Testujeme Alcatel One Touch 993D: první dojmy a fotografie

32

Po v současnosti nejvybavenějším modelu OT-997D tady máme druhého dobře vybaveného zástupce od Alcatelu, model s označením 993D. Nabídne vkusný design, 5 megapixelový fotoaparát, 4 palcový displej nebo dostatečnou interní paměť. Označení D pak napovídá přítomnost Dual SIM funkce. Jaké jsou prozatím naše dojmy z něj?

Nový Alcatel OT-993D, který zavítal k nám do redakce, ihned vyvolal otázky, zda se jedná o zařízení střední třídy nebo vyšší třídy, protože mě skutečně donutil k zamyšlení, zda držím v ruce telefon střední třídy nebo vyšší třídy. Proč jsem si takovou otázku položil? Může za to jednak zatím perfektní zpracování, na omak pevný plastový rámeček, u kterého běžný uživatel jen stěží pozná, zda je to plast nebo kov, a dobrý dojem z telefonu dotváří i zadní pogumovaná a vroubkovaná záda. Kryt na svém místě drží velmi pevně, bez vůle či jiných nežádoucích zvuků.

Alcatel OT-993D Smart - oficiální fotografie

Sečteno podtrženo, dojmy ze zatím krátkého používání naznačují, že telefon je dílensky vzorně zpracován. Uvidíme, zda si telefon zachová svoji čest i na konci našeho testování. Telefon sice nabízí 4palcový displej, samotné rozměry přístroje se ale řadí do nadprůměru, a dokonce se může měřit i s ostatními zařízeními, která mají 4,3 palcový displej. Trnem v oku někomu může být velmi vysoká hmotnost 150 gramů. Této hodnoty nedosahují na trhu ani ta nejlepší zařízení.

4palcový dotykový displej se vyznačuje dobrým podáním barev, slušným jasem i čitelností na přímém slunci. Pozorovací úhly jsou v kategorii TFT displejů standardní. Horší pozorovací úhly jsme zaznamenali pouze při pozorování displeje z vrchu, kdy se barvy výrazně měnily, jinak je ale vše v normě. Displej je chráněn plastem, tudíž v budoucnosti hrozí možné poškrábání. Mezi mnohé přednosti telefonu patří podpora Dual SIM technologie. SIM karty jsou zpřístupněny bohužel až po vyjmutí baterie, nelze je tak měnit za provozu a vždy je nutné telefon vypnout. Oba sloty jsou označeny, a to jednoduše SIM 1 a SIM 2. Zatímco SIM 1 může využívat i 3G datových přenosů, druhá SIM se musí spokojit s pomalejší přenosy v síti 2G.

Po vložení obou SIM karet se telefon zeptá, zda chceme SIM karty pojmenovat, a která SIM karta bude vykonávat hovory, datové přenosy a SMS zprávy. V konfigurátoru SMS pak můžeme libovolně měnit funkce, přepínat barevné označení SIM karet a určovat jim chování v daných situacích. Obě SIM karty jsou na příjmu zároveň a není potřeba je přepínat. Při hlasovém hovoru na jedné SIM kartě se ale volajícímu na druhou SIM kartu indikuje stav vypnutého telefonu. Až skončí hovor, přijde pak SMS zpráva se zmeškaným voláním.

V telefonu jsem postrádal možnost rychlého přepínání SIM karet, skrze které jsem chtěl provést určitý úkon. Zarážející je, že u některých Alcatelů tato funkce je v horní notifikační liště, a u jiných zase ne. Pokud tak chceme promptně přepnout funkce SIM karet, musíme jít do menu - nastavení a konfigurátor SIM karet. Abych výrobce jen nekáral, líbí se mi čistá podoba prostředí a bezproblémová odladěnost Androidu 4.0.3 Ice Cream Sandwich. Prostředí přichází jen s drobnými úpravami, které se týkají třeba notifikační lišty a možnosti vypnout/zapnout bezdrátové funkce, tři panely zástupců, spodní menu a další drobnosti, které zmíním v recenzi.

Po většinu doby užívání telefonu se použitý hardware ukazuje jako dostatečný. Použitým hardwarem je jednojádrový procesor Qualcomm 7227A s grafickým čipem Adreno 200. Tento typ procesoru je poměrně zastaralý, ovšem pro běžnou práci postačí. Zapomenout nesmíme ani na paměť RAM s kapacitou 512 MB. Během používání telefonu jsme se setkali s rychlou odezvou, pozitivní slova ale skončí tehdy, když nainstalujeme více aplikací. Jakmile máme na pozadí spuštěno více úloh, zvláště třeba internetový prohlížeč nebo market Google Play najednou, promění se svižnost telefonu v zadýchaného běžce těsně před cílem. Vyvolání multitaskingové nabídky pak trvá několik sekund a spuštění aplikací není okamžité.

Alcatel nemyslí pouze na práci, ale i na zábavu. Jeho úmysly se odráží v přítomnosti mnoha her, z většiny demo verzí. Atypická je i bohatá nabídka předinstalovaných aplikací, o kterých se podrobně rozepíšu v recenzi. U levných zařízení často býváme skeptičtí k použitým fotoaparátům. Zadní strana je osazena snímačem s rozlišením 5 megapixelů a automatickým zaostřováním. Uživatel může zaostřit na libovolné místo ťuknutím na displej, pořízení snímku pak ale chvíli trvá, spoušť fotoaparátu totiž nevyniká svoji rychlostí. Kvalita snímků pak patří do běžného průměru. Snímky by mohly být ostřejší a patrna je vyšší hladina šumu i za dobrých světelných podmínek. Nahrávání videa je možné maximálně v rozlišení 800 x 480 bodů.

Alcatel One Touch 993D – videopohled

Novinka nezklame ani v oblasti pohotovostní výdrže. Zadní odnímatelný kryt je domovem baterie typu Li-ion s kapacitou 1500 mAh. Ta dokázala telefon udržet při životě jeden den při nadprůměrném používání. Mezi telefony s Androidem tak jde o průměrnou výdrž. Tím jsou zatím naše postřehy a první dojmy z testování Alcatelu u konce. Než připravíme samotnou recenzi, můžete nám pokládat dotazy a otázky v diskuzi pod tímto článkem, na které se budeme snažit průběžně odpovídat. Co máme otestovat, případně ověřit?

Technické parametry Alcatel OneTouch 993D Smart

Kompletní specifikace
Konstrukce124,4 × 63,9 × 11,4 mm, 150 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostprosinec 2012, 4 997 Kč
Diskuze ke článku
Honza
Je možnost výběru SIM karty před uskutečněním hovoru, nebo před odesláním SMS? V zahraničních recenzích a videích ukazují možnost nastavit si odpočet času, po který si můžu vybrat SIM. Když nevyberu, tak volá přednastavená. Je to tak?
David
Až OT-993D pořádně otestujete, tak dejte nějaké doporučení, zda je lepší poměr cena/výkon u 993D nebo 997D a porovnejte klady i mínusy obou strojů, pořád se nemůžu rozhodnout, který si mám pořídit. Snad se už brzy dočkáme velké recenze...
Michal
Tak ty máš dost.
petr007
Jen návrh. Co v recenzi trochu i srovnávat 993 s 997? Myslím ze dost lidí se rozhoduje mezi nimi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze