Sony Xperia U: výkonný "prcek" s barevnou bradou

16

Líbí se vám Xperia S, ale připadá vám moc drahá? Pak pro vás Sony vymyslelo řešení v podobě kompromisního modelu Xperia U. Nabídne menší rozměry, množství barevných variant a výkonný dvoujádrový procesor.

Xperia U působí v porovnání se dvěma většími bratříčky velice kompaktně
Tip: přečtěte si také článek - Sony Xperia P: kovové unibody s nejjasnějším displejem

Sony dnes v Barceloně na Mobile World Congressu kromě zajímavého smartphonu Xperia P s kovovou konstrukcí a displejem WhiteMagic představila ještě jeden telefon. Tím je Sony Xperia U. Jedná se o prozatím nejníže postavený telefon v portfoliu Sony. To ale neznamená, že by nabízel nějak extra horší výbavu, naopak oběma telefonům se výkonnostně téměř ve všem vyrovná a nabízí pár zajímavých bonusů.

Sony Xperia U - oficiální fotografie

Začněme rozměry. Sony Xperia U měří 112 milimetrů na výšku, 54 milimetrů na šířku, a celkem znatelných 12 milimetrů na šířku. Jedná se tedy s trochou nadsázky o krabičku, i když oproti loňské 16 milimetrové cihle Xperia mini to stále není tak hrozné. Telefon váží sympatických 110 gramů, takže bude celkem lehký. Celkový design je vlastně až na prohnutá záda zcela okopírován od vlajkové lodi Xperia S. U vzhledu ještě chvíli zůstaneme. Xperia U nabízí dvě zajímavé zvláštnosti, které se týkají barev. První z nich je průhledný pruh pod displejem, ve kterém jsou integrovány tlačítka pro ovládání systému a který v případě jakékoliv notifikace (příchozí SMS zpráva, zmeškaný hovor, budík, zpráva na Facebooku atd.) barevně zabliká. Toto je samozřejmě již známá funkce, kterou disponují i ostatní dvě Xperie. Mnohem zajímavější je ale něco jiného.

TIP! Sony Xperia U na fotkách a videu přímo z Barcelony

Výměnná spodní brada Xperie U rozhodně přitáhne pozornost

Ještě za dob Sony Ericssonu výrobce praktikoval systém, kdy buď k bílé nebo černé variantě telefonu do základního prodejního balení přibaloval vždy ještě další výměnný zadní kryt s jinou barvou. Mohly jste si také dokoupit i další kryty. Stejný systém bude platit i u Xperie U až na to, že měnit nebudete zadní kryt, ale plastovou "bradu", která se nachází hned pod výše zmiňovaným pruhem s ovládacími tlačítky. Nevíme zatím přesně, kolik barevných variant těchto "brad" se bude prodávat, ale na tiskových fotografiích jsou zatím vyobrazeny čtyři - černá, bílá, žlutá a růžová. Sony vymyslelo pozoruhodný odlišovaní prvek, co říkáte?

Oficiální promo video

Nyní už ale k samotné výbavě Xperie U. Displej má pro někoho zcela optimální úhlopříčku 3,5 palce s jemným FWGA (854 × 480 pixelů) rozlišením. Bohužel se jedná o klasický TFT LCD panel, který Sony nazývá Reality displej. Nedisponuje ale super jasnou maticí RGBW (WhiteMagic) jako sesterský model Xperia P. Integrováno bylo i softwarové vylepšení Mobile Bravia Engine z televizí Sony. V Xperii U tepe dvoujádrový 1 GHz procesor, který ale tentokráte nevyrobil Qualcomm, ale švédský ST-Ericsson. Jeho název zní NovaThor U8500. Měl by disponovat dobrým grafickým výkonem (GPU DB8500), který využijete například při hraní náročnějších her. Ty do telefonu mimo jiné dostanete díky certifikaci PlayStation.

Video - design telefonu

Z další výbavy můžeme jmenovat třeba 1 GB operační paměť RAM, interní paměť bohužel pouze s kapacitou 8 GB, kterou navíc nelze rozšířit kvůli absenci slotu pro paměťové karty, dále pak 5 megapixelový fotoaparát s autofocusem a LED diodou, který umí nahrávat HD Ready video (720p), a fotit ve 3D díky funkci 3D sweep panorama. Celý telefon je postaven na operačním systému Android 2.3, který nabídne v prozatím neznámém, avšak jistě velmi blízkém termínu update na nejnovější Android 4.0 ICS.

Sony Xperia U by se měla začít prodávat v průběhu druhého kvartálu, za prozatím blíže nespecifikovanou cenu. Dle našeho odhadu by ale mohla stát kolem 6-7 tisíc korun. Co myslíte, zadělalo si Sony na slušný prodejní trhák?

TIP! Sony Xperia U na fotkách a videu přímo z Barcelony

Technické parametry Sony Xperia U

Kompletní specifikace
Konstrukce112 × 54 × 12 mm, 110 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2012,
Diskuze ke článku
anonym
Doufám, že přijde co nejdřív a nebude moc stát.
Retro
Hlavně ať má vyndavatelnou baterku.Chtěl jsem si koupit Sko ale s tou baterkou je to na prd.Tak hlavně ať to nezmršej i tady.Jinak to bude stopro úspěšnej model.
Santini
Sony se opět na poli designu vyřádilo, jen škoda, že nestíhá držet krok s konkurencí, viz nyní už Xperia S vs. HTC One X. I když si myslím, že 4 jádra stěží naplno využijeme, pro mnoho lidí to bude rozhodující faktor, proč kupovat dvou jádro, když můžu mít 4 :/ jako reklamní tah to určitě zabírat bude. Jen doufám, že se Sony trochu polepší na poli dílenského zpracování, když porovnám svou X10 či Arc s některým z HTC, přímo jsem mohl porovnat s Incrediblem a Evem 3D, tak SE (nyní již Sony) značně zaostává jak v materiálech, tak i v slícování jednotlivých dílů, škoda :/ Vždy bylo Sony mým favoritem, ale tímto si to poněkud kazí, snad to s novou řadou napraví :)
Retro
Ještě jsem koukal že nebude mít slot na paměťovou kartu.Tak to je ale potom k dispozici hrozně málo místa.Zrovna u Androidu u kterýho hra zabírá třeba 5OO mb a kvalitní film má kolem 700 mb.To je výsměch :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze