Testujeme Huawei Ascend D2: podrobné první dojmy a fotografie

17

Huawei Ascend D2 patří mezi výrazná a kontroverzní zařízení. Umí v leckterých oblastech zaujmout, ale i nepříjemně šokovat. Disponuje fotoaparátem s vysokým rozlišením, který osloví i svoji kvalitou, prvotřídním zpracováním a krásným FullHD displejem. Na druhou stranu předpovídaná dobrá výdrž se nedostavila a vyladěnost systému zcela zklamala. Budeme zařízení nesnášet nebo mu tyto nedostatky promineme?

Huawei Ascend D2 - oficiální fotografie

Huawei Ascend D2 leží v hierarchii modelu výrobce na první místě. Novinka se vzhledem ke své výbavě může hlásit k označení vlajková loď a zároveň se může směle měřit s takovými velikány, jako Sony Xperia Z, Samsung Galaxy S4 nebo HTC One. Papírové specifikace jsou skutečně srovnatelné a špičkové, ovšem z praxe víme, že parametry jsou jedna věc a reálná uživatelská zkušenost druhá. Jak na tom je po této stránce právě Huawei? Telefon v redakci testujeme už téměř dva týdny a první dojmy tak budou spíše takovou malou předrecenzí, které se dočkáte už velmi brzy.

Výborná konstrukce, krásný displej, ale co ty lagy?

V úvodu zmíním několik funkčních "hots", které jsou z mého pohledu asi největšími lákadly pro budoucí zákazníky. Novinka způsobila, že jsem přestal navštěvovat posilovnu, a nyní posiluji s telefonem, který váží 170 gramů. Vyšší hmotnost mu ale vzhledem ke špičkovému zpracování a hezkému designu promíjím. Boky jsou tvořeny kovovým rámem pevným jak skála, který se nijak nedeformuje a dodává telefonu velmi hodnotný vzhled i pocit při držení. Zadní kryt je plastový, ale zatím nejlépe zpracovaný, co jsem u jakéhokoliv telefonu mohl vidět. Jen minimálně se prohýbá, se zbytkem těla perfektně lícuje, nevrže ani jinak nepraská. Navíc je zaoblený a telefon se tak poměrně dobře drží i přes své velké rozměry. Zmíním jen atypické rozmístění konektorů. Ve spodní straně je 3,5 mm jack, na horní pak microUSB konektor. Tady si někdo zřejmě spletl strany přístroje.

Huawei umí displeje, o tom žádná. Zvědavý jsem byl na 5 palcový Super IPS displej (označovaný výrobcem jako Super RETINA) s FullHD rozlišením (441 PPI). Zobrazovací schopnosti jsou skutečně dech beroucí. Nabídne syté barvy, ale v rozumných a reálných mezích, kdy podání obrazu je realistické a nikoliv přehnaně vybarvičkované. Dále pak bílá je skutečně bílá, přičemž si můžeme upravit vyvážení bílé displeje buď do studeného nádechu barev nebo teplého odstínu barev. Pozorovací úhly jsou také excelentní. Čitelnost je venku velmi dobrá, podstatně lepší než je tomu u AMOLED displejů. Když srovnám displej s ostatními vlajkovými loděmi, může jim Huawei zdárně konkurovat a například Xperii Z bez problémů překonává.

I D2ka nabídne čtyřjádrový procesor, ten ovšem není tak výkonný jako řešení konkurence. Vyrobený je starší 40 nm technologií a doplňuje jej grafika Badong. Častým problémem je tak nekompatibilita her, na kterou se v recenzi zaměříme podrobněji. Huawei použil nad Androidem svou nejnovější nadstavbu Emotion UI 1.5. Tato nadstavba je ale extrémně "rozežraná". Aby si po zapnutí v čistém stavu řekl systém o 700 MB? To je opravdu hodně.

Chybí hlavní menu a aplikace jsou pouze na pohotovostních obrazovkách. Grafika i zpracování systému jsou velmi příjemné a stejné, jako u souběžně testovaného modelu Ascend Y300. Bohužel s ním vlajková loď sdílí i neduhy Emotion UI, protože systém je nevyladěný, reakce jsou často pomalé, pohyb v multitaskingu je trhaný, minimalizování i spouštění aplikací vykazuje prodlevy. U takto výkonného zařízení je to ostuda a vyladění by mělo být mnohem lepší. Původně jsme si mysleli, že se jedná o vadu konkrétního kusu a nechali si telefon vyměnit za jiný kus, což je důvod, proč první dojmy vycházejí o něco později. U nového kusu se bohužel opakuje stejná situace, a i přes to, že se jedná o finální verzi systému, se kterou údajně půjde telefon do prodeje, je situace oproti jiným vlajkovým lodím s příkladnou optimalizací neslavná.

Velký akumulátor dobrou výdrž značí?

Teď pro změnu začnu pozitivně. Oceňuji opravdu kvalitní zvuk během hlasového hovoru, navíc redukce šumu je prováděna mikrofonem pro eliminaci nežádoucích ruchů. Potěší i notifikační LED dioda pro upozorňování událostí. Není příliš výkonná, ale na bílém těle telefonu ji i přes její slabší výkon nepřehlédneme. Ze všech konkurentů v odpovídající třídě nabídne Huawei, které je známo dobrými výdržemi svých telefonů, baterii s největší kapacitou 3000 mAh. Dále výrobce uvádí, že software telefonu má speciální režimy pro úsporu baterie, a i samotný procesor má šetřící algoritmy. Každý, kdo si tyto řádky přečte, si řekne, že D2 musí být rekordmanem v délce výdrže.

Když jsem ale D2 začal standardně využívat, výdrž mne nijak nepřekvapila, spíše vzhledem k vysokým očekáváním zklamala. D2 vydrží jeden den. Delší výdrž mohu očekávat tehdy, omezím-li používání internetu. I Zetko s o 670 mAh slabší baterií nabídnou podobně dlouhou pohotovostní výdrž. Tovární procesor zřejmě jednoduše není tak energeticky efektivní, jako renomovaná konkurence, která běží ve vlajkových lodích ostatních výrobců. Během testování jsem přitom zvolil vyvážený režim, který by měl přinést kompromis mezi výkonem a úsporou baterie. Vedle výkonu je tak druhým největším zklamáním výdrž.

Z negativ ale rovnou do výrazných pozitiv. Kritici i odpůrci fotoaparátů v mobilních telefonech budou žasnout nad schopnostmi 13megapixelového fotoaparátu se snímačem BSI CMOS a objektivem se světelností F/2.2. Fotoaparát je například výrazně lepší v porovnání se Sony Xperia Z a v disciplíně nočních snímků i lepší v porovnání s Galaxy S4.

Tento Huawei je po Nokii 808 PureView možná v tuto chvíli nejlépe fotícím zařízením na trhu. Datová velikost snímků se pohybuje v rozpětí 5 - 6 MB, ale to čert vem, když obrazová kvalita je nadstandardní a na takové úrovni, že kompakty do pěti tisíc jsou na denním světle jednoznačně poraženy.

Ostudu neudělá ani velmi hlasitý a celkem kvalitní zvukový reproduktor. Mezi podobně vybavenou konkurencí patří po HTC One mezi nejkvalitnější a nejhlasitější. I když má Huawei silnou baterii, tak nabití do plné kapacity baterie je rychlé. Nakonec zmíním trochu milé překvapení, a to sice dobrý příjem Wi-Fi.

Recenze na tento model tak bude plná kontrastů, protože Huawei Ascend D2 má jak výrazné klady, tak i zápory. Ovšem nesmíme opomenout o několik tisíc korun nižší cenu v porovnání s trojicí Xperia Z, HTC One a Galaxy S4. Zatímco novinka se prodává za necelých 13 tisíc korun, zbylá konkurence začíná na ceně 15 až 17 tisíc Kč.

Do vydání samotné recenze nám můžete v diskuzi pod článkem pokládat dotazy a náměty k tomu, co na zařízení otestovat a co podrobně vyzkoušet. Zajímá vás něco konkrétního? Máte jiné postřehy? Podělte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
Míraa
Možná by stálo za to v recenzi vyzkoušet jiný Launcher. Nejspíš Nova Prime a nebo vyberte něco lepšího. Jinak jsem objevil jednu chybu v textu. Optimalizace se dá časem poladit, že s telefonem nebudou problémy a nebo pak přichází na řadu komunita, která by mohla portovat nějakou zajímavější rom. Ať už CM, nebo Baidu či Shendu.

"Navíc je zaoblený a telefon tak poměrně DOBŘE i přes své velké rozměry padne DOBŘE do dlaně." Celkově je ta věta nějak divně postavená...
Petr Liška
Dobrý den,tento telefon již zhruba měsíc vlastním.Výdrž v plném zatížení 48 hodin.Z toho usuzuji že pán který píše tuto recenzi má na přístroj tendenčni pohled a je úplně mimo mísu.
Petr liška
Jestli jste přístroj opravdu testoval,tak byste nezpochybnil výdrž zařízení ale všiml byste si že se zařízení docela slušně zahřívá.Jenže to si ho musíte vzít do ruky,ale to asi nebude Váš případ.Vy prostě máte za úkol telefon znemožnit,aby prodej neohrozil takzvané vlajkové modely od jiných věhlasnějších vyrobců.
much
Plne zatizeni? To je prosim co? Vas pohled zcela mimo pisu, protoze argumentujete konkretnimi 48 hodinami pri necem naprosto nekonkretnim ("plné vytízeni")

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze