Srovnání TOP Androidů: Galaxy S4 vs One vs Ascend D2 vs Xperia Z

31

Naše tradiční každoroční srovnání mobilních velikánů je opět tady. Letos se utká nikoliv tříčlenná, nýbrž čtyřčlenná skupina. Namísto LG dorazilo Sony a připojil se také čínský nováček Huawei. HTC One, Samsung Galaxy S4, Huawei Ascend D2 a Sony Xperia Z se dnes utkají v prvních kolech, kde se zaměříme na vzhled, ergonomii, výdrž a displeje.

Před dvěma lety jsme srovnávali dvoujádra, loni čtyřjádra a jelikož letos se snad honba za jádry alespoň zpomalila, máme tu opět měření sil mezi čtyřjádrovými telefony s Androidem. Zatímco oba minulé roky byly ve znamení trojice Samsung, HTC a LG, letos se výrobci z části mění. LG na náš trh svůj TOP model nedodalo, naopak se více angažuje Sony. Své štěstí také zkouší Huawei. Kritériem pro nás byl tentokrát FullHD displej, čtyři jádra a Android.

Srovnání bude opět členěné do dílů a ty následně do jednotlivých kol, za kterých budou účastníci srovnání získávat body. Ty budou udělovány následovně: Ten nejlepší získá tři body, druhý dva body, třetí jeden bod a poslední zůstane v daném kole bez bodu. Titul bude obhajovat Samsung, který loni vyhrál se svým Galaxy S III, ale na úspěch si dělají zálusk i další. Věčně druhé HTC, ambiciózní Sony a zatopit by zavedeným výrobcům mohl i Huawei.

Srovnání TOP Androidů – videopohled

Před začátkem si samozřejmě naší čtveřici ve stručnosti představíme.

Samsung Galaxy S4

Favorit letošního srovnání srší sebevědomím. Oba jeho předchůdci ovládali a ovládají prodejní statistiky. Letošní model přináší oblíbený design, tenké tělo, skvělý displej s FullHD rozlišením, výkon na rozdávání a vychytávky v podobě ovládání pohyby a gesty. Obhájí tedy Samsung loňské a předloňské vítězství a zkompletuje hattrick?

Samsung Galaxy S4

HTC One

Tchaj-wanský výrobce se letos rozhodl, že přestane přešlapovat na místě a vypustil model One. Jeho design zafungoval a prodeje výrobce těší. Výbava kopíruje dnešní trendy. Velký FullHD displej, lákavé jsou stereo reproduktory a také kovové materiály. HTC každý rok výrazně šlape Samsungu na paty a letos by již jistě rádo konečně stanulo na metě nejvyšší. Povede se mu to?

HTC One

Sony Xperia Z

Japonské Sony v letech předešlých hrávalo spíše druhé housle a jeho modely se s absolutní špicí měřit nemohly. Letošní rok však přináší změnu a Sony bylo vůbec první, které na náš trh přineslo model s velkým FullHD displejem. Xperia Z vsází také na skleněné materiály a voděodolnost. Pro účely srovnání ji máme v černé barvě a právě černým koněm by se Xperia Z mohla stát.

Sony Xperia Z

Huawei Ascend D2

Do srovnání TOP modelů se letos kvalifikoval také Huawei, který se vytasil s modelem Ascend D2. Ten nabízí rovněž velký FullHD displej, čtyřjádrový procesor či fotoaparát s 13 megapixely. Po vzoru Sony je také voděodolný, avšak má nižší stupeň krytí. Při tabulkové srovnání lehce pokulhává, nicméně i tak by mohl soupeře věhlasnějších jmen nepříjemně potrápit.

Huawei Ascend D2
Samsung Galaxy S4 HTC One Sony Xperia Z Huawei Ascend D2
rozměry 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 139 × 71 × 7,9 mm 140 × 71 × 9,9 mm,
hmotnost 130 gramů 143 gramů 146 gramů 170 gramů
typ displeje Super AMOLED Super LCD 3 TFT TN TFT IPS
velikost displeje 5 palců 4,7 palců 5 palců 5 palců
rozlišení displeje 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů
baterie 2 600 mAh 2 300 mAh 2 330 mAh 3 000 mAh
cena 15 000 Kč 15 000 Kč 13 000 Kč 10 500 Kč

1. kolo – první dojem a zpracování

Souboj začíná a nemůže startovat nikde jinde, než u krabic, ve kterých jsou naši účastníci ubytováni. V tomto ohledu je dle očekávání vše velmi vyrovnané. Krabicové hody z let minulých se nekonají a tak počítejte vždy s USB kabelem, nabíječkou a sluchátky. Xperia Z vám přidá 2 GB kartu, ale to jako nějaké plus nepovažujeme. Ascend D2 přidává praktičtější redukci pro připojení Flash disku. Dostává se tedy aktuálně do mírného náskoku.

Pokud bychom chtěli zhodnotit vzhled, museli bychom ke srovnání přizvat všechny obyvatele Země. Co člověk to jiný názor a pohled. Troufám si však říci, že pokud se podíváme na čtveřici protivníků, vychází Galaxy S4 a Ascend D2 asi nejnudněji. Jejich výrobce se nepouštěli do zásadních inovací a jsou věrni klasice. HTC je poměrně odvážné. Vsadilo na kov, logo pod displejem a dovolilo si narušit počet tlačítek pod ním. Japonské Sony jde tradičně vlastní cestou a osloví asi všechny, kteří prahnou po ostřejších liních. Navíc sklo dodává také punc luxusu. Jak jsme ale řekli, v této části si nikdo osobní skóre nevylepší.

Na co se však již zaměříme je ergonomie, respektive pohodlí při držení telefonu a ovládání. Aby bylo vše o něco přesnější, přiznám se, že patřím mezi uživatele s menší dlaní. Zcela nejpohodlněji do ruky padne Samsung Galaxy S4. Výrobce se rozhodl, že jeho telefon růst už nebude a pěkně jej zaoblil. Palce také zároveň obsloužíte většinu displeje bez toho, abyste museli přehmátnout. Své udělá také nízká hmotnost 130 gramů.

V těsném závěsu je HTC One, které jde podobnou cestou. Oblé tvary, ale větší tloušťka, která zapříčiní, že se přeci jen drží méně pohodlně než „eS-čtyřka“. Naopak musím vyzdvihnout hmotnost 143 gramů, a to i přesto, že HTC použilo kovové materiály. Třetí příčku v tomto porovnání bere Ascend D2, který kombinuje ostřejší hrany vpředu se zaobleným zadním krytem. Je ale vyšší a širší než HTC či Samsung a aby toho nebylo málo, také podstatně těžší (170 gramů).

Designová originalita u Sony se vymstila při srovnání pohodlí při držení. Telefon padne do velké ruky, ale v malé nesedí a často musíte přehmatávat, to není dobré. Negativem jsou při držení i ostřejší hrany. Na druhou stranu chválím hmotnost 146 gramů, a to i přes použití skleněných materiálů z obou stran přístroje.

Asi mluvím za všechny, že dobré umístění odemykacího tlačítka je na dnešním telefonu základ. Zde nastala nevídaná shoda u Galaxy S4, Xperie Z a Ascendu D2. Designéři těchto modelů využili pravého boku a umístili na něj odemykací tlačítko dostatečné velikosti a dobrého zdvihu. Jednoduše, co více si přát. Naopak HTC zvolilo levý kraj horní hrany, který je často považován za vůbec nejhorší možné umístění. Ocení ho snad jen leváci, a také ne všichni. Nutno podotknout, že HTC má s umístěním odemykacích tlačítek letité problémy.

Poslední část prvního kola se zaměří na materiály, zpracování a odolnost. Při zdi se drží Samsung, který použil jen plasty. Nic hodnotného, ale vydrží a takřka se nepoškrábe. Také žádné skřípání neuslyšíte. HTC One víceméně vytváří tuto kategorii a vypadá nejhodnotněji. Kvalitní kovové materiály také hodně snesou. Díky unibody konstrukci je také vše dokonale u sebe a pevné. Xperia Z je na tom podobně jako One, jen na to jde z jiné strany. Namísto kovu zvolila sklo, které je vysoce odolné a nepoškrábe. Pomáhá mu i boční plastová hrana, která sklo mírně převyšuje. Zpracování je rovněž na jedničku a doménou Xperie Z je stupeň krytí IP57, které zaručuje neproniknutí prachu a také možnost ponoření metr pod vodou na půl hodiny.

Ascend D2 od Huawei kombinuje plasty a kovové boky. Vítaná kombinace, která zaručuje příkladnou pevnost konstrukce a žádné nežádoucí vrzání. Materiály rovněž dost vydrží a jen tak se kryt nepoškrábe. I Huawei koketuje se zvýšenou odolností, avšak stupeň krytí je jen IP54. Prachu odolá, ponoření již nepřežije. Nevadí mu však polití vodou či déšť.

První kolo vyhrává a tři body bere Samsung Galaxy S4. Pohodlně se drží, snadno ovládá, je lehký a kvalitně zpracovaný. Druhou příčku obsadila Xperia Z od Sony, která sice pokulhává v pohodlí při ovládání, avšak bohatě to kompenzuje kvalitním zpracováním, hodnotnými materiály, nízkou hmotností a především zvýšenou odolností. Třetí místo si rozdělují a po půl bodu získávají HTC One, který má sice kvalitní materiály, ale jinak nijak neexceluje a Huawei Ascend D2. Huawei by zůstal bez bodu, nicméně vyšel mu finiš se zvýšenou odolností.

Stav po 1. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
3 b. (+3) 0,5 b. (+0,5) 2 b.(+2) 0,5 b. (+0,5)

2. kolo - Baterie a výdrž

Druhé kolo bude věnováno baterii, výdrži a nabíjení. Pokud se podíváme jen na papírovou kapacitu, máme jasného vítěze, kterým je Ascend D2 se 3 000 mAh. Dále je tu Galaxy S4 s 2 600 mAh, Xperia Z s 2 330 mAh a One s 2 300 mAh. Rozdíly velké, avšak spíše nás zajímá reálná výdrž při našem standardizovaném testu, kdy zařízení připojená k Wi-Fi, streamovala video v kvalitě 1080p do doávaných sluchátek. Jas displeje snížen na 50 %, stejně tak hlasitost. Aktualizace potlačeny.

Galaxy S4 vítězí s časem 8 hodin a 14 minut. Tomuto času se nikdo z konkurentů nepřiblížil. 4 hodiny a 2 minuty, to je čas Ascendu D2, který bere druhou příčku, a to i přes velký akumulátor. Je vidět, že tovární procesor je hodně energeticky náročný. Třetí je HTC One s časem 3 hodiny a 57 minut. Čtvrté Sony nás s aktuálním softwarem odmění výdrží 3 hodiny a 44 minut.

Nabíjení zabere nejméně času Xperii Z, která stihne nabití z nuly na sto procent za rovné dvě hodiny. Galaxy S4 potřebuje dalších 18 minut, HTC One 35 minut navíc oproti Xperii Z a Ascend D2 už dosahuje na 2 hodiny a 40 minut.

V tomto kole tak jednoznačně vítězí Galaxy S4 a připisuje si na své konto další tři body. Druhou příčku přiřkneme nakonec Xperii Z za rychlé nabíjení a minimální ztrátu u výdrže na zbylou dvojici. Třetí místo je dělené a opět mezi HTC a Huawei.

Stav po 2. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
6 b. (+3) 1 b. (+0,5) 4 b.(+2) 1 b. (+0,5)

3. kolo – Displeje

Ve třetím kole dojde k porovnání displejů. Jejich shodným jemonavetelem je rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Úhlopříčky činí 5 palců, s výjimkou HTC One, kde jde pouze o 4,7 palce a tedy je displej nejjemnější. Typově zde máme pestrou odrůdu displejů. Samsung vsadil na tradiční Super AMOLED displej, HTC One na Super LCD 3, Sony Xperia Z na TFT TN a Huawei Ascend D2 na TFT IPS. Čitelnost na slunci podává nejlepší Galaxy S4 s One. Xperia Z ani Ascend D2 ale výrazně nezaostávají.

Pozorovací úhly jsou skvělé u všech, avšak Xperia Z je přeci jen slabší. Liší se však podání barev. Nejlepší bílou má Ascend D2 a One. Z úhlu je bílá bílou stále jen u Ascendu D2. Podání černé je pak na straně Super AMOLEDu u Galaxy S4. Nijak dramaticky ale nezaostává ani Ascend D2. Nejslabší černou má i přes aktualizace Xperia Z, je však srovnatelná s HTC One.

Ve třetím kole vítězí HTC One. Má nejjemnější displej se stále dostatečnou velikostí, dobrou čitelnost venku i skvělé pozorovací úhly. Druhé místo, a dělbu tří zbylých bodů, získává Galaxy S4 a Ascend D2 za celkově kvalitní displeje. Poslední místo obsazuje Xperia Z.

Stav po 3. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
7,5 b. (+1,5) 4 b. (+3) 4 b.2,5 b. (+1,5)

Závěr prvního dílu

První díl je třetí kolem za námi. Průběžný stav můžete vidět v tabulce nad tímto odstavcem. Ačkoliv si Galaxy S4 vypracoval jistý náskok, konkurence není daleko a vše se může například již ve druhém díle převrátit.

Diskuze ke článku
David Stebila
David Stebila
Hosi dekujem :)ne ted vazne je radost chodit na vase stranky!!!uz to trosku hranici se zavislosti(sem na strankach jak na mobilu v praci tak na pc doma :D ) ale porad je se na co koukat....
Lubomír Sopůšek
Lubomír Sopůšek
V posledním díle bude podvodní natáčení
modoo
60 tisíc na jednom stole? :-D
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
+015 na konci ? :D to je čo ? v tabuľke ? :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze