Testujeme Google Nexus 5: první videopohled a dojmy

Jak už víte, nový Nexus 5 k nám do redakce i na pulty českých obchodů doputoval opravdu v ultra-krátkém čase od představení. Dlouho očekávaný přístroj s nejnovějším Androidem 4.4 KitKat jsme už krátce vyzkoušeli a vy se můžete podívat na první videopohled, dojmy z používání, a také první fotografie z 8Mpx fotoaparátu s optickou stabilizací.

Pokud bychom si v redakci sestavili žebříček, jak rychle se k nám do redakce dostanou na testování přístroje po jejich oficiálním globálním představení, zařadil by se zhruba 16 hodinami nový Google Nexus 5 těsně za HTC One Max, který to zvládl za ještě kratší dobu.

Google Nexus 5 v redakci

Nexus 5 je nejnovější generací referenčního smartphonu od Googlu, nyní se zbrusu novým Androidem 4.4 KitKat Co vše telefon umí, jsme vám představili už včera v našem preview, nyní jsou na řadě krátké první dojmy. Co nás za prvních několik hodin používání zaujalo a co se nám naopak nelíbí?

Google Nexus 5 – první pohled

Design a konstrukce: měkký a plastový

  • Celkové rozměry nejsou o tolik větší oproti Nexusu 4 a telefon je ještě v rámci možností poměrně kompaktní. Mnohem hůře se ale drží, oproti Nexusu 4 totiž chybí zaoblené hrany a zkosené boky na zadní straně. Telefon dokonce při držení trochu řeže do dlaně kvůli ostré pravé dolní hraně.
  • V ruce působí Nexus 5 subjektivně těžším dojmem, než kolik bychom od 130gramového telefonu čekali.
  • Konstrukce je velmi kvalitní, ale plastová, Celé tělo telefonu včetně boků má velmi příjemnou soft touch úpravu, boční tlačítka jsou keramická. Jejich odlišná struktura je vidět pod určitým úhlem, jinak byste tento materiál nehádali.
  • Designově se nám nelíbí čočka fotoaparátu na zadní straně. Je příliš velká, neprakticky vystupuje nad okolní povrch a hrany trochu řežou do ruky, podivně vypadá také umístění do levého horního rohu.
  • Podle fotek byste díky zřetelné lince možná tipli, že telefon má odnímatelný zadní kryt. Ale není tomu tak, k akumulátoru s bohužel nízkou kapacitou 2300 mAh se nijak nedostanete.
  • Kolem microUSB konektoru nalezneme dvě mřížky, pouze jedna z nich ale obsahuje reproduktor, ta druhá ukrývá mikrofon.

Displej, fotoaparát, USB OTG a prostředí Androidu 4.4 KitKat

  • Displej je špičkový, FullHD rozlišení zajišťuje perfektně jemnou podívanou, výborné jsou i pozorovací úhly a barevné podání.
  • Vcelku se povedl fotoaparát, jehož výsledky jsou mnohem lepší než v případě Google Nexus 4. Více fotografií a zhodnocení naleznete v tomto článku.
  • FullHD video je poměrně kvalitní, zamrzí ale trhání obrazu.
  • Google Nexus 5 umí USB host, vyzkoušeli jsme bezdrátovou klávesnici i flash disky.
  • Prostředí telefonu s Androidem 4.4 je svěžejší a hlavně jednodušší a přímočařejší, než tomu bylo dříve. Google Now se spustí jednoduchým swipem z levého okraje displeje, v hlavním menu už nenalezneme widgety, které se nově přidávají podržením prstu na pohotovostní obrazovce. Ta je ve výchozím stavu pouze jedna. Drobných změn je opravdu hodně, při procházení menu občas narazíte na přidané položky nebo jejich změny. Podrobněji se těmito změnami budeme zabývat v samostatném článku.
Detaily a srovnání s Google Nexus 4

Telefon v redakci právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. My vám odpovíme v diskuzi nebo naše zjištění zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry Google Nexus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce137,8 × 69,2 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,95" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2013,
Diskuze ke článku
G2
Celkově se zdá po stránce výbavy, designu i zpracování povedenější LG G2 nežli tento LG Nexus, při skoro zanedbatelném rozdílu cca 1000Kč. Tedy poněkud zklamání z Nexusu.
petr
Dobrý den, velice uvažuji o koupi nexusu 5, vpodstate vybiram uz jen ze dvou telefonu nexus 5 vs. Xiaomi mi3.
Co me u nexusu 5 velmi zajima je ta kapacita baterie :). Tak vas hlavne prosim otestujte, vytestujte poradne tu baterku, jak dlouho vydrzi ten telefon napajet. Diky moc. Tesim se na vysledky.
Vlastimil Bartošák
Vlastimil Bartošák
Cena je sice dost nadsazená o proti zahraničí ,ale za tu výbavu si myslím že to i stojí i když 32GB by znělo mnohem lépe než 16GB :)
Tomáš
Tento mobil se mi velmi líbí mám nokiu 5800 xpressmusic ale nevím jestli si nemam vzít raďeji lg g2 ale spíš designe se mi líbí u nexusu a tak se vás chci zeptat jak byste mi poradily dík :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze