Sony Xperia V v redakci: první dojmy a videopohled

11

Sony Xperia V to bude mít těžké, do prodeje totiž vstupuje po velmi dlouhé době, za ne zrovna příznivou cenu. Dokáže si v očích zákazníků vykompenzovat svůj pozdní start na českém trhu a především vysokou prodejní cenu? Oproti Xperii T nabízí řadu odlišností. Lákadlem by mohla být voděodolnost nebo dvouvrstvý displej. Jaké jsou naše první dojmy?

Sony Xperia V se na první pohled výrazně neliší od Xperie T. Leckdy při pohledu na obě zařízení vedle sebe může vyvstat dojem, že spíše Xperia T je lépe vybaveným zařízením. Obě zařízení mezi sebou vzájemně soutěží a rivalita je znát. Mnoho zákazníků přestávalo doufat, že Xperia V vůbec vstoupí na náš trh. Zatímco v ostatních zemích se začala prodávat již v listopadu/prosinci minulého roku, k nám dorazila s takřka čtvrtletním zpožděním.

Sony Xperia V - oficiální fotografie

Navíc Sony nasadilo poměrně vysokou cenu. Pozdní zahájení prodeje by se s přihlédnutím obou očí dalo prominout, ale nasazení ceny kolem 13 500 Kč včetně daně je hodně troufalý krok.

Sony Xperia V – videopohled

I přes vysokou cenu je Xperia V skvělým zařízením. Intenzivně jsem testoval i vlajkovou loď Xperii T, takže budu v pasážích přihlížet i k porovnání s Téčkem. Líbí se mi, že Véčko má velmi dobré rozměry a z mého pohledu jsem nadšen skutečností, že i skvěle vybavené zařízení nemusí mít obří displej. Tělo ale v podstatě menší není, displej s úhlopříčkou 4,3 s rozlišením 720 x 1280 bodů s Bravia Engine 2 se ale díky menším rozměrům lépe ovládá a Xperia V je jeden z mála době vybavených telefonů s takto kompaktním displejem. Další inovací je použití dvouvrstvého displeje. Toto technické řešení v praxi přináší lepší podání barev, vyšší úroveň jasu a teoreticky i možné lepší pozorovací úhly. Když jsem vedle sebe porovnal obě Xperie, rozdíl byl ihned poznat. A jednalo se o velké rozdíly. Displej Xperie V má mnohem lepší barevnost a také pozorovací úhly. Dovolím si říct, že patří mezi špičku. A stěží bych mu něco vytkl.

Funkcí, na kterou jsem byl zvědav a těšil jsem se na ní, je voděodolnost a prachuvzdornost, podpořena certifikacemi IP55 a IP57. Utěsnění telefonu je řešeno klasicky způsobem, že všechny konektory jsou chráněny gumovými krytkami. Zadní kryt má ve své vnitřní části membránu, která po nasazení krytu na zařízení telefonu ohraničuje baterii. Zbylé části telefonu nacházející se pod krytem jsou nechráněny a voda se do těchto částí dostat může. Doporučuji pak tedy vždy telefon rozebrat a usušit. Nicméně to nejdůležitější je skryto, a to i reproduktor a sluchátko. Po krátkých testech, kdy telefon přišel do kontaktu s vodou a sněhovou vánicí, telefon funguje na 100%.

V čem výrobce pokulhává je dílenské zpracování. Po pár dnech začal zadní kryt po stisknutí na jeho bocích nepříjemně povrzávat. Aby toho nebylo málo, vrzat začala i postranní efektní stříbrná linka. Když zapomenu na tyto "vady", tak kryt na svém místě drží zcela bezchybně. U drahého zařízení ale nad zmíněnými nedostatky nejde mávnout rukou.

Testovací zařízení, které přistálo v naší redakci, má v základu nainstalován Android Jelly Bean 4.1.2. spolu s nejnovějším launcherem výrobce, doplněným o nová témata a o možnosti upravení si pohotovostních obrazovek. Odladěnost samotného prostředí je perfektní. Systém je bleskurychlý, akorát přechod mezi obrazovkami je někdy trhaný. Na vysokou rychlost má samozřejmě vliv i nová generace dvoujádrového procesoru Snapdragon S4 Krait MSM8960 s pamětí RAM 1 GB RAM.

Pokud projektuji odolné zařízení, logicky bych ho osadil i baterií, která mu zaručí lepší pohotovostní výdrž, než mají běžná zařízení, se standardní odolností. Přeci jen, odolné zařízení si mohu brát do terénu a tudíž tak očekávám, že při větším nasazení se mohu spolehnout na dobrou výdrž. Je zatím předčasné činit jakékoliv závěry, ale výdrž je lehce podprůměrná. Dnes jsem si Xperii V vzal na výlet, který trval od 10:00 do 15:30 hod. Po většinu doby jsem měl deaktivována data, pořídil jsem kolem 60 fotografií a byl jsem všehovšudy deset minut na internetu. Kolem 17. hodiny, byl procentuální stav baterie 30 %, což je značně slabá hodnota, vzhledem k tomu, jak jsem telefon využíval sporadicky a především pouze k focení.

Hudební výstup je oproti Xperii T subjektivně o něco kvalitnější. Nejsem hudební expert, ale zvuk je dynamičtější i prokreslenější. Samozřejmě jsem poslouchal identickou skladbu a použil stejná sluchátka u obou zařízení.

Použitý fotoaparát bude svými parametry vzbuzovat wow efekt. Skvělé rozlišení 13 Mpx, Exmor R nebo HDR. Znamená to špičkové fotografie? Místo megapixelů by ale mělo Sony zapracovat na výsledné kvalitě fotografií a zejména algoritmu, který se podílí na zpracování fotek. K čemu jsou 13Mpx fotografie, ze kterých můžeme vytvářet billboardy, když jejich kvalita je srážena opět nešetrným postprocessingem a úbytkem detailů. Věřím tomu, že tento problém není neřešitelný, na druhou stranu stejná situace se opakuje již léta. Za denního světla a optimálních světelných podmínek snímky nejsou vyloženě špatné.

Jakmile ovšem dojde k úbytku světla, výrazně klesá i kvalita snímků a nastupuje šum a neostrost. Na trhu jsou zařízení, která fotí mnohem lépe ve stejných podmínkách.

Příjemně překvapen jsem byl z kvality zvuku během hlasového hovoru. Zde nové Xperie nasazují vysokou laťku. Druhá strana je krásně srozumitelná, zvuk je dostatečně hlasitý a především čistý. Naopak zvukový reproduktor na zadní straně telefonu je v porovnání s Xperií T méně kvalitní, ale alespoň stejně hlasitý.

Technické parametry Sony Xperia V

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 10,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013,

Do recenze připravím i porovnání rozdílů mezi Xperií T a V. Už teď ale mohu říct, že Véčko nabídne lepší zvukový výstup, kvalitnější displej, lepší konektivitu a voděodolnost. Naopak Téčko nabídne větší úhlopříčku displeje, větší interní paměť, kvalitnější přední kameru a zvukový reproduktor. Jaká strana vlastní silnější zbraně? Pokud máte jakékoliv dotazy, pište nám je včetně tipů a podnětů k testování do diskuze pod článkem, případně na sociální sítě.

Diskuze ke článku
Hadas
Taky jsem chtěl Véčko, ale po zralé úvaze jsem nakonec objednal Téčko. Odolnost Véčka je super, ale zase pořád sundávat krytky, to by mi asi lezlo krkem. Mrzí mě asi akorát displej. Nicméně za ten cenový rozdíl mi to nestálo. Třeba v budoucnu, až klesne cena. Nicméně téčko jsem objednal z ofiko distribuce a se Sygicem zdarma pod 10k...
Hadas
Mimochodem u Xperie T jste displeji také neměli co vytknout. Znamená to tedy, že Xperia T má výborný displej a Xperia V ho posunula zase o kus dál ? Nebo při recenzi měla Xperia T špičkový displej a teď ho má najednou mizerný ?
Miroslav Priesol
Ahoj mám Sony Xperia V a mohu jen doporučit, telefon svkvěle padne do ruky a je hodně povedený (určitě ale čekám na Sony Xperira ZL) jinak displey je fakt úžasný ještě před pár dny jsem to srovnával s Acro S a ta měla displey taky hodně dobrý ale tohle je pecka.. Díky
michal
nevíte někdo jak to bude s příchodem xperi V (white) na český trh, kdy respektive dorazí. Už mi nebaví čekat přes půl roku :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze