Intel uvádí procesor Core M: v úspornosti je budoucnost

10

Nové procesory Intel Core M umožňují velmi tenký design zařízení 2 v 1 bez ventilátoru s kombinací výkonu a životnosti baterie. Procesor je velmi úsporný a zároveň výkonný, což jsou jeho hlavní přednosti oproti konkurenci, ale je také nutno podotknout, že tyto procesory se objeví spíše v dražších zařízeních.

Na světovém veletrhu spotřební elektroniky a domácích spotřebičů IFA představila společnost Intel nový procesor Core M, jenž bude pohánět nová zařízení typu 2 v 1 od širokého spektra výrobců. Nový procesor Intel nabízí optimální kombinaci mobility a výkonu a byl speciálně navržen pro dosažení co nejvyššího výkonu v těch nejtenčích ultramobilních zařízeních, která nejsou osazována ventilátorem. Procesor proto dokáže pohánět velmi tenká zařízení, jež ovšem dosahují výkonu na úrovni Intel Core a přitom nabízejí až dvojnásobnou životnost baterie oproti zařízením starým čtyři roky.

Několik zařízení s Intel Core M

„Snažíme se již několik let reagovat na požadavky koncových uživatelů a transformovat mobilní výpočetní techniku. Představení Intel Core M je významným milníkem na této cestě,” říká viceprezident společnosti Intel a generální manažer divize osobních počítačů Kirk Skaugen. „Core M je první produkt z rodiny procesorů zaměřené na ty nejtenčí laptopy a nejvýkonnější tablety v zařízeních typu 2 v 1.”

Intel Core M nabízí oproti předchozímu procesoru čtvrté generace Intel Core o 50 procent vyšší výpočetní výkon a o 40 procent rychlejší grafický čip. Spotřebitelé se staršími osobními počítači uvidí významný nárůst výkonu. Například ve srovnání se čtyři roky starým osobním počítačem nabízí Intel Core M až dvojnásobný výpočetní výkon a sedmkrát lepší grafiku.

V roce 2013 nabídl Intel největší mezigenerační nárůst životnosti baterie v dějinách společnosti. Procesor Intel Core M a další úspory energie na platformě zdvihají laťku ještě výše. Procesor Intel Core M zvládne přes osm hodin přehrávání videa, což je o 20 procent (1,7 hodiny) vyšší životnost baterie oproti předchozí generaci Intel Core a dvojnásobek oproti průměrnému, čtyři roky starému PC.

Intel Core M

Procesor Intel Core M je o 50 procent menší a při příkonu 4,5 wattu má až o 60 procent nižší teplený výkon než předchozí generace. Díky tomu mohou výrobci navrhovat velmi tenké systémy bez ventilátoru – a to dokonce tenčí než 9 mm, což je méně než AAA baterie a nejtenčí laptopy dneška. V současné době je v přípravě více než dvacet počítačů postavených na procesoru Intel Core M. První počítače osazené tímto novým procesorem se objeví na trhu před Vánocemi.

Procesor Intel Core M je nabízen v několika verzích. Intel Core M-5Y10/5Y10a nabídnou takty do 2,0 GHz. Procesor Intel Core M-5Y70 je s taktem do 2,6 GHz nejvýkonnějším z řady Intel Core M a jeho součástí je také technologie Intel vPro pro profesionální počítače typu 2 v 1 se zabudovanými bezpečnostními funkcemi na ochranu dat, identit uživatelů a přístupu k internetu.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Michal
Super, tak teď ještě kdyby to nacpali do Surface 3 nebo něčeho takového - třeba inovovaná 2520 s větším displejem a plným OS - o cenu nejde řada lidí si ráda připlatí když to bude pasivní, lehké, výkonné, a vydrží to pracovní den na baterii.
tom
Ale tegra k1 je stale vykonejsi prestoze ma horsi vyrobni proces. A je take pasivne uchladitelna.
šaman Štrobl
a jeho predpovedi do budoucna
Lukáš
Ano tohle je budousnost, žádné ventilátory, mechanické disky a podobná historie. Čistá elektronika a pěkně pasivně chlazená, kdo trend sleduje, tak to tímto směrem stejně směřuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze