Lenovo představilo ThinkPad 8, přímého konkurenta pro iPad mini

Lenovo vyrábí mnoho počítačů a tabletů, ovšem mezi ty nejzajímavější patří řada ThinkPad, do které nyní přibyl i nový, malý tablet ThinkPad 8. V osmipalcovém zařízení se toho skrývá více, než bychom si mohli myslet a Lenovo osadilo to nejlepší co mohlo. Máme zde tak prvního pořádného konkurenta iPadu mini s Windows 8.

Pokud hledáte nějaký malý 8mi palcový tablet, který bude mít vysoký výkon a zároveň kvalitní displej a Windows 8, tak je Lenovo ThinkPad 8 právě pro vás. Tento tablet obsahuje to nejlepší, co je v současné době na trhu a jedná se tak o jeden z nejvybavenějších tabletů s Windows 8.1.

Lenovo už jeden malý tablet s Windows 8.1 má, jedná se o Miix 2, ale ten je hůře vybaven. A co vlastně ThinkPad 8 skrývá? Především procesor, kterým je Intel Atom Z3770, což je nejvýkonnější model z řady procesorů Atom pro tablety a má čtyři jádra na frekvenci 1,46 GHz. Procesoru asistují standardní 2 GB operační paměti a jako úložiště poslouží až 128 GB vnitřní paměti, které můžete rozšířit o microSD kartu. Tablet disponuje i šifrováním vnitřního úložiště, což je neocenitelná vlastnost v podnikatelské sféře.

A nebyl by to správný tablet, kdyby neměl kameru. Lenovo osadilo rovnou 10megapixelový čip, a to je poměrně vysoké rozlišení na tablet. Vpředu na tabletu nalezneme i malou 2megapixelovou webkameru, která slouží především k videokonferencím. ThinkPad 8 bude mít dvě verze, první bude obsahovat LTE modem a druhá bude odkázána jen na WiFi. Jako ochrana tabletu poslouží praktické pouzdro nepodobné tomu od iPadu, ovšem u tohoto máte možnost odklopit si roh, kde se skrývá fotoaparát.

Tablet už jsme v Las Vegas vyzkoušeli a přinášíme vám živé fotografie

Displej má úhlopříčku 8,3 palce a Lenovo použilo panel s vysokým a jemným ozlišením 1 920 × 1 200. Konečně se tak dočkáváme v tomto směru dobře vybaveného malého tabletu s Windows 8. Počítač má jeden Micro USB 3.0 konektor, který podporuje i funkci OTG, ale plnohodnotný port by byl přeci jen pohodlnější. K připojení k televizi poslouží microHDMI konektor, který se spíše začíná vytrácet a u tabletů jej mnohokrát nenalezneme.

Lenovo ThinkPad 8 – první pohled z CES 2014

Tento tablet je především konkurentem iPad mini Retina a jeho cenovka startuje na 399 amerických dolarech, což je v přepočtu 9 791 Kč i s DPH a budou k dispozici varianty s 32GB, 64GB a 128GB vnitřní pamětí. V USA se začne tablet prodávat již tento měsíc. Kdy se dostane k nám, zatím není známo.

Zdroje: theverge.com, slashgear.com, reviews.cnet.com, shop.lenovo.com

Diskuze ke článku
Lukáš
Dobry den, chtel bych se zeptat, kolik tech megapixelů vlastne kamerka tohoto tabletu ma. pan pultzner rika ve videopohledu 5Mpx, vy pisete 10 Mpx :) junak tenhle tablet bjde urcite můj, je to fakt delo.. Jo a jeste by me zajimalo proc jste toho Martina nechali odjet na CES samotneho. Myslim, ze neni idealno kdyz pan Pultzner jednou rukou drzi kameru, a druhou predstavuje zarizeni, pusobi to dost neprakticky. ale to jen tak techni cky dotaz :) s pozdravem a oranim hezkeho dne.. A dekuji za video pohled, jste jediní, kteri se na CES z ČR opravdu vypravili a moc si to cením :)
Tomáš
Tak tento tablet se mi hodně líbí. Snad to nebude předražený
komar006
Tak predrazeny to bude. Kdyz si vezmes ze Miix 2 s 3G vyjde na 10 a pul... Nebo se pletu a Miix 2 padne cenou dolu a to bych si pak dal rict :) Uvidime..
pedro
Hodne zajimavy tabletek. Z meho pohledu mu nechybi nic. Jsem zvedavy na vyvoj ceny.

Jinak souhlas s kolegou, chtelo by to aspon stativ :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze