T-Mobile nám odhalil jednu z prvních BTS v Týnském chrámu

Redaktoři mají své místo povětšinou za klávesnicí počítače, dnes jsme si však udělali spolu s T-Mobilem exkurzi do Týnského chrámu, kde nám u příležitosti oslav 20letého výročí odhalil jednu z prvních BTS stanic. Cesta na vrchol byla náročná, a to jak ta dnešní po schodech chrámu, tak i cesta, kterou T-Mobile za 20 let ušel.

Málo kdy se podaří, že vidíte místa, která jsou očím běžným smrtelníkům odepřena. Dnes jsme měli tu možnost, když jsme spolu se zástupci T-Mobilu vystoupali až téměř na vrchol Týnského chrámu, ve kterém se nachází jedna z prvních BTS stanic, která rozšiřuje signál růžového operátora. Tuto příležitost jsme si nemohli nechat ujít a samozřejmě jsme pro vás ulovili i pár fotografií z místa.

BTS T-Mobile
Pohled na Prahu je z této perspektivy jedinečný

Cesta na vrchol

Cesta na vrchol Týnského chrámu je poměrně náročná. Nejprve nás čekalo točité betonové schodiště a pak už jen dřevěné schody k místu, kde se BTS stanice nachází. Pro nás, jakožto účastníky exkurze, to sice náročné bylo, jak nám ale řekli zástupci, servisní technici s sebou musí nosit speciální vybavení, které váží i několik desítek kilogramů. Základem je batoh s náčiním a kufřík s potřebným vybavením pro opravu nebo rozšíření BTS stanic. Ten samotný váží nejvíce, dostat jej až na vrchol tedy není zrovna snadná práce. Servisní technici si mohou pomáhat speciálním tažným lanem, zbytek však musí odpracovat samotní technici.

BTS T-Mobile

Dostáváme se nad úroveň chrámového zvonu, kde se jedna z prvních BTS stanic nachází. V malém prostoru dominuje velká skříň stanice, která po otevření překvapí volným prostorem. Za dobu vývoje se totiž velikost komponent zmenšovala, samotná kabina však zůstala zachována, a to především kvůli obtížné manipulaci v prostoru architektonicky vzácné národní památky. T-Mobile aktuálně spolupracuje se společností Huawei, která zastřešuje infrastrukturu, v minulosti se jednalo například o Siemens. Stanice samozřejmě prošla za svoji existenci velkým vývojem, zpočátku se například data šířila rychlostí pár kilobitů za sekundu, dnes je to s LTE podstatně lepší.

BTS T-Mobile

Vzájemný respekt

Nutno podotknout, že stanice respektuje ráz a historii Týnského chrámu a je velmi citlivě umístěna. Vzájemný respekt v tomto ohledu hraje velkou roli, v samém srdci historického chrámu se totiž nacházejí moderní technologie operátora, což na první pohled nejde zrovna dohromady.

BTS T-Mobile

Zajímavosti BTS

Dnes T-Mobile spravuje několik tisíců BTS stanic, některé navíc sdílí s O2. Některé stanice rozmístěné různě po republice jsou dokonale ukryté tak, aby respektovaly ráz okolního prostředí. Věděli jste například, že jedna z BTS vypadá jako strom? Z dálky by vás ani nenapadlo, že se nejedná o strom reálný, ale pouze o imitaci, ve které je ukryté veškeré potřebné vybavení. Následně nás už nepřekvapila ani informace o tom, že se jedna z BTS stanic nachází v posedu na stráni, který plní pouze roli stanice. Mnozí mohou namítnout, že umisťování stanic do takových prostorů je narušení přírody, ovšem zavolat si v případě nouze potřebujeme i tam.

Opravovat BTS stanice je náročná práce, a to nejenom v Týnském chrámu. Opravy nepočkají a je tedy jedno, jaké je počasí a jestli zrovna musíte hledat pod vrstvou sněhu.

Co si odnášíme?

Co si z dnešní zajímavé exkurze odnášíme? Kromě jedinečného pohledu na Prahu nás překvapila náročná práce servisních techniků, kteří musí často zdolávat velmi nepříznivý terén s obrovskou zátěží. Výpadky signálu patří mezi velké problémy a právě oni se snaží podobným věcem zabránit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze