Špičkový Huawei Ascend D2: kov, FullHD displej a vysoký výkon

11

Huawei dnes v Las Vegas představuje opravdové perly. Po přerostlém šestipalcovém tabletofonu Ascend Mate tu máme vlajkovou loď mezi smartphony. Model D2 svými parametry předčí vše, co dnes můžete koupit. V kovovém obalu se totiž skrývá pětipalcový FullHD displej, 13Mpx fotoaparát a mnoho zajímavých funkcí.

Navzdory tomu, že Huawei na českém trhu aktivně působí, jeho nejvybavenější kousky se k nám vloni dostaly buď hodně pozdě nebo vůbec. Doufejme, že se letos výrobce polepší, a i my v Česku se budeme moci jeho novinkám obdivovat. A že je k tomu pořádný důvod! Příkladem je například model Ascend D2, který deklasoval takové velikány, jako je Samsung Galaxy S III, LG Optimus G, Nokia Lumia 920 nebo HTC One X+. A čím?

Huawei Ascend D2 je moderní smartphone nabitý těmi nejlepšími možnými funkcemi. Ovládat se bude výhradně skrze dotykový displej, pod kterým nejsou žádná tlačítka. Huawei tak následuje například Google s jeho Nexusy a trojice ovládacích kláves je tak přímo na displeji. Ten je skutečně špičkový. Na majitele bude čekat IPS panel s úhlopříčkou rovných 5 palců a úctyhodným rozlišením Full HD (1920×1080 pixelů). Tato kombinace dává dohromady výslednou jemnost opravdu impozantních 443 ppi. Displej je chráněn sklíčkem Corning Gorilla Glass. Huawei také bude prodávat variantu modelu D2 s displejem s o tři desetinky palce menší úhlopříčkou a klasičtějším rozlišením 1280x720 pixelů. K této variantě ale Huawei zatím více informací neuvolnilo.

Huawei Ascend D2

Spoustu zákazníků si Huawei se svojí novou vlajkovou lodí získá i díky materiálům, které použil při výrobě. Nejedná se totiž o dnes všudypřítomný plast, nýbrž o hliník. Negativem tohoto řešení je o něco vyšší hmotnost 170 gramů, pozitivní naopak je voděodolnost a prachutěsnost. Ascend D2 se může pochlubit certifikací IP54 a není tak divu, že jej v Las Vegas na pódiu bez obav polévali vodou. Bojíte se o výdrž telefonu s velkým FullHD displejem na jedno nabití? Nemusíte. "Dé dvojka" v sobě totiž ukrývá akumulátor s opravdu obrovskou kapacitou 3000 mAh. Inženýrům v Huaweii se podařilo optimalizovat výrobu tak, že zlepšili pohotovostní výdrž o 20% a dobu nabíjení zkrátili o 30%. Telefon by díky tomu všemu měl vydržet klidně i dva dny v plné zátěži. I přes velkou baterii se podařilo zachovat tenkou konstrukci a Ascend D2 tak má v pase přesně 9,9 milimetru. Nad zadní zaoblenou stranu vystupující čočka fotoaparátu ale pár milimetrů přidá.

Jako správné multimediální monstrum se nový Ascend D2 chlubí i patřičně výkonným procesorem. Jedná se o tovární čipset K3V2 se čtyřmi jádry, kdy každé z nich je nataktované na 1,5 GHz. Huawei také přidalo i nadstandardní 2 GB paměť RAM a 32 GB vnitřní paměti. Slot na paměťové karty ale bohužel chybí. Za pozornost stojí i fotoaparát. Snímač dokáže fotografovat v maximálním rozlišení 13 Mpx. Automatické ostření, LED dioda a podpora nahrávání Full HD videí jsou dnes již samozřejmostí. Bonusovou funkcí je dynamický režim HDR. Huawei vyzdvihuje také nahrávání stereo zvuku a vylepšenou funkci handsfree, díky které dokáže Ascend D2 čistě zachytit zvuky do vzdálenosti až 1,5 metru.

Oficiální videa

Nakonec si ještě řekněme něco o softwarové výbavě. Huawei Ascend D2 operuje s Androidem 4.1 Jelly Bean. To není nic až tak nového, jelikož tato verze systému už je na trhu delší dobu. Huawei však zcela zásadně systém upravilo pomocí své vlastní uživatelské nadstavby Emotion UI. Na mobilenetu jsme již o tomto GUI psali a mohli jsme si jej i vyzkoušet. V jedné větě nellze všechny úpravy a inovace popsat. Huawei se ale na tiskové konferenci chlubilo, že prostředí oproti standardnímu Jelly Beanu disponuje až dvěma stovkami vylepšení a různých úprav. Více vám určitě budeme moci říci až se nám první přístroje dostanou do rukou.

živé fotografie vlajkové lodi Huawei pro rok 2013 (zdroj: gsmarena.com)

Novinka se bude prodávat v bílé a modré variantě, a jelikož domovinou výrobce Huawei je Čína, není pro vás asi příliš překvapením, že se Ascend D2 začne nejdříve prodávat právě tam. V těsném sledu by měly následovat další asijské země v čele s Japonskem. Kdy se přístroj dostane do prodeje i do dalších částí světa je zatím nejasné, na tiskové konference se mluvilo o březnu až dubnu. My bychom byli vzhledem ke zkušenostem s rychlostí uvádění novinek na český trh tímto výrobcem spokojeni s termínem někdy v průběhu letních prázdnin. Cena, za kterou bude výrobce novinku nabízet, je rovněž zahalena rouškou tajemství. Vzhledem k opravdu ultimátní výbavě se však dá odhadovat, že se bude blížit hranici 15 tisíc korun. Možná ale Huawei překvapí a nasadí cenovku níže, aby pořádně zatopilo zavedené konkurenci a ukrojilo velký kus z koláče jménem tržní podíl.

Technické parametry Huawei Ascend D2

Kompletní specifikace
Konstrukce140 × 71 × 9,4 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetHuawei K3V2, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:40 hodin
Dostupnostduben 2013, 14 000 Kč

Zdroje: huaweidevice.com

Diskuze ke článku
YYY
Máte tam chybu "My bychom byl.I. vzhledem" ...
Jakub
Z ceho jsou zada? Plast nebo hlinik?
korektor
Pravopisná chyba. Telefon nabytý=získaný. Telefon nabitý funkcemi=je jich tam hodně.
Ado
Android by mohol v android 5.0, ak bude mať sowtwareové talačidlá pridať aj rôzne farby (aspoň bielu, pre biele smartphone-y). Je to detail, ale veľa fonom by sa to hodilo....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze