Svůj Mercedes už brzy ovládnete hodinkami Pebble i Galaxy Gear

2

Automobilka Daimler AG prodávající automobily pod značkou Mercedes-Benz ukázala na veletrhu CES v Las Vegas novinky v oblasti propojení s chytrými mobilními zařízeními. K dispozici už je nyní mobilní aplikace, která se brzy rozšíří, už na jaře se můžeme těšit ovládání hodinkami a k vidění bylo i zajímavé propojení s Google Glass.

Letošní CES v Las Vegas byl rekordní v počtu účastnících se automobilek. To ukazuje jasný trend s propojováním automobilů s další elektronikou, a to mnohem rychlejším tempem, než by si mnoho z vás představilo. Zatímco donedávna byly automobily spíše samostatnými jednotkami a vrcholem propojení bylo přehrávání hudby z mobilu přes Bluetooth, v poslední době se dočkáváme mnohem těsnějšího spojení. A jak některé automobilky ukázaly i na veletrhu CES v Las Vegas, máme se i do budoucnosti na co těšit. Jedním z inovátorů je kromě Audi, které chystá bezdrátové nabíjení a svůj tablet, i Mercedes.

Mercedes Benz S

Hodinkami si zamknete auto

Vše se točí kolem aplikace Digital DriveStyle App, která je už nyní ke stažení pro iOS, a díky které lze nejen například najít, kde je zaparkovaný automobil a po připojení přístroje k autu zobrazovat skrze palubní multimediální systém statusy na Facebooku, likeovat, ovládat multimédia a mnohé další. Brzy přibude také verze pro Android, ale hlavně zcela nové možnosti. V nové aplikaci uvidíte naprosto detailní statistiku o vašem autě. Zajímá vás například, kolik hodin v roce jste strávili v zácpách, jaká je vaše průměrná spotřeba mimo město nebo na jaký převodový stupeň jezdíte nejčastěji? To vše bude nová aplikace umět. Prozradí ale také, kolik osob v průměru ve vašem autě jezdí, jak ekologické jsou vaše jízdy, stav pneumatik a například také umí na dálku zkontrolovat, zda je vaše auto zamčené. V současnosti je tato nová verze aplikace k dispozici pouze pro elektrické Mercedesy, v nejbližších měsících ale bude spolupracovat také se všemi ostatními modely s konvenčním pohonem.

Nová verze Digital DriveStyle App zobrazí velké množství statistik o vozidle

S touto novou verzí aplikace se budou umět propojit také chytré hodinky, a to už letos. Daimler uzavřel partnerství s Pebble a skrze jejich hodinky bude možno přistupovat k aplikaci DriveStyle App a například z hodinek vzdáleně automobil zamknout. Po nastoupení do auta ale budete moci hodinkami ovládat i palubní multimediální systém a rychle například zvolit cíl cesty. Kromě hodinek Pebble bude integrace připravena i pro Samsung Galaxy Gear, které spolupracují už nyní například s novým BMW i3 s elektrickým pohonem.

Hodinky Pebble bude možno propojit s palubním systémem vozu

Dalším krokem Google Glass

Hodinky jsou ale prvním krokem připojení takzvaných wearables k autu. Mercedes koketuje už i s propojením Google Glass, pro které má již vyvinutou aplikaci, kterou nyní testuje, a kterou rovněž ukazoval na veletrhu CES v Las Vegas. Zatím se vše točí kolem navigace, ale je to jen začátek. Idea je taková, že si hlasem pohodlně nastavíte v Google Glass cíl cesty, zatímco jdete k vozidlu. V něm si Google Glass sejmete a zároveň se cíl vaší cesty automaticky přenese do palubní navigace a vy hned můžete vyrazit k cíli, bez zdlouhavého zadávání cíle skrze volič palubního systému.

Google Glass

Partnerství s Googlem se ale v automobilech Mercedes projeví mnohem hmatatelněji už letos, a to přidáním sociální sítě Google+ do palubního systému. Tato sociální síť Googlu tak doplní již existující Facebook a Twitter, které lze díky Digital DriveStyle App využívat v automobilech Mercedes už nyní.