Jak se zvětšují Nexusy: od Nexusu One až po Nexus 6

27

Pokrok se zastavit nedá a u moderních technologií to platí dvojnásob. Nově představený Nexus 6 jde daleko za hranice toho, co většina z nás považuje za „mobilní“ telefon a se svým 6" displejem je blíže tabletům, než telefonům. Pojďme se podívat na to, jak šel čas s telefony Nexus a jak se s postupem času zvětšovaly.

Zvětšování telefonů jde většině uživatelů proti srsti, to ale nezabránilo Googlu, aby představil nový Nexus 6, který má 6palcový displej a řadí se tak do kategorie tabletofonů. Jedná se o první Nexus telefon s takto obrovským displejem a nasnadě je srovnání s předchozími modely, které této velikosti ani zdaleka nedosahovaly.

Google Nexus 6

Sága telefonů Nexus započala s modelem Google Nexus One, který v roce 2009 vyrobilo HTC a jako displej sloužil 3,7palcový Super LCD zobrazovač. Na svojí dobu se jednalo o krásný a velký displej, co však následovalo v dalších letech, dělá z Nexusu One trpaslíka. O rok později se nám dostalo Nexusu S, který byl ještě o něco odvážnější než Nexus One a dostal 4palcový displej. To nebyl tak velký skok a uživatelé to tak vřele přivítali.

Nexus One a Nexus S

O rok později však dostal nový Galaxy Nexus již 4,65palcový displej a spoustě uživatelů se to zdálo již příliš, ale nakonec se úhlopříčka většině uživatelům zalíbila a tento rozměr považují i nyní za ideální. Nexus 4 byl pak evolucí v jiných směrech než ve velikosti displeje a „přibral“ pouhý 0,05 palce, alespoň co se úhlopříčky displeje týče. Nexus 5 šel ještě o krůček dál a přidal dalších 0,25 palců, což vyústilo ve finální úhlopříčku 4,95 palců. Zatím posledním přírůstkem do rodiny telefonů Nexus je tak Nexus 6 a ten učinil obrovský skok ve velikosti displeje, jelikož přidal jeden celý palec a finální úhlopříčka pak činí 5,96".

Samsung Galaxy Nexus, Nexus 4 a Nexus 5

Pro většinu lidí je toto hodnota, přes kterou prostě nejede vlak a telefon je příliš masivní. Samozřejmě tak vyvstává otázka, co vedlo Google k tomu, aby tak obrovské zařízení vytvořil. My jsme telefon zatím v ruce neměli, ale troufám si tvrdit, že půjde o příliš velké zařízení na to, abyste ho mohli používat denně několik hodin. Pojďme si tedy porovnat fyzické parametry všech Nexus telefonů, abychom si udělali lepší obrázek o tom, jak je Nexus 6 velký.

Úhlopříčka displeje Půdorysné rozměry telefonu Hmotnost telefonu Úhlopříčka vůči předchozí generaci Hmotnost vůči předchozí generaci
Google Nexus One 3,7" 119 × 59,8 × 11,5 mm 130 gramů - -
Google Nexus S 4" 123,9 × 63 × 10,9 mm 129 gramů + 0,3" - 1 gram
Samsung Galaxy Nexus 4,65" 135,5 × 67,9 × 8,9 mm 135 gramů + 0,65" + 6 gramů
Google Nexus 4 4,7" 133,9 × 68,7 × 9,1 mm 139 gramů + 0,05" + 4 gramy
Google Nexus 5 4,95" 137,8 × 69,2 × 8,6 mm 130 gramů + 0,25" - 9 gramů
Google Nexus 6 5,96" 159,3 × 83 × 10,1 mm 184 gramů + 1,01" + 54 gramů

Čísla v tomto případě nelžou a je znát opravdu masivní skok oproti Nexusu 5, který byl již tak velkým telefonem. Srovnání hmotnosti je pak ještě zajímavější, přihlédneme-li k tomu, že všechny předchozí modely se pohybovaly kolem 130 gramů bez ohledu na velikosti displeje a Nexus 6 oproti předchozímu modelu přibral masivních 54 gramů.

Závěr

Google asi nepřemluvíme, aby displej u Nexusu 6 zmenšil a tak snad zbývá se jen zeptat – půjdete do Nexusu 6 i přes jeho obří rozměry, nebo se radši poohlédnete někde jinde? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, tak jsme zvědavi na dojmy z telefonu jak odborné, tak i laické veřejnosti.

Diskuze ke článku
Mário Pliska
Mário Pliska
Dle meho nazoru je sest palcu na referencni telefon uz dost... Pokud Google bude dal prodavat Nexus 5 a bude ho podporovat dele nez do pristiho podzimu, tak bych v tom nevidel zadny problem.
Petr
Pro mě už úplně mimo mísu, Note 3 mi přišel na běžné nošení velký a tohle je ještě o kus větší. Nehledě na to, že nechci amoled, takže jsem rád, že jsem na něj nečekal.
Smithy
Na nexus jsem cekal a plánoval koupit, ale tato velikost už je hodně pres caru. Mohli zvětšit uhlopricku,ale nemuseli az tak předhánět. Kdyby se tak zastavili někde na 5.2" byl by to ideál.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze