Telefónica otestovala hlasové hovory přes LTE

Společnost Telefónica se stala prvním mobilním operátorem, který uvedl technologii umožňující hladké a nepřerušované spojení telefonních hovorů ze sítě LTE do mobilní sítě 3G.

O2 logo

Sítě na bázi LTE zatím podle GSMA, asociace výrobců zařízení komerčně zprovoznilo 145 operátorů. Prvním českým operátorem nabízejícím LTE služby se v červnu 2012 stala Telefónica Czech Republic, kdy spustila zkušební provoz v Jesenici u Prahy. Naprostá většina sítí LTE slouží pouze pro datový provoz, hlasové služby označované jako VoLTE se zatím testují. Vzhledem k úplně jinému principu přenosu hlasového spojení v síti LTE oproti sítím 3G i 2G je však velmi obtížné zajistit jednoduché předání hovoru mezi dvěma technologiemi. To může nastat v okamžiku, kdy uživatel začne telefonovat v síti LTE, ale v průběhu hovoru se přesune do oblasti, kde LTE signál není. Telefónica však už má řešení, které zajistí předání hovoru napříč různými platformami a generacemi technologií.

K prvnímu předání hovoru došlo v Německu v laboratorním testovacím prostředí, které přesně simuluje prostředí v reálné mobilní síti. Nová technologie Voice over LTE (VoLTE) umožňuje přenášet hlasový provoz ze starších sítí, navržených primárně pro hlasové služby, do výhradně datových sítí. Hlasový hovor je v podobě dat přenášen sítí podobným způsobem, jakým je přenášen email či soubor MP3 v prostředí internetu. Technologie VoLTE je mnohem efektivnější než tradiční bezdrátové hlasové služby, umožňuje čistší volání a mnoho dalších superrychlých služeb.

Tip: Superrychlé LTE konečně v ČR: O2 zahajuje komerční provoz v Jesenici

"Úspěšným testováním této širokopásmové mobilní sítě společnost Telefónica dosáhla významného milníku," uvedl CTO Telefóniky Enrique Blanco. "Mnohem důležitější je však to, že chceme poskytnout zákazníkům co nejlepší zážitek s našimi službami, což je také základním kamenem naší dlouhodobé strategie v oblasti sítí. Díky technologii VoLTE získají naši zákazníci hladké spojení se superrychlou inteligentní sítí, která jim poskytne hlasové služby nejvyšší kvality a která zároveň otevírá dveře do nového světa plného příležitostí, jako jsou např. video hovory v HD rozlišení."

Ačkoliv v nedávné době došlo k pokroku v oblasti VoLTE technologie v Jižní Koreji a ve Spojených státech, stávající LTE sítě nejsou schopny předávat hlasový hovor uskutečňovaný pomocí technologie VoLTE do 2G či 3G sítě v okamžiku, kdy se dané zařízení dostane mimo dosah LTE signálu. To znamená, že většina sítí se uchyluje v případě odchozích či příchozích hlasových hovorů ke klasickým 2G/3G sítím, a kvalita zvuku je tedy nižší než umožňuje technologie. Nebo, jako je tomu v Jižní Koreji, zůstávají pouze uvnitř sítě LTE a dochází tak k častějším výpadkům tam, kde není LTE signál. Němečtí inženýři společnosti Telefónica předvedli, že standard SRVCC (Single Radio Voice Call Continuity) umožňuje předání VoLTE hovoru z LTE sítě do 3G sítě.

Čtěte: Vyzkoušeli jsme LTE od O2: jaká je jeho rychlost v praxi?

Telefónica Deutschland je prvním síťovým operátorem na světě, který demonstroval předání hovorů ze sítě LTE do 3G sítě pomocí komponent od několika různých dodavatelů, v podmínkách odpovídajících stávajícím mobilním komunikačním sítím. V testech byly použity mobilní zařízení a síťové komponenty pocházející od nejméně šesti různých výrobců, jako jsou např. Acme Packet, Ericsson, Huawei, NSN, Qualcomm a Sony Mobile.

K budoucím výhodám nabízeným technologií VoLTE společnosti Telefónica patří HD hlasové služby, rychlejší sestavení hovoru, HD video hovory, chatové aplikace a další služby s bohatým mediálním obsahem z jakéhokoli zařízení či lokality.

Společnost Telefónica předvede své technologické inovace v oblasti hlasových služeb v LTE sítích, udávající trend na trhu, a nastíní svou strategii bezdrátové komunikace nové generace pro budoucnost tento měsíc (25.-28. února 2013) na MWC v Barceloně.

Zdroj: TZ O2

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze