Samsung Galaxy Nexus: první dojmy z nové vlajkové lodi Androidu

30

Do redakce nám minulý týden dorazil Samsung Galaxy Nexus, první model telefonu s nejnovějším Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich. To už jste určitě zaregistrovali. Než pro vás připravíme recenzi, tak jsme tu jako vždy s prvními dojmy, kde si můžete přečíst naše první postřehy z jeho používání.

Předchozí telefon řady Nexus, kterým je Nexus S, používám už přibližně půl roku a v prvních dojmech a hlavně v následné recenzi budu proto tyto oba modely často srovnávat, abyste si mohli udělat představu o tom, v čem se liší, případně co zůstalo stejné.

První vybalení z krabice (unboxing) jste si mohli ve formě videa na našem serveru prohlédnout před několika dny. V krabici (která je o něco větší, než krabice u Nexus S) najdete standardní příslušenství, které tvoří baterie, sluchátka, USB kabel a malá nabíječka. Sejmutí zadního krytu je rychlé a snadné, instalace baterie a SIM karty vám zabere maximálně pár vteřin. Po zapnutí je telefon připraven fungovat zhruba po třiceti vteřinách.

Samsung Galaxy Nexus: oficiální fotografie

Po první registraci vašeho nového či stávajícího Google účtu v telefonu Samsung Galaxy Nexus vám v e-mailové schránce přistane uvítací e-mail s několika základními informacemi a odkazy, které uvítají spíše začínající uživatelé.

Co se týče designu a zpracování, tak je na tom Galaxy Nexus o řád lépe, než Nexus S. Ten byl až příliš lesklý a hladký, zadní část měl velmi náchylnou na poškrábaní, a celkově působil až příliš lacině a plastově. Galaxy Nexus je sice z plastu, ale z matného, a celý zadní kryt (který pevně drží, a ani nevrzne) je navíc vroubkovaný, takže telefon ruce tolik neklouže. Je navíc i tenčí, v porovnání s Nexus S se mi drží rozhodně lépe.

Nexus S, prodávaný v ČR, měl displej Super LCD, nový Galaxy Nexus už dostal displej vyrobený technologií Super AMOLED. Největší rozdíl mezi těmito dvěma technologiemi je to, že černá barva na AMOLED displeji je opravdu černá, protože každý bod displeje je podsvícen nezávisle na ostatních bodech. U LCD displejů se pro podsvícení používají bílé LED diody, které prosvěcují celou plochu najednou, a černá se proto jeví jako tmavě šedá.

Displej je i znatelně větší, má úhlopříčku 4,65 palců a rozlišení 720 x 1280 bodů. Stejně jako displej u Nexus S je také zde sklo displeje prohnuté, ovšem když oba dva vedle sebe porovnám, tak toto prohnutí zde není zdaleka tolik výrazné. Kdybych o něm nevěděl, patrně bych si ho vůbec nevšiml.

Operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich je evolucí systému Android 3.2 Honeycomb, který byl určen pro tablety, oba dva toho mají hodně společného. Tou nejvýraznější změnou je absence tlačítek pod displejem, které jsou nahrazeny softwarovou tlačítkovou lištou na spodní straně. Ta se nedá nijak vypnout, aplikace ji může jen „zneviditelnit“ (aby tolik nebila do očí), kdy pak místo tří ikonek vidíte jen rozmazané tečky. Používá to například internetový prohlížeč či přehrávač videa.

Ice Cream Sandwich je v Galaxy Nexus velmi svižný i při zhruba stovce aktuálně nainstalovaných aplikací a her, neobsahuje žádnou nadstavbu uživatelského rozhraní, je v něm jen a pouze čistý Android v té nejzákladnější podobě. U všech mých předchozích Android telefonů jsem vždy výchozí launcher nahrazoval nějakým jiným (většinou aplikací Go Launcher EX), ale prostředí Ice Cream Sandwich se mi líbí, vypadá už hodně použitelně.

Snad jedinou výtku bych měl k tomu, že v menu nemůžete vytvářet složky, toto je možné jen na ploše (jednoduchým přetažením jedné ikonky na druhou). Slovo „složka“ ale není moc na místě, spíše bych měl použít „kruh“ (při pohledu na screenshot pochopíte), zde se Android nepochybně inspiroval sociální sítí Google+. V menu se konečně pohybujete horizontálně, je to mnohem lepší pro orientaci, než předchozí vertikální scrollování.

Pro finální doladění systému bude zcela jistě potřeba ještě několik updatů, hned při prvním testování aplikace Mapy mi telefon zamrznul tak, že bylo potřeba vyhmout baterii.

Kapacita baterie je 1750 mAh, nečekejte ale že vám přinese vyšší výdrž, než má například Nexus S. Papírově je to sice možná dost, ale díky velkému displeji a dvoujádrovému procesoru si telefon při používání řekne o větší množství energie, než Nexus S s 1500 mAh baterií, rozdíly se v tomto tedy stírají. První den mi na první nabití vydržel zhruba šest hodin, je ale pravda, že celou tu dobu byl prakticky nonstop zapnutý, na druhé nabití vydržel noc + půl dne, rozhodně jsem ho ale také nešetřil. Reálnou výdrž při běžném používání ukážou až následující dva týdny, ale nedělal bych si iluze, že vydrží více než den, či den a půl.

A jak je na tom Samsung Galaxy Nexus s kvalitou fotografií a videa? Sesadí z trůnu pomyslného krále a královnu, kterými jsou iPhone 4S a Nokia N8? Podívejte se zatím na několik fotografií, pořízených tímto telefonem, více přineseme v samostatném článku.

Samsung Galaxy Nexus pro vás právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi pod článkem, a my vám odpovíme buď v ní, nebo odpovědi zahrneme přímo do recenze.

Za zapůjčení Samsungu Galaxy Nexus děkujeme e-shopu Sunnysoft.

Technické parametry Samsung Galaxy Nexus

Kompletní specifikace
Konstrukce135,5 × 67,9 × 8,9 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,65" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4460, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, 13 499 Kč
Diskuze ke článku
Milan
Jak se píše na klavesnici?
Laco
Dobry den,
Ak sa pouziva internetovy prehliadač, vypnu sa ovladacie prvky a pouziva sa cely veľky displej, alebo tam tie tri ovladacie ikony stále su a displej bude o to mensi? Dakujem za odpoved.
kiblik1
a co zahřívání a zvukový výstup ?
honza
Můžu se zeptat z jakého materiálu je vyroben displej, respektive co ho kryje. Starší nexus němel pokud se nepletu gorrila glass, je to u nového nexusu nebo ne?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze