Update Nokia Belle ke stažení: přinášíme návod, jak aktualizovat

359

Dlouho očekávaný update na novou verzi operačního systému Nokia Belle pro majitele Nokií C6-01, C7, E6, E7, N8, X7, Oro a 500 je možné konečně oficiálně stáhnout a výrazně tak vylepšit svůj telefon. Přinášíme podrobný návod, jak na to.

Symbian Belle byl představen již poměrně dávno a už od podzimu jsou na trhu nové telefony s tímto systémem (u nás jsou v prodeji modely 700 a 701). Stávající majitelé telefonů se Symbianem Anna si však museli počkat až do dnešního dne.

Nokia Belle (původně Symbian Belle) přinese výrazně inovované ovládání a vzhled

Co je nového v Nokia Belle?

Update na Nokia Belle (původně se verze jmenovala Symbian Belle, ale Nokia se rozhodla název Symbian již nepoužívat) je největším updatem pro současné Symbianové telefony. Přináší kompletní redesign uživatelského prostředí, mnoho změn a vylepšení. Ty jsme podrobně popsali již v našem dřívějším článku, nyní tedy pouze stručně.

  • inovované grafické prostředí - kontextové textové popisky ve spodní části displeje nahradily elegantnější ikonky
  • zvýšení počtu domovských obrazovek (u většiny telefonů na 6, u Nokie E6 zřejmě na víc)
  • nový vzhled a systém widgetů, které nyní mohou mít různou velikost a umístění
  • nová stahovací lišta ve stylu Androidu, umožňující přístup k notifikacím a rychlému vypnutí/zapnutí některých funkcí
  • nové grafické efekty
  • inovovaný webový prohlížeč
  • pokročilejší funkce pro NFC, pokud jej telefon obsahuje (pouze Nokia C7)

Které telefony lze aktualizovat na Nokia Belle

Aktualizace je dostupná POUZE pro telefony, kterým je umožněna aktualizace na předchozí verzi Symbian Belle, tedy telefony se Symbianem3. Telefony se starším Symbianem aktualizovat nemohou. Níže přinášíme seznam telefonů, které mohou aktualizovat na Nokia Belle.

  • Nokia C6-01
  • Nokia C7
  • Nokia E6
  • Nokia E7
  • Nokia N8
  • Nokia X7
  • Nokia Oro
  • Nokia 500 - více informací zde

Návod, jak aktualizovat na Nokia Belle

Zatímco předchozí update na Symbian Anna bylo možno stáhnout i přímo z telefonu skrze FOTA, nejnovější aktualizaci na Nokia Belle je možno nainstalovat pouze kabelem skrze Nokia Suite. Důvodem je rozsáhlý zásah do systému, nutnost kompletního zálohování přístroje a velikost updatu. Níže naleznete návod krok za krokem, jak na Nokia Belle aktualizovat. Celý proces včetně zálohování a obnovení trvá v závislosti na vašem připojení a množství dat v telefonu zhruba 30 minut až 1 hodinu.

  1. Pokud ještě nemáte počítačový program Nokia Suite pro správu telefonu Nokia, stáhněte si jej zde
  2. Spusťte Nokia Suite. Pokud máte starší verzi než 3.3, bude potřeba program aktualizovat (program automaticky oznámí). Aktualizaci proveďte a restartujte počítač
  3. Spusťte Nokia Suite a připojte kabelem váš telefon. Po připojení klepněte na horní liště na Nástroje - Aktualizace Softwaru, případně vám Nokia Suite sám nabídne aktualizaci
  4. Odsouhlaste podmínky a poté bude aktualizace probíhat zcela automaticky. Řiďte se pokyny na obrazovce Nokia Suite.
  5. Proběhne stažení aktualizace (zhruba 290MB)
  6. Proběhne kompletní záloha paměti telefonu (C:). Data ve velkokapacitní paměti a na paměťové kartě zůstanou zachována a zálohovat je není potřeba
  7. Po záloze dojde k zahájení samotné instalace, která trvá zhruba 5 minut. Telefon se během aktualizace několikrát odpojí a restartuje. To je zcela normální a je důležité, abyste za žádných okolností neodpojovali USB kabel od telefonu nebo počítače.
  8. Po instalaci updatu se telefon rastartuje, telefon však dále nepoužívejte. Nenastavujte jazyk ani další informace, i když o ně telefon požádá!
  9. Proběhne obnovení všech vašich dat, což může trvat několik desítek minut
  10. Po dokončení obnovení je telefon připraven k použití. Užívejte si inovovaný systém!

Nemáte češtinu? Zřejmě máte šedivku

Pokud se vám po aktualizaci na Nokia Belle ztratí možnost zvolit český jazyk jako prostředí telefonu, zřejmě máte telefon, který není určen pro český trh a byl sem dovezen z jiné země (tzv. šedivý telefon, šedivka). Takový telefon je sice při koupi levnější, ale přináší podobné problémy. U těchto telefonů se vždy při updatu nahraje původní jazyková sada a češtinu tam není možné uživatelsky nahrát. Buď můžete zkusit telefon ručně přeflashovat, což je postup pro velmi pokročilé uživatele s rizikou ztráty záruky nebo doneste telefon do obchodu, ve kterém jste jej zakoupili a žádejte nahrání českého prostředí.

Update jsme vyzkoušeli na redakční Nokii N8 a vše proběhlo bez problémů, aktualizace trvala včetně obnovení zhruba 45 minut. Updatovali jsme také redakční model C6-01, kde jsme však narazili na několik zádrhelů. Po dokončení updatu a obnovení zmizely e-mailové schránky a některé aplikace.

Máte nějaké postřehy ohledně aktualizace? Updatovali jste úspěšně nebo nastaly nějaké komplikace? Pište nám své postřehy do diskuze po článkem!

Líbil se vám tento článek? Přidejte si nás na Facebooku, Google nebo Twitteru a neunikne vám žádná zajímavá novinka či recenze!

Zdroje: conversations.nokia.com

Diskuze ke článku
Pan Někdo
Nokie mě hodně zklamala s Windows Phone, kdyby pokračovala se Symbianem, tak bych byl ještě dloholetý uživatel.
Vincent
Dobrý den dělal jsem to podle vašeho postupu ale žádnou aktualizaci mi to nenabídlo jak jak je to možné?Děkuji za odpověď
rr5
Neviem ci preto ze som slovak :-) ale mne ziadny update neponuka ...
Vincent
já jsem ČR a mě to taky nic nenabízí

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze