Testujeme LG Optimus L9: nejlevnější obr s Androidem

Na český trh vstupuje nejnovější model od LG a zároveň nejvyšší model letos založené řady L. Jeho specialitou je obrovský displej, který nemá ve střední třídě obdoby. Dalším tahákem je líbivý design a spousta funkcí. Zdá se, že LG uvádí model, který má velmi dobře našlápnuto k dobrým prodejům.

LG Optimus L9 - oficiální fotografie

LG začátkem letošního roku zavedlo svou novou řadu stylových telefonů, kterou nazvalo L. Postupně jsme se dočkali modelů L3, L5 a L7. V Berlíně na veletrhu IFA 2012 byl prezentován prozatím poslední člen L9. Dle číselného označení je patrné, že výbavou půjde o nejvýše postavený kousek. Pojďme se na něj po několika dnech testování podívat.

Poznámka: Telefon se stále ještě neprodává a LG poskytuje tedy testovací kusy. Software se tedy může v prodejní verzi mírně lišit.

Obr mezi trpaslíky

Nová „eL-devítka“ se od počátku snaží nakukovat mezi telefony nejvyšší třídy. Například design se takřka shoduje s vlajkovou lodí Optimus 4X HD. Především čelní i zadní strana, která je opět vyvedena se zajímavým povrchem. Bohužel telefon v ruce poměrně dost klouže, což nemusí být zcela praktické.

Optimus L9 vypadá velmi dobře, poněkud hůře se ale drží

Naprostým unikátem je displej. Jeho úhlopříčka činí 4,7 palce, což je ve střední třídě, kam L9 s cenovkou 7 900 Kč spadá, značně neobvyklé. Modely s největšími displeji dosahovaly maximálně hranice 4,3 palců a displeje s úhlopříčkou kolem 4,7 palce jsou dnes vyhrazeny jen vlajkovým lodím s cenovkami výrazně vyššími. Na takto velkém displeji bychom normálně očekávali HD rozlišení, zde se však muselo přeci jen šetřit. LG zvolilo kompromis v podobě qHD rozlišení, které vypadá ještě poměrně dobře. Rastr je viditelný až při opravdu blízkém zkoumání.

LG Optimus L9 – představení

Velmi dobře je na tom telefon i po stránce hardwaru. Procesor taktovaný na 1 GHz je dvoujdárový a sekunduje mu rovný 1 GB paměti RAM, opět hodnota ve střední třídě nevídaná. Pro vaše potřeby však zůstává volných zhruba 310 MB RAM.

Předposlední Android s vylepšením od LG

Telefon běží na Androidu 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Nejistá je aktualizace na novější verzi. Samotné LG novější verzi testuje, nicméně datum nasazení není ani předběžně známo. Nad Androidem bdí ještě nadstavba Optimus UI 3.0, kterou už jste mohli vidět například na modelu Optimus 4X HD. Zdařila je například odemykací obrazovka, na které najdete čtyři rychlé zástupce a pěkné jsou i animace přechodů mezi pohotovostními obrazovkami.

Prostředí Androidu 4.0.4 s nadstavbou Optimus UI 3.0

Kromě animací, vlastních ikonek a několika aplikací, přidalo LG i například možnost zapisovat si rychle poznámky přímo na displej. Aplikaci nazval LG Quick Memo. Stačí kdekoliv v prostředí podržet obě klávesy regulující hlasitosti. Obrazovka zamrzne a vy na ní můžete libovolně psát. Navíc si lze volit barvičky i různé styly štětců. Screenshot pak lze uložit nebo i rychle sdílet.

Pro lepší psaní lze i QWERTY klávesnici rozdělit

Velký displej už je mnohdy nepohodlný pro psaní v jedné ruce. LG to vyřešilo lišácky. Klávesnici lze tahem přesunout k pravé či levé straně a je tak snáze dosažitelná. Telefon jsem půjčil několika lidem s menší dlaní a psaní některým dělalo i po této úpravě problémy. Některým dámám se ale psalo dobře. Kvůli velikosti je ale vždy lepší psát oběma rukama, také úchop telefonu je jistější. V případě držení na šířku je navíc k dispozici oddělená klávesnice, jejíž části se seskupí u levé, respektive pravé části displeje.

Zadní strana má příjemnou povrchovou úpravu

Jako velmi praktická aplikace se zdá být aplikace s názvem QuickTranslator. Stačí si stáhnout slovník a poté cizí slovo nasnímat kamerou. Telefon vám jej v reálném čase přeloží. Úspěšnost přečtení je velmi vysoká, kvalita překladu spíše průměrná. V našem videu jsme vyzkoušeli i překlad Čínštiny. Poměrně neobvykle se v základní výbavě kromě správce souborů nachází i správce archivů ZIP.

Opomenout nemohu ani první dojmy z prostředí. Rychlost je naprosto ukázková, animace se nesekají a celý telefon je velmi rychlý. V redakci máme dva telefony, přičemž jeden má občas pomalejší reakce při návratu na hlavní obrazovku. Druhý je však svižný za všech okolností. Uvidíme, jak si Optimus L9 poradí s větší porcí aplikací.

Zásoby energie

LG u modelu L9 velmi vyzdvihuje baterii. Má proč? Prozatím se zdá, že ano. V 9,1 milimetru tenkém těle se nachází Li-Ion akumulátor s kapacitou 2150 mAh, což není vůbec špatné. Po jednom celém dni (rozumějte 24 hodin) střídmého používání, kdy byly povoleny aktualizace e-mailu, počasí, hodinku bylo puštěno online video a bylo pořízeno několik fotografií, se stav baterie zastavil na 35 %. Do recenze výdrž samozřejmě prověříme mnohem lépe.

Silná baterie se dokázala vměstnat do tenkého těla

Na samotný závěr jsme si nechali fotoaparát. U něj se ale šetřilo už výrazněji. Rozlišení je 5 megapixelů a nechybí automatické ostření s LED diodou. Výsledné snímky nás ale opravdu nenadchly. Optimus L9 si mění barvy, má problém s ostrostí i ostřením. Je ale možné, že pouze takto neschopná je automatika. V recenzi se opět dočkáte podrobněji rozebraného fotoaparátu.

Ukázkové fotografie

Kdybych měl první dojmy z používání Optimuse L9 shrnout, označil bych je za pozitivní. Velký displej, rychlé prostředí, silná baterie a spousta šikovných funkcí a cena pod osm tisíc. Kdo z konkurentů to nabídne? Výsledný dojem tak kazí především fotoaparát. Telefon i nadále testujeme a proto máte-li nějaké dotazy, směřujte je do diskuze pod článkem. Odpovíme vám buď přímo tam, nebo odpověď zahrneme do psané recenze.

Technické parametry LG Optimus L9

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 68,2 × 8,8 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 27 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 2,3 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 7 900 Kč
Diskuze ke článku
LiberecJePrdel
Tyjsiz Liberce jo? největší prdel v repubice!!!to ti povim!!!
kefak
Zdravim, mohl by jste do testu zaradit fotografii textu? Cely papir A4 napr. Nejaky casopis nebo neco. Doufam.ze pujde precist. a kdy bude cela recenze hotova? Uz se na ni dost tesim.
Andrej
uz sa tesim na recenziu...
czmrt
Hmm tak ja se na recenzi teda netesim. Proc, proto ze bude zbytecna. LG umi vyrobit dobre televizi ale mobil ani nahodou. Fotky stejne hnusny jako predchudce optimus 2X. Software zase nedoladeny. Skoda slov. LG se nikdy nepouci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze