Testujeme Nokia Lumia 820: první dojmy a videopohled

75

Vánoce v České republice sice Nokia se svými novými Lumiemi nestíhá, nicméně v naší redakci se již novinky zabydlují. Nejprve se podíváme na méně vybavený model 820, který může zaujmout konečně jiným designem, kvalitním displejem, který lze ovládat nejen prsty, nebo operačním systémem Windows Phone 8.

Nokia Lumia 820 - oficiální fotografie

Začátkem září Nokia oficiálně představila další generací svých Lumií, tedy telefonů s operačním systémem Windows Phone 8. Uplynuly tři a půl měsíce a na našem trhu jsme se jich stále nedočkali. Nicméně snad již během ledna doputují do České republiky. Čekání si můžete zpříjemnit například i tímto článkem, kde si řekneme, jak na nás Nokia Lumia 820 působí po několika dnech testování.

Těžká váha

Nejprve bychom si mohli definovat, do jaké kategorie Lumia 820 spadá. V podstatě jde o nástupkyni oblíbené Lumie 800. Jenže výbavou hravě překonává i nejvyšší u nás prodávaný model Lumia 900. Shodněme se tedy, že Lumia 820 patří do vyšší střední třídy. První dojmy jsou veskrze pozitivní. Nokia konečně zvolila trochu jiný design, který se tak moc nepodobá modelu N9, i když spoustu typických prvků zde opět nalezneme. Těžko říci, zda-li je design víc hranatý nebo víc oblý. Ve srovnání s Lumií 800 je novinka hranatější. Jenže veškeré boky jsou zase příjemně oblé. Ve výsledku se tak Nokia Lumia 820 příjemně drží, čemuž přispívá kromě oblých hran i ideální tloušťka.

Druhý dojem, po uchopení, bych nazval menším šokem. Lumia 820 v dnešní době nepatří mezi nijak velké telefony, a tak k ní budete i přistupovat. Nicméně hmotnost 160 gramů vás zaskočí. Je to mimochodem stejně, jako má Lumia 900 a v mnoha ohledech lze na 820ku nazírat jako na překrytovanou a mírně přepracovanou 900ku. Telefon v ruce působí celkem těžce a navrací uživatele zpět v čase do dob, kdy byla tato hmotnost zcela normální. Těžko říct, co je v telefonu tak těžkého, ale s ohledem na to, že je telefon plastový, by měla Nokia pro příště vymyslet nějakou zeštíhlující kúru pro své modely.

Použité plasty však působí velmi bytelně a solidně. Důvodem je zasazení celého telefonu do krytu, který obepíná záda i boky. Na našem kusu se ale po zatřesení telefonem ozýval nepříjemný zvuk. Brzy jsme zjistili, že jej vyluzuje neposedná baterie, která na svém místě takřka nedrží. Doufejme, že prodejní kousky na tom budou lépe. Většina barevných verzí (kterých není vůbec málo) nabízí lesklý kryt, který je dokonalým magnetem na otisky prstů. Chcete-li matný kryt, budete muset sáhnout po nudnější černé nebo šedé variantě. Menší výhrady máme k micro USB konektoru na spodní straně. Díra v samotném krytu je totiž nepříjemně ostrá a při troše nešikovnosti si lze odřít prst či nehet.

Nokia Lumia 820 – videopohled

Krásný displej, dospívající prostředí

Displeje Nokii jdou, což potvrzuje i na modelu Lumia 820. Použit byl AMOLED panel s technologií ClearBlack. Kombinace, která zaujme každého, kterému telefon ukážete. Černá je černá a vy stěží odhalíte, kde již displej končí a kde začíná černý plast. Úhlopříčka poskočila na 4,3 palce, což už je většinou lehce nad hranicí průměru, který uživatelé vyžadují. Pokud nemáte opravdu velkou ruku, jedním prstem celou plochu displeje neobsloužíte a ti, co byli zvyklí na velmi kompaktní Lumii 800 s výrazně menším displejem, mohou mít problém. Pro ně bude spíše určena Lumia 620 nebo (možná) budoucí Lumia 720. Slova chvály poněkud vyšumí v případě rozlišení. Počítejte s 800 x 480 pixely. Ono to není málo, rastru si takřka nevšimnete, jenže telefony s konkurenčními systémy nabízejí v dané cenové kategorii jemnější displeje. HD displej nabízí u Nokie až vlajkový model Lumia 920.

Zdánlivě jsem vyčerpal informace o displeji. Jenže Nokia neponechává nic náhodě a své nové Lumie obdařila něčím unikátním, co může konkurence jen závidět, a sice mimořádně citlivými displeji, které nevyžadují k ovládání pouze prsty. Stejně dobře poslouží kovový hrot propisky, nůžky či kávová lžička. Z praktičtějších věcí jmenujme především rukavice, ať už kožené či látkové, takže v zimě nemusíte ovládat telefon s křehnoucími prsty, ale pěkně v teple. V případě rukavic není počáteční reakce okamžitá, a je nutné pár vteřin vyčkat, než si Lumia 820 uvědomí, čím že ji to tentokrát ovládáte a změří kapacitu. Nutné je také v nastavení zvolit vyšší citlivost displeje. Poté je ovládání v rukavicích již velmi pohodlné. Z konkurence nabízí podobnou možnost například Sony Xperia sola.

Dalším lákadlem je bezpochyby operační systém Windows Phone 8, který dospěl a odstraňuje většinu věcí, které jsme u předchozí verze 7.5 kritizovali. Stejně jako na HTC 8X a 8S se tak i na Nokii Lumia 820 setkáte se třemi velikostmi dlaždic, dvoujádrovým procesorem, NFC, možností posílat soubory přes Bluetooth nebo inovovanou odemykací obrazovkou. Sama Nokia pak systém v základu obohatila o slušnou sbírku aplikací. Všechny si samozřejmě projdeme v recenzi, nicméně namátkou mohu vypíchnout Chytrý fotoaparát, kde můžete odstraňovat nežádoucí objekty nebo pořídit více snímků a zabránit tak například zavřeným očím při tvorbě skupinového fota. Nechybí ani režim panorama. Další šikovnou aplikací je Městské Info, kde si vyberete kategorii, například jídlo, a na pomocí kamery a GPS vám budou zobrazeny všechny restaurace v okolí, navíc i se směrem, kterým se máte vydat. Stačí se poté už jen otáčet spolu s telefonem. Samozřejmě nechybí Nokia Mapy a celosvětová navigace zdarma Nokia Autem, přičemž obě aplikace mají možnost běžet zcela off-line, pokud si mapy stáhnete dopředu. Zde má Nokia oproti HTC i Samsungu velkou konkurenční výhodu.

Prostředí Windows Phone 8 na Lumii 820

Dnešní první dojmy zakončíme fotoaparátem. Ten nabízí rozlišení 8 megapixelů, automatické ostření a také přisvětlovací LED diodu. Prostředí fotoaparátu je jednoduché a můžete si nastavit různé scény, hodnotu ISO a expozice, vyvážení bílé a poměr stran. Nabídka se zdá bohatá, leč chybí v ní možnost změny rozlišení. Snímky se velmi brzy zlepší, protože v těchto dnech na Lumii 820 přichází důležitý update fotoaparátu. Zatím lze snímky hodnotit jako mírně nadprůměrné, vezmeme-li v potaz velmi špatné světelné podmínky.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové snímky

Nokii Lumia 820 aktuálně v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se. Naše odpovědi zahrneme do psané recenze nebo vám odpovíme přímo zde do diskuze.

Technické parametry Nokia Lumia 820

Kompletní specifikace
Konstrukce123,8 × 68,5 × 9,9 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor1 650 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:28 hodin
Dostupnostleden 2013,
Diskuze ke článku
ondraschoffka
Velice mě zajímá kvalita provedení, výdrž na baterii v ostřejším provozu (i když mi je jasné, že toto je velice subjektivní), a v popiscích si upravte LTE - L820 LTE podporuje. A jelikož jsem měl s WP8 k dispozici zatím pouze Samsung Ativ S a HTC 8S, v Marketplace (nyní Store) nebyla dostupná aplikace Viber, kterou tuším vydala na WP7.5 Nokia - je tato app k dispozici ke stažení v obchodě? JInak v některé diskuzi jsem se setkal s tím, že 820ka měla proslém s některými paměťovkami, tak doufám, že karty Sandisk, Verbatim a spol. budou v pohodě fungovat, nechtěl bych se zbavoval svojí 32GB a kupovat jinou jen kvůli nekompatibilitě s telefonem.. :) A mohli byste otestovat telefon i s 64GB velkou kartou, zda bude všechno v pořádku, bez vlivu na rychlost telefonu?
Díky,
pěkný den!
milda
Tak 820 a kompaktní moc dohromady nejde, jakž takž 800 a to s přimhouřením oka, ale tuhle lopatu fakt ne.
ondraschoffka
A ještě jsem zapomněl na hudební výstup - jak to prosím vypadá za použití nějakých slušnějších sluchátek (Sennheiser PX100 a vyšší)? Lumia 800 na tom byla velice dobře..
Breta
Dobry den chtel bych vedet jak to bude s fm radiem, je tam, nebo planuje se po nejakem update? Dekuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze