Upustí Samsung od ultrazvukových čteček otisků prstů v displeji?

22
Upustí Samsung od ultrazvukových čteček otisků prstů v displeji?
  • Samsung údajně uvažuje nad návratem k optickým čtečkám otisků prstů
  • Důvodem může být nedávná bezpečnostní kauza
  • Samsung by tak mohl odebírat optické čtečky otisků prstů od domácích (jihokorejských) výrobců

V letošním roce jsme si kromě trendu ohebných displejů mohli všimnout také strmého nárůstu smartphonů se čtečkou otisků prstů v displeji, a to dokonce i u cenově dostupnějších modelů. Naprostá většina těchto čteček funguje na optické bázi a jde tedy spíše o objektivy umístěné pod zobrazovačem, které vyfotí otisk prstu uživatele, což je také důvodem toho, proč se při přiložení prstu rozsvítí část obrazovky, pod níž je senzor.

Až Samsung se v prvním čtvrtletí letošního roku rozhodl implementovat konkurenční ultrazvukovou technologii od americké společnosti Qualcomm. Tu jsme si mohli poprvé otestovat u řady Galaxy S10 (s výjimkou cenově dostupnějšího Galaxy S10e).

Podle informací koreatimes.co.kr však není s touto technologií od Qualcommu spokojen. Před několika týdny jsme sledovali kauzu, kdy ultrazvuková čtečka skenovala povrch ochranné fólie namísto otisků prstů uživatele, což mělo za následek, že mohl telefon odemknout v podstatě kdokoliv. Pár dní na to Samsung vydal bezpečnostní záplatu, která problém odstranila. Napáchané škody v podobě oslabené důvěry uživatelů v tuto technologii či dočasné deaktivace možnosti potvrzení plateb otiskem některými bankovními ústavy toto opatření však pochopitelně vyřešit nedokázalo.


Podle názoru korejského analytika Lee Jong-wooka by tak mohl Samsung zcela upustit od využívání ultrazvukové čtečky otisků prstů od Qualcommu a navrátit se k optické technologii. Díky tomu by zároveň mohl optické čtečky otisků prstů odebírat od lokálních (jihokorejských) výrobců a nemusel by snímače nakupovat od amerického Qualcommu. Zástupci Qualcommu se k výše uvedeným informacím odmítli vyjádřit.

Diskuze ke článku
PetrV
Za mě je to v displeji nepraktické
Absolut NoFak
Samsung by měl hlavně upustit od displejů jako takových!
Adamantium
Je mi úplně jedno, jestli bude čtečka v displeji nebo na zadní části..
Kulhavec
Já naštěstí u S10 se čtečkou otisků nemám vůbec žádné problémy. Oproti předchozímu Mate 10 Pro je mnohem spolehlivější hlavně v létě když se mi potí ruce. Mám ale pár známých, kteří s ní nejsou moc spokojení a tvrdí že jim funguje pomalu a nespolehlivě...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze