Srovnání: One (M8) vs. G3 vs. Galaxy S5 vs. Xperia Z3 (Finále)

71

Vyvrcholení našeho letošního srovnání TOP Androidů přichází přesně na Štědrý den. Dnes se celá čtveřice utká v dalších čtyřech kolech a rozdělí si poslední body. Udrží Xperia Z3 svůj náskok? A co Samsung Galaxy S5, dokáže ještě zabojovat a opustit nelichotivou poslední příčku? Na tyto otázky odpoví právě začínající druhý díl srovnání.

V prvním díle jsme se se všemi čtyřmi účastníky letošního srovnání seznámili, ale opakování je matkou moudrosti, a proto si čtveřici představíme ještě jednou a doplníme také přehledné tabulkové srovnání jejich základních parametrů.

TIP! Nepřehlédněte také první díl

HTC One (M8)

Věčně druhé HTC, takovou přezdívku si v našich srovnáních HTC vysloužilo. Stejně jako v posledních dvou letech je do souboje nasazen zástupce řady One, tentokrát model One (M8), který navazuje na loňský úspěch a v podstatě mnoho nezměnil. Kovové tělo, kvalitní displej či výkonný hardware jsou samozřejmostí. Trumfem bude dvojice fotoaparátů na zadní straně. Zda to však bude stačit alespoň na obhajobu, se teprve uvidí.

TIP! Recenze HTC One (M8) – Repríza na jedničku

HTC One (M8)

LG G3

Po roční pauze se do našeho srovnání vrací LG s modelem G3, který bude útočit na ty nejvyšší pozice. Nabízí opravdu velký a především extrémně jemný displej, který se vešel do velmi malého těla. Lákadlem mohou být i tlačítka na zadní straně nebo kvalitní fotoaparát s laserovým ostřením. Výkonu má LG na rozdávání a s rolí otloukánka ostatních se letos rozhodně nespokojí.

TIP! Recenze LG G3 – černý kůň s QHD displejem

LG G3

Samsung Galaxy S5

Nejvíce fanoušků, nejvíce vítězství a nejzvučnější jméno. Jak jinak uvést letošního zástupce Samsungu, kterým je vlajkový model Galaxy S5. Ten do značné míry vychází z modelu Galaxy S4, stále ještě úřadujícího šampióna, avšak nabalil na sebe spoustu zajímavých funkcí, kterými se bude snažit uhájit svou drtivou dominanci. Zmiňme například čtečku otisků prstů nebo senzor srdečního tepu.

TIP! Recenze Samsung Galaxy S5 – Popáté a nejlépe

Samsung Galaxy S5

Sony Xperia Z3

Vyrovnanost srovnání podpoří i Sony se svou Xperií Z3. Japonský výrobce má drobnou výhodu v tom, že model Z3 je poměrně nedávno představený. Loni se Sony muselo spokojit se třetím místem s citelnou ztrátou na vedoucí dvojici. Letos jsou však ambice podstatně výše. Vlajkové modely během pouhého roku zcela dospěly. Vyzrála nám konstrukce, displej, fotoaparát i výkon. Zachována zůstala zvýšená odolnost i typicky příjemné a kvalitní prostředí.

TIP! Recenze Sony Xperia Z3 – Krásný maratonec

Sony Xperia Z3

HTC One M8, LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3 – srovnání

HTC One (M8) LG G3 Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z3
rozměry 146,4 × 70,6 × 9,4 mm 146,3 × 74,6 × 8,9 mm 142 × 70,5 × 8,1 mm 146,5 × 72 × 7,3 mm
hmotnost 160 gramů 149 gramů 145 gramů 152 gramů
úhlopříčka displeje 5 palců 5,5 palců 5,1 palců 5,2 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
jemnost 441 ppi 534 ppi 432 ppi 424 ppi
procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AB 4×2,3 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,46 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,5 GHz Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC 4×2,5 GHz
operační paměť RAM 2 GB 2 / 3 GB 2 GB 3 GB
interní paměť 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB 16 GB / 32 GB 16 GB
paměťové karty ano ano ano ano
operační systém Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4 Android 4.4
fotoaparát (zadní) 4 Mpx (Ultrapixely) 13 Mpx 16 Mpx 20,7 Mpx
fotoaparát (čelní) 5 Mpx 2,1 Mpx 2,1 Mpx 2 Mpx
záznam videa 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px
zvýšená odolnost IPx3 ne IP67 IP68
bezdrátové nabíjení ne ano s jiným krytem ne
cena 14 000 Kč 13 000 Kč (32GB verze) 14 500 Kč 18 500 Kč

Rekapitulace

Před samotným začátkem druhého dílu se v krátkosti ohlédneme za prvním dílem. V něm jsme byli svědky pěti napínavých kol, kdy jsme srovnávali zpracování či výdrž telefonů. Obě tato kola byla silnou stránku pro Xperii Z3, která úsilí přetavila do zisku hned šesti bodů. V dalších třech kolech přišel na řadu zvuk, displej a hardwarová výbava. Opět se dařilo hlavně zástupci od Sony, ale bodové zisky zaznamenaly i další.

Srovnání TOP Androidů 2014

Aktuální pořadí je následující. První příčku drží pevně ve svých rukách Xperia Z3 s 11 body, o druhé místo se dělí One (M8) a G3 s 6,5 body a prozatím poslední je Galaxy S5 s 6 body. V následujících kolech se však pořadí může ještě rychle promíchat.

6. kolo – operační systém a prostředí

Všechny účastníky provází operační systém Android. Verze 4.4 KitKat je shodná pro celou čtveřici. Každý výrobce však sází na vlastní nadstavbu a ve výsledku je podoba prostředí hodně odlišná. V tomto kole se tak podíváme na základ, pro který jsme vytyčili srovnání odemykací a pohotovostní obrazovky, informační lišty a nakonec se zaměříme také na optimalizace jednotlivých prostředí.

Odemykací obrazovky bývají velmi podobné a liší se spíše jen možnostmi zobrazení informací. V tomto ohledu je na tom nejlépe One (M8), které zvládá nejen hodiny a datum, ale také počasí a hned čtyři zástupce rychlých funkcí. Galaxy S5 nabízí rovněž počasí a přístup k fotoaparátu. LG G3 kontruje velmi propracovanou grafikou počasí na celém displeji, ale chybí rychlí zástupci. Xperia Z3 si vystačí s jednoduchostí, počasí ponechává stranou, avšak přístup k fotoaparátu nechybí.

U velkých telefonů přijde vhod odemknutí poklepáním na displej. Tuto možnost nabízejí všichni vyjma Galaxy S5. Poklepáním lze ale například LG G3 také zamknout. Stačí poklepat na pohotovostní plochu nebo na lištu kdekoliv v prostředí. One (M8) lze poklepáním uzamknout, jen pokud jste telefon ještě zcela neodemkli. U LG G3 si lze navíc nastavit funkci Knock Code, a využít k odemčení vámi definované poklepání. Galaxy S5 se může jako jediné pochlubit čtečkou otisků prstů, pomocí které lze také displej odemknout, avšak až po stisku tlačítka. Čtečka je lákavá, avšak pro fungování je nutné po Home tlačítku přejet a často se stává, že váš otisk nerozpozná.

Prostředí

Pohotovostní obrazovky již za léta své existence vyspěly a rozdíly mezi různými nadstavbami bychom hledali opravdu s lupou. Vždy se můžete spolehnout na umístění zástupců, widgetů, ale také složek. Odlišnosti hledejme u informačních lišt. Nejvíce informací na lištu dostal model G3, který má sice jen jednu, ale zobrazí zmeškané události, rychlé nastavení jasu a zvuku i dalších 5 volitelných zástupců. Zdatně mu konkuruje Galaxy S5, který má obdobně obsáhlou lištu, avšak snadno se lze přepnout na druhou stránku, kde je ještě více zástupců rychlého nastavení.

Společnosti HTC spolu se Sony řeší vše více v klidu a lišty jednoduše striktně oddělily. Na první jsou zmeškané události, na druhé prvky rychlého nastavení. Ke všemu se tedy také dostanete, jen ne tak rychle jako u LG či Samsungu.

Srovnání TOP Androidů 2014

Podoba nabídky naposledy spuštěných aplikací se na naší čtveřici mírně liší. Zatímco HTC a LG je vměstnají na jeden displej u Sony a Samsungu se listuje. Každopádně ve všech případech je vše přehledné a můžete umazávat po jedné aplikaci či vše najednou.

Trumf v tuto chvíli vytahuje Xperia Z3 v podobě mini aplikací, díky kterým můžete využívat třeba i tři aplikace současně. Jde jich spustit více, ale pak už není dění na displeji přehledné. Na toto rychle reaguje LG G3 funkcí dvojité okno, kdy dokáže displej rozdělit na dvě části a pracovat ve dvou aplikacích současně. Samsung může kontrovat velmi dobře zpracovanou funkcí Multi-Window, kdy lze spustit podobně jako u LG dvě aplikace na jednom displeji. V tomto ohledu zaostává HTC, které nic podobného nenabízí.

Kompletní čtveřice nabízí k usnadnění ovládání gesta. Nejméně jich má Xperia Z3, pouze přijetí hovoru zvednutím, to nabízí i G3 a Galaxy S5. Nijak se nevytáhlo ani One (M8), jehož gesta se soustředí především na odemknutí. U G3 máte možnost hovory ztišovat zvednutím telefonu, přijmout přiložením k uchu či pozastavit video otočením zařízení směrem dolů. Galaxy S5 nabízí dokonce možnost bezdotykově procházet maily či text na internetu. Dlaní pak nabízí také možnost pořízení screenshotu.

Všechny prvky prostředí či pomocné systémy jsou sice příjemným vylepšením, ale přiznejme si, vše stojí a padá na dobré optimalizaci prostředí. Před sebou máme čtveřici, která se směle může řadit k nejvybavenějším telefonům na trhu. V tomto ohledu kraluje dvojice HTC One (M8) a Sony Xperia Z3, jejichž plynulost je prvotřídní a nezadýchají se ani při náročném využívání. Na nic nebudete čekat, vše se animuje plynule bez zaseknutí. V těsném závěsu za nimi je LG G3, jehož plynulost je rovněž výborná, ale občas se drobné zaváhání objeví. S mírným odstupem je Samsung Galaxy S5, jehož těžkopádná nadstavba dává zabrat i silnému procesoru. Prostředí je vesměs plynulé, ale občas si vteřinu počkáte, než se stane, co zamýšlíte. Není to moc, ale konkurence dokáže více.

V šestém kole si pro tři body došlo LG G3. Prostředí má plynulé, nabízí propracovanou lištu, gesta, dvojité okno a šikovné odemykání poklepáním včetně Knock Code. Dva body získává Xperia Z3 za skvěle odladěné prostředí a přítomnost praktických mini aplikací. Poslední bod si nakonec rozdělí One (M8) s Galaxy S5. V případě HTC je prostředí vesměs klasické, ale oceňujeme plynulost, která je pro celé využívání nejdůležitější. Tu však postrádáme u Samsungu, avšak nelze opomenout jeho snahu v prostředí, kde například nabízí i různé režimy, které mohou usnadnit práci nebo používání více zabezpečit. Někomu se může hodit i čtečka otisků prstů, byť není zcela spolehlivá, či práce s více okny.

Stav po 6. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
7 b. (+0,5)9,5 b. (+3)6,5 b. (+0,5)13 b. (+2)

7. kolo – klávesnice, kalendář a konektivita

V šestém kole se podíváme dále na výbavu a vybereme klíčové prvky. Začneme u klávesnic. Pozitivní zprávou pro mnohé je, že kompletní čtveřice může v režimu na výšku nabídnout klasickou telefonní klávesnici v rozložení 3×4. V režimu na šířku už jde o české QWERTZ klávesnice s výjimkou modelu One (M8), který nabízí QWERTY. U G3 a Galaxy S5 se dostalo na samostatný řádek s čísly, ale jejich jednotlivá tlačítka jsou naopak nejmenší ve srovnání s One (M8) a Xperií Z3. Poslední dva jmenování také jako jediní nabízí samostatné tlačítko nejen pro tečku, ale také pro čárku, což se rozhodně hodí. Psát můžete také metodou swype, podporují ji všechny čtyři modely.

V případě kalendářů je situace velice vyrovnaná, máme co dočinění s těmi nejlepšími. Vyjma One (M8) můžete využívat i roční náhled. Důležitý měsíční náhled mají všichni zpracován velmi kvalitně. Vždy vidíte výpis událostí u vybraného dne, většinou pod samotným kalendářem. Výjimkou je LG G3, které využívá ultra jemného displeje a události vypisuje rovnou do kolonek v kalendáři. Přehlednost je překvapivě velice slušná.

V případě konektivity tu máme opět očekávanou shodu, neboť nejlepší telefony si nemohou dovolit příliš zaváhat. Samozřejmostí je také kompletní možnost připojení k internetu, včetně LTE a samozřejmě včetně podpory všech frekvencí potřebných na našem území. Samozřejmostí je také NFC, Bluetooth 4.0 či USB OTG. Zaváhání přichází až na samotný závěr ze strany Xperie Z3, které chybí infraport.

Sedmé kolo bylo velice vyrovnané, nicméně body se rozdělit musí. Tři body nakonec získává LG G3 za pohodlnou klávesnici s číslicovým řádkem, propracovaný kalendář a bezchybnou konektivitu. Dva body si připisuje Galaxy S5, který prokázal vyrovnaný výkon. Poslední bod zbývá na One (M8), který však nijak výrazně nezaostává, avšak nenabízí tak propracovaný kalendář. Bez bodu je tentokrát Xperia Z3, která rovněž nijak výrazně nezaostává, avšak absence infraportu ji v tomto kole zlomila vaz.

Stav po 7. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
8 b. (+1)12,5 b. (+3)8,5 b. (+2)13 b.

8. kolo – Fotoaparát

Předposlední kolo se bude týkat fotoaparátů. Rozlišení se nám letos rozuteklo do různých směrů a shodu v tomto aspektu nelze najít. Vůbec nejvyšší rozlišení nabídne Xperia Z3 a to až 20,7 megapixelů. V závěsu je Galaxy S5 s 16 megapixely a LG G3 se 13 megapixely. HTC razí teorii Ultrapixelů a jen 4megapixelového rozlišení. Automatické ostření a přisvětlovací LED dioda je samozřejmostí.

Pouze Xperia Z3 však nabízí dvoupolohovou spoušť fotoaparátu na obvyklém místě, což se cení. Pozadu nechce zůstat ani LG G3 a konkurenty přebíjí přítomností optické stabilizace obrazu a rovněž laserovým ostřením, které pomáhá ostřit rychleji a hlavně přesněji v noci či na rovné plochy.

Prostředí u všech čtyřech rivalů je přehledně zpracované a radost udělají samostatné spouště pro fotografování a záznam videa. V nastavení si lze vždy vybrat HDR mód, vyvážení bílé, hodnoty expozice či různé filtry.

Než se podíváme na samotné snímky, stojí za zmínku druhý fotoaparát u One (M8), který slouží k měření ohniska vzdálenosti. Po vyfotografování pak můžete snímky přeostřovat. Je však vždy nutné zvolit vhodnou kompozici. Něco podobného umí také G3 a Galaxy S5, avšak pouze softwarově a navíc je tento režim nutné zvolit ještě před vyfotografování. U One (M8) můžete upravit jakékoliv fotografie zpětně.

Možnosti kvalitního přeostření u HTC One (M8)

Kvalita samotných snímků je u dnešní čtveřice vcelku rozdílná. Patrně nejhůře je na tom One (M8), které trpí nízkým rozlišením a z něho pramenící slabší ostrostí, která se promítá především u vzdálenějších detailů. Naopak v noci je na tom One (M8) vcelku dobře. LG G3 se naopak ostrosti bát nemusí, snímky má do detailu vykreslené. Dobře si poradí i s fotografováním v noci, avšak snímky získávají nepřirozený modrý nádech.

Poznámka: Všechny testovací snímky byly pořízeny v automatických režimech.

Exteriér 1 (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Exteriér 2 (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Exteriér – noc 1 (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Exteriér – noc 2 (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Šero bez blesku (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Šero s bleskem (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)
Makro (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)

V případě Galaxy S5 lze hovořit o poměrně vyváženém výkonu, především pak za světla. Ostrost by však mohla být o něco lepší. V noci pak jsou snímky tmavší, než by musely být. Xperia Z3 pak produkuje za denního světla velmi pěkné a ostré snímky, určitě ostřejší než Galaxy S5. Ve tmě však přehání snahu o pohlcení co nejvíce světla a vznikají přepaly. Naopak pokud máte například v místnosti šeru, hodí se více světla a na snímku vždy alespoň něco vidíte, což u konkurence ne.

Fotografie můžete pořídit také skrze čelní kamerky, kde mají všichni rozlišení 2 megapixely, kromě HTC One (M8). To nabízí 5 megapixelů a na výsledku je to viditelně znát. Pokud toužíte hlavně po selfies, je One (M8) dobrou volbou.

Čelní kamerky (HTC One (M8), LG G3, Samsung Galaxy S5 a Sony Xperia Z3)

Osmé kolo vyhrává LG G3. Na svou stranu si nás získalo laserovým ostřením, optickou stabilizací a nakonec i kvalitou fotografií. Dva body dostává Xperia Z3, která je velice schopným fotomobilem. Bod zbyl na Samsung Galaxy S5, který by mohl produkovat ostřejší snímky. Bez bodu zůstává HTC One (M8). Přeostřování je prima věc, stejně tak selfie, ale na klasické momentky lze doporučit spíše někoho z konkurentů.

Stav po 8. kole:

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
8 b.15,5 b. (+3)9,5 b. (+1)15 b. (+2)

Bonusové kolo a závěr

Naše srovnání spěje ke svému konci. Z výsledků po osmém kole už si v podstatě můžete vykrystalizovat konečné pořadí. Těsně zvítězilo LG G3 o půl bod nad druhou Xperií Z3 od Sony. Následuje s větším odstupem Samsung Galaxy S5 na třetí příčce s nepatrným náskokem na poslední HTC One (M8). Při vybírání telefonu však také rozhoduje cena, a jelikož je pořadí opravdu spíše těsné, nechme naší čtveřici porovnat síly v případě prodejní ceny. Výbavu totiž můžeme označit za velice podobnou.

Srovnání TOP Androidů 2014

HTC One (M8) seženete z české distribuce za necelých 14 000 Kč. Pokud byste chtěli cenu srazit co nejníže, nabízí se šedivky od 11 000 Kč. LG G3 startuje v případě šedivek rovněž na 11 000 Kč, ale českou distribuci seženete již za 12 500 Kč (32GB varianta s 3GB RAM). Samsung Galaxy S5 lze pořídit od 11 500 Kč, v případě, že chcete českou distribuci, musíte si připravit 14 000 Kč. Sony Xperia Z3 začíná na 12 500 Kč jako šedivka, což je s ohledem na to, že jde stále o horkou novinku, pěkná cena. Bohužel cena v české distribuci začíná na vysoké částce 17 000 Kč.

V bonusovém kole stvrzuje své vítězství LG G3, jelikož nabízí opravdu velice výhodou cenu. Dva body si připisuje HTC One (M8), avšak jelikož bod bere Samsung Galaxy S5, na pořadí z osmého kola se již nic nemění.

Konečný stav srovnání

HTC One (M8)LG G3Samsung Galaxy S5Sony Xperia Z3
10 b. (+2)18,5 b. (+3)10,5 b. (+1)15 b.

Po třech letech kralování Samsung opouští první příčku a uvolňuje ji svému jihokorejskému konkurentovi. Srovnání TOP Androidů v roce 2014 vyhrává LG G3, avšak nejde o suverénní vítězství. Dlouho dobu to měla dobře rozehrané Xperia Z3 od Sony, která však zejména v posledních kolech vždy mírně ztrácela. Až se třetí příčkou se musí spokojit Galaxy S5, který navíc na vedoucí dvojici ztrácí. Věčně druhé HTC to letos nezvládlo a až na zvuk nikde výrazněji neexcelovalo. Končí tedy na posledním místě, avšak pouze s mírnou ztrátou na Samsung.

LG G3 je letošním vítězem srovnání
Diskuze ke článku
Palla Martin
Napsat u HTC One M8, že se zaměřuje pouze na odemykání, je totální blbost. Zvednutím telefonu se zvuk ztlumí, otočením telefonu se vyzvánění zruší, přiložením k uchu se hovor přijme, ze zamknuté obrazovky lze gestem přejít na BlinkFeed, hlavní obrazovku nebo poslední zvolenou, případně podržením tlačítka zesílení hovorů a natočením telefonu do vertikální polohy přímo zapnout fotoaparát... Někdy mě přijde, že tester nemá pořádně vyzkoušené přístroje. Hlavně v kapitole 6. je rozdělení bodů absolutní nesmysl. Samsung nemá vesměs nic, a stejně přeskočí HTC. Chtělo by to trochu objektivnější hodnocení. Takhle to nemá cenu a jenom oblbujete lidi.
Slash
Tohle srovnávání je tak neuvěřitelně trapný a debilní,až se mi z toho dělá špatně.. Je to hodně neobjektivní a plný keců a jak tu říká Palla Martin,který to přesně vystihl,tak přístroje tu ani nemáte pořádně prostudovaný.. Hlavně prosím vás lidi,neberte tohle srovnávání vážně,tímhle si vážně nepomůžete... Hlavně HTC One M8 je tu docela dost podceňované,tohle je opravdu "profesionální" srovnání jak poleno..
Nightmare
adekatne poradie ;P
Redmarx
Jestli jsem to c clanku nekde neprehledl, tak HTC one M8 a Sony Xperia Z3 nepouzitelne nanoSIM karty, takze oboum odebiram 10 bodu a sice LG G3 je porad na prvnim miste, ale Samsung Galaxy S5 je tesne v zavesu. Osobne dam asi prednost S5 pred G3.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze