LG Nexus 5 oficiálně: nový Kitkat a výbava na úrovni

37

Už mnohokráte a velmi dlouho všemi fanoušky Googlu očekávané představení nové generace referenčního smartphonu Nexus právě nastalo. Stejně, jako předchozí model Nexus 4, dostalo na starosti výrobu jihokorejské LG, které opět vytvořiilo jeden z nejlépe vybavených smartphonů, který navíc obsahuje zbrusu nový Android 4.4 Kitkat.

Nexusy patří tradičně mezi takřka povinnou výbavou všech geeků, kteří to s Androidem myslí opravdu vážně. Smartphony a delší čas už také i tablety z řady Nexus totiž přicházejí vždy na řadu jako první, pokud Google vydá novou verzi Androidu. Nezřídka také dojde k tomu, že s novým Nexusem přijde poprvé i nový Android. Právě to se podle očekávání stalo i dnes.

5 palců, lehkých, jako pírko

Nexus 5 se rozhodně nezařadí po bok smartphonů se střízlivými rozměry, do kteréhožto segmentu jsme ještě mohli řadit všechny jeho předchůdce, včetně loňského Nexusu 4. Abychom byli přesní, LG Nexus 5 měří na výšku 137,84, na šířku 69,17 a v pase má 8,59 milimetru. Při těchto rozměrech a také displeji o úhlopříčce necelých 5 palců překvapí, že nový Nexus váží pouze 130 gramů. Na druhou stranu nízká hmotnost bude vykoupena nulovým využitím kovu na celém šasi a malou baterií s kapacitou jen 2 300 mAh. Na druhou stranu je přítomno integrované bezdrátové nabíjení standardu QI.

Design Nexusu 5 rozhodně nepůsobí nijak originálně. V podstatě navazuje na loňský model a nebýt bílé barevné varianty, museli bychom LG v tomto směru opravdu hodně pokárat, neboť vloni alespoň přineslo speciální úpravu zadního krytu s „milióny malých zrcadélek“, zatímco dnes se nesnažilo vybočit z řady opravdu nikde.

Nová sladkost

Nexus byl vždy v první řadě o Androidu, přesněji řečeno o čistém Androidu tak, jak jej vývojáři v Googlu vyvinuli, prostém jakýchkoliv grafických či jiných úprav. Nexus 5 s sebou přináší zcela novou verzi Android 4.4 Kitkat. My se jí budeme věnovat ještě v samostatném článku. Zde zmíníme jen heslovitě, že se můžete těšit třeba na vylepšení základních aplikací pro telefonování a SMS zprávy či zjednodušení hlasového ovládání a mnoho dalších novinek.

Hardware na špičce

Základem všech mobilních zařízení je dnes samozřejmě dotykový displej. LG Nexus 5 disponuje 4,95 palcovým (zcela rovným) exemplářem typu LCD s kompletním označením True HD IPS Plus. Displej má rozlišení 1920x1080 obrazových bodů, jemnost tedy činí špičkových 445 ppi. Jak je dnes obvyklé, obrazovka zvládne rozlišit až 16 milionů barevných odstínů a chrání jej sklíčko odolné proti poškrábání, konkrétně Gorilla Glass 3 od firmy Corning.

Oficiální promo video

Bez jakýchkoliv kompromisů se v LG rozhodli použít ten v současné době nejvýkonnější dostupný čipset na trhu, Qualcomm MSM 8974 Snapdragon 800. Ten osahuje čtyři procesorová jádra Krait 400 s taktem 2,3 GHz a samozřejmě i grafický akcelerátor Adreno 330. Vnitřní paměť činí 16 nebo 32GB, paměť RAM pak rovné 2GB. Další rozšíření paměti bohužel díky absenci příslušeného slotu možné nebude.

Na zadní straně telefonu si není možno nevšimnout zvýrazněné čočky vestavěného fotoaparátu. Jedná se o snímač s optickou stabilizací, což dnes ani u té nejvyšší třídy není běžným standardem. Kromě toho zvládne fotit v maximálním rozlišení 8 Mpx. Samozřejmě nechybí přisvětlovací dioda, autofocus a velká spousta možností úprav výsledné fotografie jak „ před“, tak i „po“.

Superrychlý start prodeje

Nexus 5 je také velmi komplexní zařízení co se týče datové konektivity. Absentuje snad jen infraport, jinak mu nechybí nic od 2G, penta-bandového 3G, přes LTE, Wi-Fi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 až po A-GPS a dokonce i NFC.

Prodej Nexusu 5 zahájí Google na svém Play Store už zítra, 1. listopadu 2013. Dostupný bude údajně kromě USA také v Kanadě, Austrálii, Japonsku, Koreji a dokonce i na nejhlavnějších trzích Evropy, tedy ve Velké Británii, Francii, Německu, Itálii a Španělsku. Brzy by se také měli dočkat uživatelé v miliardové Indii. Cena v Evropě by měla začínat na 349 euro za 16 GB variantu, což je při aktuálním kurzu v přepočtu asi 8 500 korun. 32GB varianta bude nabízena za 399 euro, tedy zhruba o tisíc korun více.

Technické parametry Google Nexus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce137,8 × 69,2 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,95" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2013,
Diskuze ke článku
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Krásný..Ale já se svým Nexem 4 nezávidím :D
satai
Zajimave vypada (imo) dosud nikde nepouzita komponenta "QFE1100 envelope tracker". Celkem mne zajima, jak se projevi na zivotnosti baterie.
Michal
Dostupnost: Březen 2013 ? Překlep ? :)
Martin Š.
Konečne sme sa dočkali. Perfektný telefon s perfektnou výbavou za perfektnú cenu. Navyše s najnovším androidom na ktorý som zvedavý najviac... teším sa na podrobnejšie články :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze