Audi zavede v autech už letos bezdrátové nabíjení, chystá i svůj tablet

2

Audi na veletrhu CES v Las Vegas ukázalo několik inovací, které se týkají mobilních telefonů a obecně mobilní elektroniky ve spojení s automobilem. Už letos se řidiči dočkají bezdrátového nabíjení, k vidění ale bylo mnohem více chystaných novinek. Audi mimo jiné chystá vlastní tablet.

Bezdrátové nabíjení už letos

Automobilka Audi v letošním roce chystá postupně pro všechny modelové řady bezdrátové nabíjení telefonů integrované do loketní opěrky. Bude se jednat o příplatkovou výbavu a díky standardu Qi nabijete různé typy telefonů, od Nexusů, přes Nokie až po Samsungy. Vnitřek loketní opěrky je vybaven protiskluzovou měkčenou podložkou, na kterou stačí telefon položit a začne se automaticky nabíjet. Audi slibuje i propojení s anténou automobilu pro lepší příjem.

Bezdrátové nabíjení v loketní opěrce bude postupně zavedeno do všech modelových řad v tomto roce za příplatek

Audi bude mít tablet s Androidem, propojí se s autem

Zatímco bezdrátového nabíjení se dočkáme velmi brzy, automobilka na CESu ukázala další chystané inovace, kterých se dočkáme později. Chystá například vlastní tablet s logem Audi. Nemíní ho ale prodávat samostatně, ale jako součást nového informačního a zábavného systému v autě. Jak to bude fungovat? Sám o sobě je Audi tablet klasickým zařízením s 10,1palcovým displejem, Androidem Jelly Bean, s obchodem Google Play a vším, co je u klasických Android tabletů běžné.

K dispozici je ale set aplikací Audi, které umožňují komunikaci s automobilem. Na pohovce si tak můžete naplánovat cestu a tablet si poté můžete vzít do auta nebo blízko auta a jakmile se připojí k palubnímu Wi-Fi, lze trasu do auta přenést a ovládat i další věci. K dispozici je ovládání audia i videa. Například pasažér sedící na zadních sedadlech si přes tablet volí, co chce poslouchat nebo může řidiči přímo z tabletu poslat do navigačního systému cíl, kam ho má odvézt.

Tablet od Audi se přes Wi-Fi propojí s automobilem a poté lze ovládat palubní systémy vozu

Na tabletu lze rovněž sledovat stav vozidla, rychlost, otáčky, převodový stupeň, dojezd, teplotu okolního vzduchu a mnoho dalších informací. Pokud vás tak tyto informace zajímají a sedíte právě na zadních sedadlech, nemusíte díky tabletu už nakukovat řidiči přes rameno.

Zástupci Audi přímo z Ingolstadtu ale zatím nechtěli sdělit, kdy se tohoto systému dočkáme v praxi, zatím se pouze vyvíjí. Vše ale vypadá velice slibně a možná již v roce 2015 se dočkáme v automobilech Audi tohoto zajímavého propojení tabletu s palubními systémy vozu.

Diskuze ke článku
Petr Kellner
Petr Kellner
Chybička se vloudila :D "co je u klasických Androit tabletů běžné."
Jinak Audi asi nikdy mít nebudu ale kdybych měl tak bych to určitě uvítal :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze