Tato funkce nových Samsungů je tak dobrá, že by ji měly mít všechny telefony

Glosa
6
Tato funkce nových Samsungů je tak dobrá, že by ji měly mít všechny telefony
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

Snaha výrobců zvýšit výdrž mobilního telefonu obvykle dopadla tak, že nejrůznější šetřící módy udělaly z chytrého telefonu hloupý. Proto jsem původně jednomu nastavení schovanému hluboko v útrobách menu Samsungu Galaxy S23 nevěnoval pozornost...

Nadpis recenze věnované nejnovějšímu vlajkovému Samsungu říká, že přináší „malé inovace na povrchu, velké uvnitř“. S tím se lze naprosto ztotožnit. A některé z těchto inovací jsou ukryty tak hluboko v menu, že se k nim dostanete až po delší době. A přitom řeší problém, který u smartphonů pociťujeme snad všichni: slabou výdrž na nabití.

Je s podivem, že se při oficiální prezentaci Samsung na tuto oblast nijak nezaměřuje. Jeho představení (stejně tak jako často u Applu) ukazuje jakousi nepravděpodobnou situaci, kdy někdo s telefonem natáčí ve sklepení artový film. Jako by už dnes lidé nechodili do přírody nebo do hospody, ale hned po práci spěchali do sklepa, kde by natáčeli videa – a samozřejmě podle manifestu Dogma 95 by se tak dělo jen za přirozeného osvětlení.

Samsung do detailu vysvětluje zpracování obrazu a různé funkce fotoaparátu, zatímco u nastavení baterie zde máte nejrůznější volby, o jejichž významu se musíte domýšlet nebo pátrat na internetu. Konkrétně u Galaxy S23 najdete:

  • Adaptivní baterie
  • Úsporný režim
  • Limity využití na pozadí
  • Adaptivní úsporný režim
  • Omezení aplikací a Domovské obrazovky
  • Profil výkonu

První zmiňované je jakési „voodoo“ neboli AI, jak se moderně říká, kdy se telefon naučí váš způsob užívání a přizpůsobí se mu, což zní zajímavě, ale s neměřitelným efektem. Následující body jsou pak klasickou snahou o šetření tak, že z chytrého telefonu uděláte hloupý. Alespoň máte aspoň nějakou kontrolu nad tím, jak to probíhá. Ale to, co mě nejvíce nadchlo, to je poslední bod, konkrétně Lehký profil výkonu.


Ten zajistí to, že telefon trochu ořízne brutální výkon nejnovějšího čipsetu výměnou za lepší provozní vlastnosti, jako je spotřeba energie. Uživatel Golden Reviewer si dal tu práci a změřil konkrétní čísla. Když se vzdáte 10 % rychlosti, což nemáte šanci u tak rychlého telefonu ani poznat, ušetříte až 40 % energie, což naopak poznat je.

Samsung Galaxy S23
Jedno z nejdůležitějších nastavení je ukryto pěkně hluboko v menu.

A skutečně, i když záleží na tom, co s telefonem děláte, hlavně s vypnutým displejem je znatelná úspora energie, která je i v základním stavu příjemně nízká. Po zhruba dekádě s Androidem tak mám konečně pocit, že nemusím mít strach, že mi během dne dojde baterie a obsesivně se zásobovat powerbankami. A to u telefonu, který vypadá normálně, ne jako by na zádech měl přilepenou baterii navíc. Takový pocit jsem měl naposledy v době, kdy jsem ještě používal telefony se Symbianem.

Samsung Galaxy S23 256+8 GB

Rozměry146,3 × 70,9 × 7,6 mm, 168 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 1×3,2 GHz + 4×2,8 GHz + 3×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor3 900 mAh
Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
To je dobrá zpráva pro uživatele nového smartfonu, zkusil jsem najít něco podobného u S22 ultra a skutečně je také hluboko v menu funkce "optimalizace ", bohužel jsem nezjistil jak je účinná.
"Rychlost zpracování " 》" Optimalizováno"
(Nejvyšší možnost pro většinu situací. Vyvažuje rychlost s efektivním využitím baterie a chlazení.)
Mám to zapnuté, ale výsledek neodhadnu.
Patrik Čech
Patrik Čech
Díky za radu. Právě jsem to zapnu na S23. Uvidíme, už i tak má skvělou výdrž. Nicméně vždy se hodí procenta k dobru.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Na dva roky starém realme 8 to mám taky, i když se to jmenuje Režim výkonu a jsou tam tři možnosti.
Ben Ben
Ben Ben
Dobrý je, že je tam napsáno "až" 40%. Zkoušel sem to ale na vydrži sem to ovšem nijak zvlášť nepocítil. Možná právě proto, že se ten telefon ještě učil. Akorát mi vzadu v hlavě hlodal červík, že se na tak výkonem telefonu omezuju. Těžko říct.
Ale jinak můžu potvrdit, že i na standardu má ten telefon top výdrž. Ještě sem se za den nedostal pod 50%. I se 4-5h SoT. Zkoušel sem víc dnů a druhý den večer sem měl ještě 25% a přes 6h SoT s AlwaysOn samozřejmě. Takže i v nečinnosti minimální odběr. A to mám od 7-21h AlwaysOn na 75%. Takže v mém případě si to ani zapínat asi nebudu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze