstoupil uživatel do obchodu Google Play manuálně.

Výhled na další měsíc bude přát dvěma nejnovějším verzím. Bude zajímavé sledovat, kdy se Jelly Beanu 4.1 povede sesadit verzi 2.3 z trůnu nejrozšířenější verze. Rychlejší tempo nárůstu očekáváme i v případě verze 4.2, která se objevila například u Galaxy S 4.

Zdroje: developer.android.com

Diskuze ke článku
burger
A víte proč jsou změny tak razantní? Od dubna totiž Google používá pro měření diverzity Androidu novou metodiku. Zatímco dříve počítal zastoupení různých verzí systému podle všech aktivních telefonů, které se přihlašovaly k jeho službám, nyní měří pouze ty telefony, které se přihlašují přímo k obchodu Play.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze