Test: jak Samsung Galaxy Nexus fotí a nahrává video?

13

Zajímá vás jak Samsung Galaxy Nexus fotí a nahrává video? Pak právě pro vás jsme připravili dnešní článek, ve kterém najdete několik desítek fotografií a jedno ukázkové HD 1080p video. Má tento telefon ambice stát se jedním z nejlepších fotomobilů? Podívejte se sami...

Aplikaci pro fotografování můžete na Samsung Galaxy Nexus, respektive na Ice Cream Sandwich, vyvolat dvěma způsoby. Buď na zamčeném displeji provedete jeho odemknutí směrem vlevo, nebo klasicky v menu kliknete na ikonku Fotoaparát. Aplikace je vcelku jednoduchá, snímky se pořizují stiskem modrého tlačítka na displeji. Můžete si zapnout / vypnout blesk, nastavit vyvážení bílé barvy, kompenzaci expozice, či aktivovat jeden ze čtyř scénických režimů (Akce, Noc, Západ slunce, Párty).

Aplikace pro fotografování

Snímací čip telefonu má rozlišení 5 Mpx, což je i maximální velikost pořízených fotografií. Pokud je to pro vás moc, můžete samozřejmě fotit v nižším rozlišení. Na výběr máte 3 Mpx, 2 Mpx, 1,3 Mpx, VGA a QVGA. Zaostřování je kontinuální, to znamená že objektiv stále automaticky zaostřuje, nikde jsem nenašel možnost vypnutí. Jestliže vám nevyhovuje místo, na které fotoaparát zaostří, můžete ťuknout prstem na jiné, okamžitě dojde k přeostření. Využít můžete i digitální zoom.

Jak fotí Galaxy Nexus v různých podmínkách?

Fotografie v exteriéru jsou ostré pro vzdálené i blízké objekty, s dobrým podáním barev.

Exteriér

Interiér při umělém osvětlení či blesku už je na tom s kvalitou hůře. Zzdá se mi, že v tomto případě barevné podání inklinuje k mírně žlutější barvě.

Interiér

S makrem a detaily nemá Galaxy Nexus problém.

Detailní či makro fotografie

Pokud se ve snímané scéně objeví obličej, umí ho Galaxy Nexus detekovat a zaostřit na něj.

Portréty

S protisvětlem si poradí výborně, vzniknout z toho můžou zajímavé kompozice s dramatickým nádechem.

Protisvětlo

Při fotografování si můžete zvolit panoramatický režim, stačí potom pomalu pohybovat telefonem dokola podle ukazatele na displeji, snímky se pořizují a navazují na sebe automaticky.

Panorama

Přední fotoaparát je určen primárně pro videohovory, ale můžete s ním samozřejmě i fotit. Kvalita fotografií není ani zdaleka tak dobrá, jako u zadního fotoaparátu, ale na autoportréty se hodí. Rozlišení přední kamery je 1,3 Mpx.

Takto fotí přední fotoaparát

Porovnání kvality fotografií: Galaxy Nexus vs. Nexus S vs. iPhone 4

Hodně z vás bude určitě zajímat, jak Galaxy Nexus fotí v porovnání s ostatními telefony. Srovnali jsme ho s jeho předchůdcem Nexus S a s redakčním iPhone 4. Oba mají stejně jako Galaxy Nexus rozlišení fotoaparátu 5 Mpx. Udělali jsme několik srovnávacích snímků v různých podmínkách. Dle našeho názoru vyšel vítězně Galaxy Nexus, druhý v pořadí je Nexus S a až třetí kupodivu skončil iPhone 4.

iPhone 4 měl sice nejlíbivější (=nejsytější, nejméně reálné) podání barev, ale zklamal u většiny snímků po stránce ostrosti. Fotografie z obou Nexusů byly ve většině případů ostřejší. Barvy z Galaxy Nexus byly o trochu méně syté než z iPhone 4, působily ale přirozeněji, než naopak trochu vybledlejší barvy u Nexus S.

Spravedlivější by samozřejmě bylo srovnání s novým iPhone 4S, ale momentálně ho nemáme v redakci k dispozici.

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Jak můžete vidět na následujících šesti fotografiích, s makrem si všechny tři telefony poradily na jedničku.

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Na následujícím snímku je velmi pěkně vidět, jak si Galaxy Nexus poradí s přesvětlenou částí scény. Na rozdíl od obou konkurentů u něj nevznikne bílá přepálená plocha, ale jsou patrné i detaily.

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Samsung Galaxy Nexus / Samsung Nexus S / Apple iPhone 4

Jak zvládá Galaxy Nexus video v kvalitě 1080p?

Předchozí model Nexus S byl kritizován za to, že nezvládal nahrávat video v kvalitě 720p, nic na tom nezměnila ani aktualizace na Ice Cream Sandwich. Galaxy Nexus už je na tom o poznání lépe, umí nahrávat video nejen v 480p a 720p, ale i v 1080p. Samozřejmostí už je kontinuální autofocus i pro nahrávání videa.

Aplikace pro nahrávání videa

Co se týče kvality nahrávání videa v 1080p, mohla by být trochu lepší. Při velmi rychlých pohybech kamery můžete pozorovat pomalejší překreslování obrazu, kdy je na zlomek vteřiny vidět snímek předcházející. Podívat se můžete sami na následujícím videu.

Samsung Galaxy Nexus – testovací video - 1080p

Za zapůjčení Samsungu Galaxy Nexus děkujeme e-shopu Sunnysoft.

Diskuze ke článku
rr5
Fotky celkom pekne, uplne by mi stacili, ale to video je strasne, nemohol nastat problem pri konverzii a nahrani na youtube? Nechce sa mi verit ze toto robi tak silny HW....
xsarahdi
Hlavne, že HD 1080p...komu je načo 1080p z mobilu?...to je presne ako s fotkami...miesto toho aby sa zamerali na kvalitu pri 720p tak sa každý plaší za 1080p!A pritom dátová náročnosť takého videa je obrovská ale výsledky zatiaľ vôbec neprevyšujú 720p.
Petan
Já teda musím říct, že ta kvalita videa je děsivá. Jestli to Google nebo Samsung nespraví nějakým updatem, pokud by se to tak dalo vyřešit, tak to mohou použít jen jako marketingový tahák. Pokud si člověk ten telefon koupí, tak v takové kvalitě nikdo nahrávat nebude...raději se měli zaměřit na 720p, které bylo na mém Samsungu Wave I použitelnější než tohle....na druhou stranu bych 1080p úplně nepohřbíval, protože na mém aktuálním SGS2 je to velice pěkné a svižné...
Viliam Valent
To je 1080p? To je asi zlý vtip...Už Nexus S robil katastrofálne videá, ale toto je oproti dnešnej špičke, predstavujúcej Nokiu N8, Galaxy S2 a Iphone 4S úplná katastrofa.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze