Souboj chytrých hodinek: Amazfit Bip U Pro vs. Xiaomi Mi Watch Lite

Srovnání
Souboj chytrých hodinek: Amazfit Bip U Pro vs. Xiaomi Mi Watch Lite
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Oba modely se na českém trhu prodávají za zhruba 1 500 Kč
  • Disponují čtvercovými displeji a jsou si velmi podobné
  • Prostředí mají lokalizovaná do češtiny a nepostrádají GPS
  • Jsou zcela identické, nebo se jedny z hodinek vyplatí více?

S levnými chytrými hodinkami se v poslední době roztrhl pytel. Na českém trhu si můžete pořídit například Amazfit Bip U Pro nebo Xiaomi Mi Watch Lite. Stojí přibližně patnáct stovek. Tím však podobnost nekončí, což lze vidět při pohledu na hodinky, neboť jsou navzájem téměř k nerozeznání. Dokonce se obě novinky chlubí GPS. Říkáte si, po kterých sáhnout? Právě na to vám nyní odpovíme.

Amazfit Bip U Pro vs. Xiaomi Mi Watch Lite – Souboj hodinek

Amazfit Bip U Pro Xiaomi Mi Watch Lite
rozměry 40,9 × 35,5 × 11,4 mm 41 × 35 × 10,9 mm
hmotnost 31 gramů 35 gramů
rozlišení displeje 302 × 320 px (308 PPI) 320 × 320 px (323 PPI)
aut. regulace jasu ne ano
reálná výdrž zhruba 7 dnů zhruba 6 dnů
měření REM fáze spánku ano ne
měření okysličení krve ano ne
sportovní režimy 60 11

1. kolo: Vzhled

Vzhled obou hodinek se jednoznačně inspiruje u Apple Watch, avšak to není vyloženě na škodu. Navzájem od sebe konkurenty sice na první pohled nepoznáte, ale odlišit se dají. Amazfit mají pod displejem logo a na pravém boku kruhové tlačítko, zatímco Xiaomi se obejdou bez loga a boční tlačítko není vystouplé. Na zápěstí sedí rozměrově téměř identicky a dobře. Liší se však uchycení pásků k tělu hodinek, zde si lépe vede Xiaomi. Mi Watch Lite se také pohodlněji jednou rukou zapínají.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro a Xiaomi Mi Watch Lite

Po prvním kole se vedení ujímají Mi Watch Lite, především díky lepší ergonomii a pohodlnějšímu uchycení na zápěstí – stav 0:1

2. kolo: Displej

Dominantou hodinek jsou displeje a znovu lze říci, že jsou velice podobné. Amazfit mají s úhlopříčkou 1,43" pouze o tři setiny větší IPS panel, na druhou stranu mají nepatrně nižší rozlišení. V těchto ohledech se však chleba neláme. Výhodu Mi Watch Lite spatřujeme v automatické regulaci jasu, která funguje překvapivě dobře a současně konkurentovi chybí. Amazfit Bip U Pro však podávají lepší výkony na sluníčku, navíc je displej využíván pro četné animace, které výrazně usnadňují pohyb v prostředí, který působí přirozeně a plynule. U Mi Watch Lite se většina nabídek posouvá po celém displeji.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro a Xiaomi Mi Watch Lite

Srovnání se vrací opět na začátek, neboť díky kvalitnějšímu displeji a i přes absenci automatické regulace jasu si cenný bod připisují Bip U Pro a srovnávají – stav 1:1

3. kolo: Výdrž

Už není překvapením, že zde panuje shoda, naprostá. V obou modelech je baterie s kapacitou 230 mAh a oba výrobci slibují až 9denní výdrž. Praxe se však mírně liší. Zatímco Amazfit vydrží běžně 7 dní při běžném používání, Mi Watch Lite je nutné nabíjet po 5 až 6 dnech. Rozdíl se zvětšuje při aktivním používání. Například při sportu s GPS se Mi Watch Lite vybíjí výrazně rychleji.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro a Xiaomi Mi Watch Lite

Nabíjení pak vždy probíhá přes kolébku, která je u Xiaomi masivní, u Amazfit malinkatá, což je například pro přenášení mnohem lepší. Čas dobití je s ohledem na kapacitu baterie také podobný a pohybuje se pod dvěma hodinami.

Lepší výdrž a pro cestování vhodnější nabíječky, třetí kolo připadá hodinkám Amazfit – stav 2:1

4. kolo: Prostředí

Prostředí obou hodinek plně využívá velikost displeje a komunikuje česky, a to včetně diakritiky. Drobný rozdíl však přeci jen najdeme. Ciferníky u Amazfitu vypisují den v týdnu anglickou zkratkou, Xiaomi i toto zvládne v češtině. Tento drobný nedostatek však Amazfitu ihned odpustíme, neboť prostředí hodinek je celkově plynulejší a mnohem přehlednější, což platí zejména o hlavním menu, které je tvořeno seznamem s ikonkami. Mi Watch Lite sází jen na matici ikonek bez popisků, což přehlednosti neprospívá.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro a Xiaomi Mi Watch Lite

Co se výbavy týká, jsou na tom hodinky podobně, ale nikoliv stejně. Nové aplikace je sice nenaučíte, avšak Amazfit Bip U Pro disponují přeci jen více funkcemi. Například mšří nejen tepovou frekvenci, ale také okysličení krve, což Mi Watch Lite neumí. Bip U Pro vám poskytnou i podrobnější informace o spánku, a to včetně REM fáze, která u Xiaomi chybí.

Přehlednější prostředí a například podrobnější měření spánku, navrch i sledování okysličení krve. Krasojízda Bip U Pro pokračuje – stav 3:1

5. kolo: Sportovní funkce

I pro sportovní účely jsou Bip U Pro vybaveny o poznání lépe. Uznejte sami, že nabídka 60 různých sportovních režimů je úctyhodná. Tomu Xiaomi s pouhými 11 režimy skutečně konkurovat nedokáže. V tomto ohledu dodejme, že oba rivalové jsou odolní vůči vodě a můžete s nimi plavat, ale nikoliv se potápět. V obou případech ve výbavě figuruje také GPS, díky které získáte svou polohu, i když nebudete mít u sebe telefon. Po ukončení sportovní aktivity vás oba modely informují o všech možných údajích, pouze Bip U Pro však na displeji zobrazí i malou mapu.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro a Xiaomi Mi Watch Lite

Díky mnoha sportovních režimům, lepší správě energie při použití GPS i senzoru na měření okysličení krve si další bod opět připisuje zástupce od Amazfitu – stav 4:1

6. kolo: Notifikace

Začněme hovory, které oboje hodinky signalizují na displeji a vibracemi. Přijmout je neumí ani Bip U Pro, ačkoliv mají na těle mikrofon. Chybí totiž reproduktor, stejně jako Mi Watch Lite. Notifikace na různé zprávy jsou na velkých displejích vidět dobře, avšak zejména Mi Watch Lite trápí špatné zalamování slov na konci řádku. V obou případech je nutné se smířit s tím, že na notifikace nelze reagovat. Na druhou stranu si je vždy pohodlně celé přečtete.

Prostředí doprovodné aplikace pro Amazfit Bip U Pro
Prostředí doprovodné aplikace pro Xiaomi Mi Watch Lite

Zásadní rozdíl je ale ve spolehlivosti. Hodinky Amazfit informují vždy včas, přesně a především jednou na jednu notifikaci. Mají i vhodně nastavené vibrace, které lze uživatelsky upravit. To Xiaomi má s notifikacemi problémy. Na některé upozorňuje opakovaně a stane se, že hodinky třeba několik vteřin vibrují, jak zobrazují opakovaně nepřečtené e-maily. Ještě horší je to ovšem s hovory, kdy Xiaomi na příchozí hovor ne vždy upozorní. Opakovaně se stalo, že hodinky začaly vibrovat ve chvíli, kdy byl již hovor na telefonu přijat.

Zatímco doprovodná aplikace bude vyhovovat zřejmě na obou hodinkách, chyby v notifikacích u Mi Watch Lite potěší patrně málokoho, a to znamená bod pro Bip U Pro – stav 5:1

Zhodnocení

Levné chytré hodinky jsou pomyslným můstkem mezi náramky a dospělými chytrými hodinkami. Nabízí proto překvapivě hodně funkcí a použitelné displeje za rozumnou cenu. To vše dnešní účastníci srovnání splňují, na českém trhu můžete pořídit Amazfit Bip U Pro i Xiaomi Mi Watch Lite za cca patnáct stovek. Papírově jsou na tom podobně, často úplně stejně, ale praxe ukázala, že hodinky Amazfit jsou jednoduše propracovanější. Mnohem lepší je prostředí i pohyb v něm. Bip U pro disponují i více sportovní režimy a lépe měří spánek, navrch i okysličení krve.

Jednoznačný vítěz mezi levnými chytrými hodinkami - Amazfit Bip U Pro

Když k tomu připočteme i mnohem lépe zvládnuté notifikace, nezbývá, než vyhlásit vítěze srovnání, kterým se jednoznačně stávají Amazfit Bip U Pro, což dokazuje i bodové vítězství v poměru 5:1. Jejich vyvážená výbava jim dává cenný trumf do rukou mezi všemi levnými hodinkami.

Xiaomi Amazfit Bip U Pro

Konstrukce40,9 × 35,5 × 11,4 mm, 31 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejTFT IPS, 1,43" (302 × 320 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor230 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Xiaomi Mi Watch Lite

Konstrukce41 × 35 × 10,9 mm, 35 g, odolnost: ano
Pásekkovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejTFT IPS, 1,4" (320 × 320 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne
Akumulátor230 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze