Lenovo uvedlo nové počítače: nabídnou zajímavé parametry

Lenovo je výrobce notebooků světového formátu a na konferenci IFA uvedl několik nových notebooků. Jedná se o další generaci přístroje ThinkPad Helix a o zcela nový Edge 15, který je vybavenějším modelem Flex 15. Pojďme si tedy novinky detailně představit. Prozradit už můžeme, že využívají čipsetů Intel.

ThinkPad Helix

U nové generace použilo Lenovo procesory Intel Core M, jelikož procesory řady Core iX se příliš neosvědčily, jednoduše proto, že příliš topily. To však není problém procesoru Intel Core M, protože se jedná o mnohem úspornější model, než který jsme mohli v počítačích najít doposud a také je již vyráběn 14nm výrobní technologií. Jedná se samozřejmě také o pracovní stroj, tudíž je k počítači i dok s klávesnicí, ve které je i přídavná baterie.

Oficiální fotografie ThinkPad Helix

Díky přídavné baterii dokáže počítač běžet až úctyhodných 12 hodin, pokud chcete vědět i výdrž bez klávesnice, tak vám ji řekneme. Bez doku vydrží tablet také pěkných 8 hodin, což je o polovinu více než u předchozí generace počítače s procesory Intel Core iX. Procesory jsou z řady vPro, čili se jedná o profesionální procesory určené do firem. Displej má rozlišení FullHD a zvládne až 400nit sílu podsvícení, což je opravdu hodně. Kamery na přední a zadní straně (2Mpx a 5Mpx) jsou již samozřejmostí.

Klávesnice bude jiná než by se dalo předpokládat. Buď můžete mít základní dok, jaký mají i tablety Miix 2 10 a Miix 2 11, bez možnosti naklápění tabletu, nebo si můžete vybrat ještě lépe a mít klávesnicový dok s TrackPointem, možností libovolně displej natáčet, dát si tablet obráceně a udělat si z počítače stan, a onou integrovanou baterií. Zastavme se však u stylusu. Zatímco u minulé generace počítače byl digitizér Wacom integrován standardně, tentokráte se jedná o přídavnou výbavu.

Samotný tablet s perem a magnetickou tenkou klávesnicí bude stát 999 dolarů, což je v přepočtu 25 679 Kč s DPH a dorazí již v říjnu, ovšem není jasné, zda i k nám, ovšem Lenovo tvrdí, že distribuce započne celosvětově. Cena varianty s lepší Pro klávesnicí zatím není známa.

Technické parametry Lenovo ThinkPad Helix

Kompletní specifikace
Konstrukce301,1 × 192,5 × 9,6 mm, 795 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 11,6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 536), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 25 FPS
ChipsetIntel Core M, CPU: 2×800 MHz
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 512 GB / 256 GB / 180 GB / 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 8
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ4 2014, ?

Lenovo Edge 15

Lenovo Edge 15 je zcela novým počítačem, který je však více než známý, jedná se o vybavenější model Flex 15, ale to je vše. Pojďme si tedy shrnout všechno popořadě. Jedná se o notebook, který lze přetočit o 300° a udělat si z něj stojan, který lze výborně využít kupříkladu v kuchyni. Díky dotykovému displeji jej můžete stále ovládat a tento konkrétní model dostal do vínku 10bodový multi-touch displej.

Oficiální fotografie Lenovo Edge 15

Jako hlavní výpočetní jednotka poslouží staré dobré procesory Intel Haswell a to až do řady Core i7, takže výkonu bude dost. Pro procesor bude připraveno až 16 GB operační paměti RAM DDR3L. Procesoru asistuje grafická karta NVIDIA GeForce GT840M až se 4 GB vlastní paměti. Jako úložiště poslouží až 1 TB velký pevný disk, SSHD nebo až 256 GB velké SSD, ovšem u tohoto počítače bude nejspíše nejlepší volbou SSHD.

Velmi potěší podsvícená klávesnice, která rozdílem oproti řadě Flex, která podsvícenou klávesnicí nedisponuje. Cena notebooku bude startovat na 899 dolarech, což je v přepočtu 21 897 Kč s DPH a prodej bude nejdříve startovat v USA, přičemž začne už v říjnu.

Zdroje: cnet.com, news.lenovo.com, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze