Testujeme Motorola MOTOLUXE: sympatický stařík

8

Do redakce nám zavítala elegantní Motorola vyznačující se elegantním designem, příkladným dílenským zpracováním a spodní štěrbinou, kde nalezneme barevnou LED diodu. Vedle toho výrobce uvádí výkonný 8 Mpx fotoaparát a slušnou multimediální výbavu. Před recenzí přinášíme klasické první dojmy a videopohled.

Motorola MOTOLUXE – oficiální fotografie

Novinka MOTOLUXE si získala mé sympatie zajímavým, neokoukaným designem a navíc i pogumovaným povrchem "softtouch". Po prvních dojmech s telefonem musím ocenit opravdu bezchybné dílenské zpracování. Nic nevrže, ani se nekroutí. Zadní kryt na svém místě drží pevně, bez jakéhokoliv nežádoucího pohybu a vůle. Manipulace s ním vyžaduje větší tlak, neboť na svém místě drží opravdu "fest". Přední strana telefonu je vyplněna dotykovým displejem s úhopříčkou 4 palce, rozlišením 480 × 854 bodů a TFT technologií.

Motorola MOTOLUXE – oficiální fotografie

Nechybí ani přední kamera VGA pro videohovory. Ve spodní části je čtveřice podsvícených senzorových kláves s vibrační odezvou s dostatečnou citlivostí. Pod klávesami ale zaujme jeden atypický prvek, který je zčásti poznávacím znamením nových telefonů Motorola. Je jejím jakási štěrbina či oko. V jejích útrobách se ukrývá velmi výkonná LED dioda s několika barvami indikace. Modrá barva indikuje přijaté události, oranžová probíhající nabíjení, zelená signalizuje, že nabíjení bylo dokončeno. Výkon diody je opravdu obdivuhodný a viditelný i z větší vzdálenosti.

Motorola MOTOLUXE se díky pogumované úpravě drží velmi dobře, vyklouznutí z ruky nehrozí

Na zadní straně nalezneme ve stříbrném rámečku 8Mpx fotoaparát s LED diodou a automatickým zaostřováním. Celá zadní strana je pogumována. Díky této úpravě se telefon velmi dobře drží a nemusel jsem se obávat, že by mi vyklouzl z ruky. Ve spodní části se nachází masivní stříbrná linka, pod kterou najdeme reproduktor. Ten není příliš hlasitý ani kvalitní. Jedná se o běžný průměr.

V názvu článku jsem zmínil "stařík", což je z důvodu slabšího hardwaru. Co je pro mě celkem nepochopitelné je, že v cenové kategorii kolem 6 tisíc korun MOTOLUXE nabídne pouze 800MHz procesor starší architektury Qualcomm 7227A navíc s již zastaralou grafikou Adreno 200, která má svoji premiéru již dávno za sebou. Pro porovnání například Huawei G300 za podstatně nižší cenu nabídne jak výkonnější procesor, tak i grafiku Adreno 205. Android se vždy vyznačoval tím, že ke hladkému chodu systému je zapotřebí výkonnější hardware v porovnání s ostatními platformami. Novinka má sice poměrně rychlou odezvu a dobrou optimalizaci, nicméně při větším množství aplikací na pozadí už docházelo k prodlevám a celkovému zpomalení telefonu. Patrné to bylo i při multitaskingu.

Výrobce pochválíme aspoň za přítomnost Androidu 2.3.7 s nadstavbou MotoSwitch. Co vidím prvně u Androidu je integrace posledně spuštěných aplikací do notifikační lišty, pohybem do strany můžeme mezi aplikacemi procházet a kliknutím na ně vyvoláme jejich poslední stav. Je to jednoduché a alternativní řešení ke standardně řešenému multitaskingu. Zamykací obrazovka nabízí při odemčení možnost rychlého vyvolání fotoaparátu nebo odemknutí přístroje. Svoji svižností vždy zkouší mojí trpělivost. Odemknutí telefonu je totiž poměrně pomalé až v řádech několika sekund.

Velmi zvědav jsem byl na fotoaparát, který je dle slov výrobce výkonný. Bohužel optimistické slogany s výrobcem nebudu rozhodně sdílet. Samotný fotoaparát disponuje papírovým rozlišením 8 Mpx, při pohledu do nastavení ale zjistíme, že nás výrobce trošku oklamal. Rozlišení je totiž ve skutečnosti 7,7 Mpx (3 200 × 2 400 bodů). Dále je tu přítomna LED dioda. V nastavení fotoaparátu můžeme volit ze tří stupňů komprese, volbu zaostření (makro, automatika, nekonečno), efekty, zvuk spouště. Hlavní nastavení fotoaparátu je zbytečně složitě uschováno. Musíme totiž jít do nastavení, upřesnit nastavení. Co je v dnešních telefonech tak trošku raritou je mechanická dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Za to Motorolu opravdu chválíme, protože řada výrobců (zejména v případě Androidu) spoušť fotoaparátu na boku telefonu už zcela vypouští. Pořizování videí však zvládá pouze v rozlišení 800 × 480 pixelů. V tomhle ohledu opět proti konkurenci ztrácí.

Dost bylo parametrů a podíváme se na praxi. Začnu od začátku, čili od pořízení snímku. Prodleva při zmáčknutí spouště až po pořízení snímků je přijatelná, kolem dvou sekund. Nyní to hlavní, a to výsledné snímky, které zabírají kolem 1,4 MB, což není příliš mnoho. Výsledná kvalita snímků není příliš dobrá a nekompromisně musím říct, že snímky jsou opravdu špatné. Výsledné snímky postrádají ostrost, jsou rozmazané a levé části snímků přecházejí do značné neostrosti až rozpatlanosti. Chválit nebudu ani mdlé barevné podání. U diodového LED blesku zase dochází k zamlženosti snímku, kdy jsou snímky buď výrazně přepálené, nebo mají jakoby mlhavý opar.

Zatímco v oblasti fotogragování jsem nešetřil kritikou, nyní budu novinku naopak vychvalovat do nebes. MOTOLUXE totiž nabídne opravdu velmi dobrou pohotovostní výdrž. Předevčírem v osm hodin jsem novinku odpojil ze zásuvky , od té doby mám na pozadí zapnutou synchronizaci, jsem přihlášený v 3G síti, uskutečnil jsem asi pět hlasových hovorů o souhrnné délce 30 minut, odeslal kolem 15 zpráv a internetové stránky jsem prohlížel kolem 20 minut. Aktivně jsem používal aplikaci Foursquare, která se citelně podílí na odběru energie. Pořídil jsem i kolem 40 fotografií a několik minut jsem přehrával YouTube videa. Využití baterie mi nyní ukazuje 46 hodin a to mám stále 10% baterii. Jsem tak na začátku třetího dne, čili celé tři dny. Na Android telefon je toto skoro rekordní hodnota vzhledem k intenzivnímu používání.

Motorola MOTOLUXE – videopohled

Vynikající práci odvádí interní GPS modul, takřka ihned po zapnutí k plné fixaci satelitů a ke stabilitě nemám výhrad. Například u GPS Xperie S jsem čekal dvakrát déle, než došlo k nalezení polohy například v aplikaci Foursquare. U MOTOLUXE se mi ihned zobrazila poloha, včetně náhledu v Google mapách.

Tím jsou naše první dojmy u konce. Novinku nyní v redakci podrobujeme intenzivnímu testování a již v příštím týdnu se dočkáte podrobné a vyčerpávající recenze. Mezitím můžete klást jakékoliv dotazy a připomínky v diskuzi pod článkem, na které vám odpovíme.

Technické parametry Motorola MOTOLUXE

Kompletní specifikace
Konstrukce117,7 × 60,5 × 9,9 mm, 123,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (480 × 854 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×800 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 1 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 420 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012, 6 500 Kč

Telefon do redakce zapůjčil T-Mobile Czech Republic

Diskuze ke článku
securid
Zadam o kontakt na testovaci foto slecnu. Potrebuji take neco otestovat.
lajka27
v balení jsem dostal 2GB pamětovku
Johnny
Opravdu velká škoda toho procesoru.. Mít lepší procesor tak je pro mě Motorola jasná volba :-)
kazan
Ten fotak je naprosto tragicky.C702 dokazala udelat lepší fotku.Horší 8mpx se neviděl..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze