T-Mobile v rámci nové kampaně ukazuje zákazníkům, jak recyklovat telefony

T-Mobile v rámci nové kampaně ukazuje zákazníkům, jak recyklovat telefony
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Při výrobě běžného telefonu se spotřebuje více než 60 druhů různých materiálů, a to včetně kovů jako zlato, stříbro, měď nebo hliník
  • Až 90 % použitých materiálů lze přitom zrecyklovat
  • Nepotřebný mobilní telefon mohou lidé donést na kteroukoliv ze 108 značkových i partnerských prodejen

Češi mají doma až 12 milionů starých nepoužívaných mobilních telefonů, které leží ladem, ač by mohly být téměř kompletně recyklovány. T-Mobile se proto u příležitosti Světového dne recyklace rozhodl edukovat zákazníky v kampani Zrecyklujte a podpořit recyklaci mobilních zařízení. Starý mobil lze odnést do kterékoliv z prodejen, které se navíc trvale stanou sběrným místem partnerské společnosti Remobil. T-Mobile tak chce zákazníky motivovat k zodpovědnějšímu přístupu k likvidaci nevyužívaných telefonů, které často zbytečně končí na skládkách.

Při výrobě běžného telefonu se spotřebuje více než 60 druhů různých materiálů, a to včetně kovů jako zlato, stříbro, měď nebo hliník. Až 90 % použitých materiálů přitom lze zrecyklovat a ulevit životnímu prostředí, pro které představuje těžba kovů velkou zátěž. Právě na výhody recyklace chce T-Mobile upozornit svou kampaní, kterou spouští u příležitosti Světového dne recyklace. Ten letos připadá na sobotu 18. března.

Mobily uložené na dně šuplíku nás na první pohled netrápí – zabírají minimum místa a často na ně prostě zapomeneme. Recyklací mobilů je přitom možné vrátit ‚do oběhu‘ materiály, které lze dále využít, a zároveň šetrně zlikvidovat potenciálně nebezpečný elektroodpad. Téma udržitelnosti a zodpovědného nakládání se zdroji je jedním z pilířů naší ESG strategie a podpořit recyklaci telefonů nám jako mobilnímu operátorovi dává smysl,“ doplňuje Martin Orgoník, ředitel pro vnější vztahy a udržitelnost v T-Mobile.

Nepotřebný mobilní telefon mohou lidé donést na kteroukoliv ze 108 značkových i partnerských prodejen

Prodejci telefony uloží do speciálních sběrných nádob a poté telefony putují ke společnosti Remobil, která se na recyklaci mobilů specializuje. Ta telefony diagnostikuje, případně smaže veškerá data a následně rozebere na náhradní díly a zbytek zrecykluje. Na těchto aktivitách spolupracuje s chráněnými dílnami Horizont a S-firma, jež zaměstnávají hendikepované.

Do prodejen T-Mobile zákazníci nemusí nosit jen staré mobily, ale i další nepotřebná elektrozařízení.

Chceme zamezit tomu, aby se v domácnostech zbytečně hromadily staré telefony, a proto se snažíme nabídnout co nejjednodušší způsob, jak se takových zařízení zbavit a zajistit jejich recyklaci. Sběrné boxy poskytujeme firmám i veřejným institucím, které projeví zájem o uspořádání jednorázového sběru telefonů mezi svými zaměstnanci či návštěvníky. V případě T-Mobile se ale jedná o dlouhodobou spolupráci, kdy výhodou je zejména to, že trvalá sběrná místo Remobilu jsou nově po celé České republice,“ dodává Miloš Polák, zakladatel projektu Remobil a odborný garant.

Do prodejen T-Mobile ale zákazníci nemusí nosit jen staré mobily. Odevzdat zde mohou také další nepotřebná elektrozařízení – tablety, chytré hodinky, routery a drobnou elektroniku – nebo se definitivně zbavit baterií, kabelů či nabíječek. S jejich bezpečnou a ekologickou likvidací pomůže také společnost Asekol, která má zpětný odběr elektrozařízení na starosti.

S každým vybraným telefonem navíc přispívá T-Mobile na projekt Chytrá lesní krajina České zemědělské univerzity v Praze. Z recyklace mu tedy neplynou žádné finanční zisky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze