Testujeme LG Optimus L9 II: první dojmy a videopohled

48

LG Optimus L9 II bude chtít navázat na velké úspěchy svého předchůdce, který ve své kategorii patří mezi bestsellery. Dopomůže novince k úspěchu jemnější rozlišení displeje, vyšší rozlišení fotoaparátu či novější generace dvoujádrového procesoru? Obstojí v porovnání s konkurencí? To si částečně zodpovíme v dnešních prvních dojmech.

LG Optimus L9 II - oficiální fotografie

Novinka oproti předchůdci částečně ustoupila od ostře řezaných hran, i když v duchu současné L Series má stále telefon ostré rysy, zejména při pohledu zepředu. Telefon je však oproti předchůdci přeci jen mírně zaoblenější, zadní kryt není zcela rovný a subjektivně se zařízení drží lépe. Do redakce nám dorazila elegantní bílá varianta a již od prvního pohledu působí telefon skutečně sympatickým elegantním dojmem. Zadní kryt není čistě bílý, zdobí jej grafické nepříliš výrazné ornamenty připomínající úpravu zadního krytu Nexusu 4. Celý telefon je "obehnán" stříbrno-bílým rámečkem, stejný rámeček můžeme spatřit u LG Optimusu G. Inspirace je tak zjevná. Kromě toho ještě telefon po stranách obíhá tenká stříbrná linka, která se ve spodní a horní části výrazně rozšiřuje a opět telefon ozvlášťnuje.

LG Optimus L9 II – videopohled

Na začátku, kdy jsem novinku obdržel, pochvaloval jsem si její zpracování. Bohužel mé pozitivní dojmy nepřetrvaly, kryt na několika místech začal povrzávat a to jak na bocích, tak i pro stisku uprostřed. Rovněž i při kroucení telefonu v ruce jsem také slyšel různé nepříjemné zvuky a povrzávání. Zpracování tak není stoprocentní a je vidět a rezervy zde jsou.

Novinka má nově zaoblené rohy, drží se tak v ruce lépe, než její předchůdce

Mezi první velkou změnu oproti předchůdci patří jemnější rozlišení displeje TFT IPS s úhlopříčkou 4,7 palce. Rozlišení poskočilo z původních 540 x 960 bodů na 720 x 1280 bodů. Pokud byste oba displeje porovnali, rozdíl bude na první pohled do očí bijící. Nový displej je prvotřídní, pozorovací úhly perfektní, podání barev vyvážené, kontrast velmi dobrý. Barvy nejsou vybledlé ani přesaturované a potěší i vysoký jas displeje, který oceníme zvláště na slunci. Jediné, co budu výrobci vyčítat, je nesmyslné a hloupé opominutí čidla, které by se postaralo o automatickou regulaci jasu. Pravidelně tak budete upravovat jas ručně.

Další změnou k lepšímu je použití nové generace dvoujádrového procesoru Snapdragon 400 s taktem 1,4 GHz, grafikou Adreno 305 a operační pamětí RAM 1 GB. Je sice dostačující, ale klidně by mohla být vyšší, protože je zarážející, že po zapnutí přístroje byla volná dostupná paměť pouze 200 MB. Tato hodnota je běžná u zařízení, která jsou již "zaběhlá" s mnoha nainstalovanými aplikacemi a procesy na pozadí. Po delší době používání tak bude volná paměť na minimu. L9 II nás nejdříve zaskočilo tím, že po prvním zapnutí mělo pouze 1,5 GB volné vnitřní paměti pro instalaci aplikací a my jsme nemohli nainstalovat ani takový Real Racing 3. Naštěstí resetem se telefon umoudřil a nyní hlásí již celkovou paměť necelé 4 GB, z toho zhruba 3,5 GB volného místa.

Zadní kryt má nepatrnou grafiku, nepůsobí tak fádním dojmem

Čím si výrobce mohl zvýšit šance u svých potenciálních kupců, by bylo osazení baterie s ještě větší kapacitou, než je použita. Například L7 II nabídne baterii rekordní kapacity 2460 mAh, tady byla použita stejná kapacita baterie jako u předchůdce, a to 2150 mAh, máme tady ale výkonnější hardware a HD displej, výdrž by tedy měl být o něco horší, než u předchůdce. Přesto výdrž telefonu zatím není vůbec špatná. Zařízení jsem nabíjel po dni a půl běžného intenzivního provozu. Během této doby jsem měl aktivovaný internet, pořídil několik desítek fotek, uskutečnil několik hovorů a poslal desítky zpráv.

Dotykový displej se povedl, vadou na jeho krása je pouze absence světločivného čidla, regulujícího jas displeje

V přístroji je výrobcem nainstalovaný Android 4.1.2 s grafickou nadstavbou od LG vyznačující se barevnými a animovanými ikonkami, možností změny témat a několika chytrými funkcemi. Jako nejvíce užitečnou funkci vnímám "sledování očí" za pomocí přední kamery. Dokud se na přístroj díváme, podsvícení displeje nezhasne. Vyladěnost prostředí je dobrá, ale měl bych několik připomínek, které by výrobce mohl vyslyšet. Často se mi stane, že po zapnutí přístroje, když spustím hlavní menu, se objeví prázdná obrazovka a i několik vteřin, než se objeví ikonky.

Fotoaparát je spíše zklamáním, chybí detaily, travnaté plochy tvoří jednolitý celek a snímky hodně trpí na šum

Další připomínky jsou občasné zpomalení v systému, jinak obecně vzato systém reaguje svižně a rychle i spouštění her/aplikací je okamžité. Byl jsem zvědav i na fotoaparát s vyšším rozlišením 8 megapixelů a objektivem se světelností f/2.4. Výsledné snímky jsou prozatím spíše průměrné. Chybí detaily, u trávy je vidět jejich slévání a slabší je i dynamický rozsah. Kladnou stránkou je rychlá spoušť fotoaparátu a přesné zaostřování.

Tím jsou naše první dojmy u konce. Než vydáme samotnou recenzi, můžeme nám pokládat dotazy na sociálních sítích či v diskuzi pod článkem, na co se máme zaměřit, co bychom měli otestovat.

Technické parametry LG Optimus L9 II

Kompletní specifikace
Konstrukce128,4 × 66,5 × 9,4 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8230, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:28 hodin
DostupnostQ4 2013, 6 999 Kč
Diskuze ke článku
Proto7
V prvom rade dakujem za prve dojmy na tento zaujimavy model, fotak je skutocne bieda :/ Cena je fajn ale v tejto cene dnes clovek kupi aj Xperiu T. V dobrom Vas chcem upozornit : vo videu mate v uvode pri nadpise LG L9 II vyobrazeny povodny model LG L9. Potom v texte spominate procesor snapdragon 300 a v tabulke mate uvedeny snapdragon 400.
Jiří Borsuk Zábranský
Jiří Borsuk Zábranský
Naposledy upraveno: 4. 10. 2013 15:16
V textu je uveden JB 4.2.2, v tabulce 4.1, srovnavam Vase prvni dojmy se svym L9 prvni generace, delsi nacitani ikonek plochy pri odchodu z menu aplikaci dela take, baterie stejne kapacity, u mne vydrz po aktualizaci na JB 4.1.2 sotva den, u tohoto modelu si LG urcite vice vyhralo s optimalizaci spotreby, jinak samozrejme chvalim lepsi displej a nahrazeni hw tlacitka (tuhy stisk, ne vzdy reaguje) kapacitnim. Zadni kryt take vyluzuje skripave zvuky, dle meho asi kusova zalezitost.
glaud
ahoj nevite jestli vyjde pro LG E975 Optimus G aktualizace na android 4.2 nebo 4.3 ?
R.
Dnes jsem se byl na L9 II podívat a moc pěkná, oželel bych i podsvětlení tlačítek, protože, jsou dost výrazná a zřejmě budou nějaké to světlo odrážet.
ALE zkoušel jsem citlivost příjmu WiFi a výsledek mě dost zarazil! V porovnání s mým HTC Desire X a vystavené Xperie SP bylo LG jednoznačně nejslabší! O Xperii SP a jejím slabém příjmu se hodně píše a opravdu měla všechny hodnoty oproti HTC o stupínek až dva horší, ale LG vycházel nejhůř a všechny sítě ani nezobrazil….byl to právě vybalený kousek ještě s fólií na display a dostupných sítí s různou silou signálu kolem 10….

Můžete mi, prosím, napsat své zkušenosti s WiFi? Tohle je pro mě dost zásadní, protože kvůli tomuto problemu jsem upustil od Xperie a cekal na LG …nepritomnost signalizační diody, podsvětlení kláves i senzor světla oželím, ale WiFi ne…..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze