LG Optimus L9: vybavený a tenký L-Style s velkou baterií

10

Jihokorejský výrobce LG dnes představuje novou vlajkovou loď své řady smartphonů L-Style. Optimus L9 však kromě pěkného vzhledu zaujme velkým displejem, baterií s vysokou kapacitou, dvoujádrovým procesorem nebo novou verzí grafického uživatelského prostředí.

LG Optimus L9 se zařadí na vrchol řady L-Style, kterou výrobce představil na letošním MWC 2012 v Barceloně v podobě modelů L3, L5 a L7. Veze se na stejné designové vlně, ovšem s mírně větší mírou zaoblení. Tělo novinky má v pase pouhých 9,1 milimetru s hmotností 125 gramů. Nejedná se sice o nejnižší rozměry v porovnání s konkurencí, zaujmou však při pohledu na baterii. Výrobce totiž při její nízké tloušťce do "el devítky" dokázal vměstnat akumulátor s vysokou kapacitou 2150 mAh.

LG Optimus L9 je nástupcem modelů L3, L5 a L7 představených v Barceloně

Ten je navíc obohacen o technologii SiO vysoké hustoty baterie, která je ve výsledku tenčí, než podobné baterie stejné kapacity jiných výrobců. Tyto slova zní sice velmi pěkně, ale to, jak se výrobci podařilo je uvést do praxe, odhalí však až transparentní nezávislé testy.

Tip: přečtěte si také včerejší preview nového čtyřjádra LG Optimus G

Novinka napravuje největší nedostatek svého předchůdce L7, kterému byl často vytýkán slabší výkon. Přichází totiž s dvoujádrovým procesorem o taktu 1 GHz a 1 GB pamětí RAM typu DDR2. Z hlediska multimédií je také důležitá hodnota vestavěné paměti. Tu LG nadimenzovalo na 4 GB a výrobce neuvádí, zda tato hodnota půjde dále rozšířit paměťovými kartami či nikoliv. Je však velmi pravděpodobné, že si L9 s paměťovými kartami bude rozumět.

LG Optimus L9

Co se týče softwaru, je nový Optimus samozřejmě vybavený Androidem. Konkrétně se jedná o verzi 4.0 Ice Cream Sandwich, tedy ne tu zcela nejnovější, i když víceméně doposud stále plně dostačující. Grafická nadstavba LG UX, se kterou si výrobce tradičně docela vyhrál, doznala oproti starším modelům několika změn jak z hlediska vzhledu, tak i funkcí. Nechybí například překladač QTranslator, který používá technologii optického (pomocí fotoaparátu) rozpoznávání textu (OCR), speciální, uživatelsky nastavitelná klávesnice My Style Keypad či staré známé QMemo, nebo-li aplikace, umožňující kreslení na displeji kdekoliv v uživatelském prostředí.

Nepřehlédněte: první dojmy, živé fotografie a videopohled z Berlína

Ovládání telefonu bude samozřejmě plně v duchu dnešního trendu probíhat prostřednictvím dotykového displeje. Ten v režii LG nabízí tradičně vylepšení klasického TFT pomocí technologie IPS. Jinak má velkou úhlopříčku 4,7 palce s prozatím neznámým rozlišením (pravděpodobně qHD 960×540 pixelů či vyšší). Optimus L9 nejspíše z hlediska možností focení zapadne do průměru. Napovídá tomu totiž průměrné maximální rozlišení vestavěného, zadního fotoaparátu 5 Mpx, kterému však nechybí ani automatické ostření a LED dioda, což jednoznačně chválíme. Přední strana ve své horní části pak skrývá ještě malou VGA kamerku pro videohovory.

Nový LG Optimus L9 na oficiálních fotografiích

Cena a dostupnost novinky prozatím nebyla oznámena. Odhadujeme však, že výrobce bude chtít na většině globálních trhů včetně Evropy stihnout předvánoční období, kdy se mu nabízí možnost nejvyšších tržeb v celém roce. Cenu pak vzhledem k výbavě vyšší střední třídy, kterou Optimus L9 disponuje, odhadujeme někde na hranici 10 tisíc korun. Pokud ale bude chtít jihokorejský výrobce v přeplněném tomto segmentu smartphonů udělat z novinky prodejní trhák, bude muset cenu ještě minimálně o dva tisíce snížit.

Technické parametry LG Optimus L9

Kompletní specifikace
Konstrukce131,9 × 68,2 × 8,8 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 27 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 2,3 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 7 900 Kč

Zdroje: lgnewsroom.com

Diskuze ke článku
JaroB
Pekné ale LG. :/
Akyra
Hmm..nic noveho, ale je luxusni. LG software se lepsi. Myslim, zenajimaji nejake softwarove magy..jelikoz ten novy prekladac z fotek a jejich UI je luxusne vypadajici..L9 bude asi i cenove dobra..zvlast kdyz je nikdo nebude kupovat..:)
Pavel
Dneska jsem narazil na toto video:http://www.youtube.com/watch?v=cgyvwtOFHxE Nevím jistě, ale zdá se, že ta číslice co je vpravo 339,90 euro by mohla být cena produktu, což si myslím, by nebylo špatné. Chtěl jsem brzy investovat do Samsungu Galaxy S Advance, ale možná počkám na LG L9, zdá se to být fakt pokroková střední třída, jediné co mě zaráží je menší interní paměť, přeci 4GB je málo, co myslíte vy?
Andrej
chcel by som videt unboxing alebo recenziu...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze