Spoluzakladatel Applu podporuje iniciativu (uživatelsky) opravitelné elektroniky

1
Spoluzakladatel Applu podporuje iniciativu (uživatelsky) opravitelné elektroniky
Fotografie: Lukáš Sál, mobilenet.cz
  • Steve Wozniak ve videu vzpomíná na doby, kdy si mohli zákazníci elektroniku snadno opravit svépomocí
  • Počítač Apple II byl dodáván s kompletním schématem všech obvodů a součástek
  • Wozniak vybízí zákazníky k tomu, aby bojovali za práva na opravu svépomocí

Spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak, zareagoval na výzvu Louise Rossmana dlouhodobě propagujícího právo zákazníků na (uživatelskou) opravu elektronických zařízení. V krátkém videu Wozniak zavzpomínal na své mládí, kdy bylo běžné si svépomocí opravit pokažený televizor či rádio. Výrobci navíc ke každému produktu přikládali podrobné schéma obvodů a veškerých součástek, což Steve Wozniak označuje za open-source přístup. Podle něj si tak mohli i technologiemi nepolíbení zákazníci snadno opravit zakoupená zařízení s minimálním náklady a ještě mít dobrý pocit z toho, že opravu zvládli sami.

Ve svém projevu jako příklad open-source zařízení také zmínil počítač Apple II, kterého se prodalo zhruba 6 milionů kusů a který byl dodáván s kompletním schématem všech součástek a jejich přesnou funkcí. V dnešní době však společnosti záměrně znemožňují možnost uživatelských oprav, což jim podle Wozniaka „dává moc a kontrolu nad vším“. Video zakončil výzvou k zamyšlení, jestli patří elektronika, kterou si koupíme, opravdu nám, nebo společnostem, které ji vyrábí.

Diskuze ke článku
Spytihněv Kvasnica
Spytihněv Kvasnica
Apple je teď na tom se svými m1 procesory ještě hůř, u jeho počítačů tak už nejde vyměnit vůbec nic. Ty peníze, které chce za větší úložiště a paměti jsou naprosto šílené. Funguje tam stejný systém jako u drahých značek, tedy základ je levný, člověk dostane hezké logo, ale prakticky nepoužitelný. No a s příplatky za prkotiny je člověk na dvojnásobku ceny. Základní apple mac mini tak stojí 22 tisíc, ale srovnatelná konfigurace s počítači jiných značek za podobnou cenu (16gb+1000gb) už stojí čtyřicet tisíc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze