Sony Xperia V: špičková, odolná, s 13Mpx fotoaparátem i LTE

Novinka s označením Xperia V bude patřit mezi špičková zařízení, která nabídnou odolnost vůči vodním živlům. Výbava bude ultimátní i díky 13megapixelovému fotoaparátu a 4,3 palcovému displeji s HD 720p rozlišením. Vysoký výkon prezentuje dvoujádrový procesor Snapdragon S4. Špičkovou výbavu završí konektivita LTE.

Sony Xperia V - oficiální fotografie

Vzhled novinky kopíruje úspěšný a veřejností vřele přijatý design Xperie arc/arc S. Její záda jsou totiž opět prohnutá. Rozměry 129 x 65 x 10,7 milimetrů naznačují, že se bude jednat o zařízení, které je kompromisem pro uživatele, kteří neprahnou po malém zařízení, ale naopak si nechtějí pořizovat tabletofon. Líbivá je i hmotnost 120 gramů. Mnoho lidí v dnešní době volá po zařízeních, která mají zvýšenou odolnost. Výrobce na tyto prosby pomalu slyší, přesto zatím na trhu nenajdeme moc zařízení, které by nabídly špičkovou výbavu v odolném těle. U novinky se nemusíme bát, že přijde do styku s vodou. Nebojí se ani pádu či prašných podmínek. Zvýšená odolnost je deklarovaná certifikacemi IP 55/57.

Sony Xperia V - oficiální fotografie

V hardwarové oblasti zajišťuje otázku výkonu procesor Snapdragon S4 s se dvěma jádry Krait o výkonnu 1,5 GHz (označení čipsetu je Qualcomm MSM8960) a podpůrnou grafikou je Adreno 225. Operační paměť RAM činí rovný a hezký 1 GB. Ústředním ovládacím prvkem bude 4,3 palcový kapacitní dotykový displej TFT s vylepšením zobrazení barev BRAVIA Engine druhé generace, který nabídne velmi jemné rozlišení 1280 x 720 bodů. Operačním systémem je Android 4.0, ale Sony přislíbilo brzkou aktualizaci na Jelly Bean.

Sony Xperia V - produktové fotografie

Fotografické schopnosti leží na bedrech 13 megapixelového fotoaparátu s autofocusem. Sony údajně použilo nový typ CMOS senzoru s technologií Exmor R. V nočních podmínkách je možné využít přisvětlovací LED diody. Výrobce nezapomněl ani své vychytávky v podobě 3D panoramatického režimu a režimu snímaní obličeje. Cizí mu není ani nahrávání videí ve Full HD rozlišení. Na přední straně nechybí videokamera s nižším rozlišením VGA. Ve scénách výrobce avizuje "superior Auto" režim - bude se zřejmě jednat o vylepšenou detekci scén.

Výrobce razí poslední dobou trend, ve kterém se zaměřuje na multimediální výbavu svých Xperií. Svědčí o tom nová galerie obrázků "Album", nový hudební přehrávač Walkman či aplikace pro neomezené stahování hudby Music Unlimited s aplikací Filmy. Všechny tyto aplikace budou dostupné i v novince, ovšem v České republice se s nimi patrně nesetkáme. Dále nebudou chybět osvědčené technologie xLoud pro vyšší hlasitost zvuku nebo Clear audio +, která přinesou uživateli v důsledku kvalitnější zvuk. Mezi podporovanými hudebními formáty jsou MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA, Ogg. Výrobce ovšem zapomněl na bezztrátový formát Flac.

Interní paměť je o kapacitě 8 GB, výrobce si naštěstí uvědomil, že přítomnost slotu na paměťové karty není na škodu. Oprášit tak můžeme paměťové karty typu MicroSDHC. Telefon si poradí s kapacitou až do 32 GB. Rychlého internetu si můžeme užívat díky osazenstvu nejmodernějších datových technologií. Začínáme se superrychlým LTE, pak bezdrátovými sítěmi Wi-Fi a/b/g/n, v sítích 3G jsou pak připraveny technologie HSUPA až 5,76 Mb/s a HSDPA 42 Mb/s. Bezdrátovou komunikaci můžeme svěřit NFC či Bluetooth. Pro navigaci je připraven interní GPS modul. Potěší také integrované NFC

Sony Xperia V bude dostupná během 4. čtvrtletí 2012, tedy nejdříve v říjnu. Otázkou ale je dostupnost v České republice, která je vzhledem k absenci sítí LTE u nás diskutabilní. Telefon bude dostupný v černé, bílé a růžové barevné variantě.

Technické parametry Sony Xperia V

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 10,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013,
Diskuze ke článku
pudl
doplňte si sítě na:
GSM GPRS/EDGE 850, 900, 1800, 1900
UMTS HSPA+ 850, 900, 2100
LTE Band I, Band III, Bandv V, Band VII and Band XX
Miloš
Vyzerá parádne,hlavne tá odolnost voci prachu a vode je lákavam,hlavne pri telefone vyssej triedy. Inak, hudobný formát flac bude podporovať,podporuju ho aj sucasne Xperie z ICS.
freeman
Tak toto je parádna novinka ! Konečne Sony pochopilo ako sa odlíšiť od konkurencie. A netreba ísť len do väčších ulhopriečok displeja a tým vytvárať mobily typu pádlo ktoré po pár mesiacoch vyzerajú ako keby ste s mobilom prežili 3. svetovú vojnu. Viď SGIII. Ale späť s k novinke od Sony. Zvýšená odolnosť super nápad ! 4.3 to bude asi štandart dnešných špičkových mobilov. Kapacitní dotykový displej TFT s vylepšením zobrazení barev BRAVIA 2.0 tak tu otvorene priznávam, že neviem či je to lepšia technológia ako OLED. Lebo s touto technológiu Sony u TV pohorelo. A nakoniec jedine čo by som vytkol tomuto mobilu je iba 8GB internej pamäte. Ja viem dá sa rozšíriť o microSD ale pamätajte microSD nikdy nebudú tak rýchle ako flash pamäte. A to sa bavíme o naj microSD a nie o štandartných čo si väčšina kupuje.
stepo
Jo! Je to luxus.vazne se mi moc libí,a ta Xperia T. To je odvaz, pro me je daleko lepsi nez Galaxy S3! Design je vazne moc peknej,povdli se vsechny tri. Sony-tleskam.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze