„Made in China“ pro Apple není budoucnost. Údajně spustí masovou výrobu v Indii

1
„Made in China“ pro Apple není budoucnost. Údajně spustí masovou výrobu v Indii
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Apple chce do roku 2027 50 % iPhonů vyrábět v Indii
  • I dnes pochází část produkce iPhonů z Indie, nejedná se však ani o 10 %

Vzhledem k mnoha ekonomickým i politickým faktorům má Apple podle South China Morning Post do budoucna jasno ohledně lokality, kde si nechá vyrábět iPhony a jinou elektroniku. Doposud se jednalo převážně o Čínu, a proto i na iPhonech můžete spatřit nápis „Designed by Apple in California, Assembled in China“. Do budoucna se však cupertinská společnost nechce příliš spoléhat na čínské dodavatele, jejichž podnikání může významně ovlivňovat i tamní vláda, viz mnohdy razantní koronavirová opatření. Z těchto důvodů by měl Apple do roku 2027 přesunout polovinu výroby do Indie, která se jeví jako lepší volba, přičemž zde bude výroba pravděpodobně stále relativně cenově příznivá, Apple je ostatně známý tím, že má na produktech vysokou marži, kterou si jistě nebude chtít odepřít.

Indie navíc pro Apple není trhem zcela novým, i nyní zde vyrábí zhruba 5 % celkové produkce iPhonů. Doposud přitom platilo, že se nová řada iPhonů nejprve začne vyrábět v Číně a až poté v Indii, i to by se však mělo změnit a u iPhonů 15 má produkce započít ve stejnou dobu v obou zemích.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Jak to bude to asi dnes neví nikdo. Jedno z nejtěžších koronavirových onemocnění postihla právě Indii, tudíž tvrdit, že příčinou přesunu výroby je koronavirus, vypadá podivně. Je zde i jiné vysvětlení např. politické související s omezením Číny, podíl prodeje smartfonů Apple do Číny je dost vysoký, pokud dojde k omezení výroby v ČLR určitě to nezůstane bez odezvy. To vše nepochybně nahrává k situaci rozděleného světa a další eskalaci napětí, to si žádný rozumný člověk nemůže přát!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze